KVALSERIEN TILL HOCKEYALLSVENSKAN
Hampus Sylvegårds Vimmerby går upp till HockeyAllsvenskan.
Foto: Hockeyettan/Skärmdump & Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Vimmerby går upp till HockeyAllsvenskan – vinner med 8-1 i sista omgången

ANNONS

Kristianstad hade allt i egna händer medan Vimmerby behövde vinna stort i sista omgången av kvalserien till HockeyAllsvenskan. 
Då förlorade Kristianstad – samtidigt som Vimmerby vinner med hela 8-1 mot Halmstad. 
Vimmerby HC, ledda av Hampus Sylvegård, går därmed upp till HockeyAllsvenskan för första gången någonsin. 

Inför den sista omgången av kvalserien så hade Kristianstad, Vimmerby och Hudiksvall alla chansen att att gå upp till HockeyAllsvenskan. Kristianstad och Vimmerby stod båda på 17 poäng och Hudiksvall med 16 poäng. 

Alla tre lagen spelade också hemma mot de tre avhängda lagen då Kristianstad mötte Brödernas/Väsby medan Vimmerby ställdes mot Halmstad och Hudiksvall spelade mot Piteå. 

Både Kristianstad och Vimmerby hade då det hela i egna händer inför dagens matcher medan Hudiksvall var beroende av andra resultat för att gå upp. Kristianstad hade tre måls bättre målskillnad inför sista omgången och Vimmerby behövde då vinna stort för att chans att gå förbi. 

I den första perioden tog då Hudiksvall ledningen tidigt mot Piteå och gick då upp i en tillfällig ledning av kvalserien. Samtidigt chockades Kristianstad då Fredrik Forsberg gav Brödernas/Väsby ledningen. Där och då var det Hudik som hade den allsvenska platsen.

Kristianstad sumpade chansen

Men i slutet av första perioden så vaknade Vimmerby till liv. Elias Lindgren gjorde 1-0 i powerplay och bara minuten senare utökade Anton Carlsson till 2-0. Då gick Vimmerby förbi och upp i kvalserieledning. 

I den andra perioden kvitterade Kristianstad till 1-1 men det räckte inte utan de behövde vinna för att gå upp i ledning. Samtidigt stack både Vimmerby och Hudiksvall ifrån. Hudiksvall gick upp till 3-0 medan Vimmerby bara körde på och gjorde tre raka mål för hela 5-0 efter två perioders spel. De hade då skaffat sig en stor ledning sett till målskillnad också och Kristianstad var då piskade att vinna med större siffror mot Väsby för att gå vidare. 

Det blev då en galen tredje period i Skåne. Väsby tog ledningen igen men Kristianstad vände till 3-2 med två mål på 43 sekunder. Bara 19 sekunder efter 3-2-målet så kvitterade dock Väsby och dödade KIK:s momentum igen. Med nio minuter kvar av matchen så tog Brödernas/Väsby återigen ledningen i matchen med 4-3 och Kristianstads dröm om avancemang såg ut att spricka.

Vimmerby går upp – för första gången

Parallellt så gick nämligen Vimmerby upp till hela 7-0 i sin match och de stormade då mot HockeyAllsvenskan. Visserligen reducerade Halmstad men Vimmerby svarade upp genom att göra 8-1 med drygt åtta minuter kvar. 

Kristianstad förlorade sedan med 5-3 hemma mot Brödernas/Väsby och sumpade sin chans att gå tillbaka upp till HockeyAllsvenskan efter att ha varit i ledning nästan hela kvalserien. 

Vimmerby vinner dock sin match med 8-1 vilket gör att de hamnar på förstaplats i kvalserien med 20 poäng, en poäng före Hudiksvall som kommer tvåa på 19 poäng medan Kristianstad bara blir trea på 17 poäng. 

Vimmerby HC går då upp till HockeyAllsvenskan för första gången i klubbens historia. Ledda av 27-årige tränaren Hampus Sylvegård har Vimmerby tagit sig hela vägen till ett historiskt avancemang. 

Klubben gick upp till Division 1/Hockeyettan 2011 och har sedan spelat i tredjedivisionen men detta är första året som Vimmerby spelar i kvalserien och de går då upp till HockeyAllsvenskan direkt på första försöket. 

Resultaten i sista omgången

Vimmerby – Halmstad 8–1 (2-0,3-0,3-1)

Vimmerby: Hugo Ollila 2, Elias Lindgren, Anton Carlsson, Adam Petersson, Eddie Levin, Isac Andersson, Isac Göransson. 
Halmstad: William Gustafsson. 

Kristianstad – Brödernas/Väsby 3–5 (0-1,1-0,2-4) 

Kristianstad: Joel Svensson, Axel Hurtig, Kevin Wennström. 
Brödernas/Väsby: Fredrik Forsberg 2, Ludwig Laband, Carl Wassenius, Joni Nikko. 

Hudiksvall – Piteå 3–2 (1-0,2-0,0-2) 

Hudiksvall: William Eckmyhl, Filip Lander, Marcus Limpar Lantz. 
Piteå: Theo Keilin, Petter Mäkitalo.


TV: Sam Hallam inför ishockey-VM

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL