Leif Strömberg.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån (Montage)
Intervju

Leif Strömberg kritisk till seriesystemet: "Måste tittas över"

ANNONS

Stormötet mellan Brynäs och Djurgården för återigen seriesystemets utformning på tal. 
För Leif Strömberg är det hela tydligt - det hela måste tittas på. 
– Om Väsby skulle gå upp och inte något av Stockholmslagen är det snart en pendeltågsserie, säger tränarprofilen. 

TROLLBÄCKEN/TYRESÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)

AIK, Djurgården, Brynäs, Södertälje, Västerås, Mora… Hockeyallsvenskan lyser upp med en rad av tidigare etablerade storklubbar i högsta serien. Vi kan även lägga till Tingsryd och BIK Karlskoga i den skaran. Att det har blivit en förskjutning till vart vi idag har före detta storlagen råder det inget tvivel om. Samtidigt är vi många som frågar oss om det är hälsosamt att många av landets stora publiklag inte spelar i SHL. Exempelvis att inte något av Stockholmslagen är i vår högsta serie. Vad innebär det för rekryteringen av killar som vill spela hockey i den regionen? Idag är trots allt Stockholm det klart största rekryteringsområdet då det gäller hockeyspelare i Sverige. I SHL-lagen finns det många ledande spelare från Stockholm, men inget Stockholmslag. 

Leif Strömberg har jobbat under många år inom Stockholmshockeyn, men även med svensk hockey i allmänhet. 

– Precis som du säger är det många klassiska lag som idag spelar i Hockeyallsvenskan. Jag sa häromdagen till en kompis att om Väsby skulle gå upp och inte något av Stockholmslagen är det snart en pendeltågsserie, säger Leif Strömberg till hockeysverigge.se och fortsätter:
– Något gör man inte rätt i den 08-regionen. Djurgården får fram enorma talanger. Kolla Linus Eriksson, Victor Eklund och dom här killarna. Då har Djurgården ändå släppt i väg Noah Östlund, Jonathan Lekkerimäki, Liam Öhgren och så vidare. Fantastiska spelare, så det rätta jobbet gör man där i alla fall. Det är ändå något som gör att det inte räcker till för att utmana. 
– Frågar du mig, inte för att det ska bli lättare för det gillar jag inte, men min uppfattning är att man kan lyfta upp två lag till och ha en 16-lagsserie. 
– Jag tycker att man sedan kan ligga kvar på antalet lag i Hockeyallsvenskan, men också ta tillbaka kvalserien.Leif Strömberg fortsätter:
– Min uppfattning är att om två lag får spela ”play down”, det är inget synd om dom, är det fyra lag inblandade i det här dramat. Vilket gör att man inte vågar spela juniorer eller börjar ta dåliga ekonomiska beslut. Kanske spekulerar med för mycket pengar. 
– Då tycker jag att man i stället ska göra det till en kvalserie med sex lag. Två lag från SHL och fyra som får kvala uppåt. För att komma dit kan man hitta på en massa spännande streck. Sedan går två första lagen i kvalserien upp. 
– Folk säger ”vinner man en serie ska man gå upp”. Det har jag varit med och gjort några gånger utan att ha fått gå upp. ”Tack så mycket för den i så fall”. Där tycker jag att man i stället ska ha bra med prispengar för den som vinner serie eller kanske en extra bonus. Det här tycker jag är ”fair play”. 
– När jag tidigare rapade upp den här idén var det några som sa ”Då går aldrig något lag från Hockeyallsvenskan upp”. Men nästan varje år har det bytts ut lag. 
– 2009 var jag i Södertälje. Vi och Rögle höll oss kvar och det här var första gången på en massa år som två elitserielag klarat det. 

MoDo säkrade SHL-platsen med 4–3 i matcher mot Djurgården. Foto: Bildbyrån.

Vill se mer pengar gå till Hockeyettan

Leif Strömberg vill även lyfta fram det Hockeyettan och lagens möjligheter att ta steget upp i Hockeyallsvenskan. 

– I Hockeyettan gör man ett mycket bra jobb och har en bra verksamhet. Där tycker jag att man måste vara med och trycka ner lite mer pengar. Lite mer pengar till Hockeyallsvenskan och hockeyettan för att få bättre produkter. 
– Låt oss säga att SHL-lagen får 65 miljoner var. Tryck lite ner i systemet. Avvara fem miljoner per lag. En del till juniorverksamheten, två miljoner till Hockeyallsvenskan och en miljon till Hockeyettan. Det skulle bli 14 miljoner att jobba mot i Hockeyettan, vilket jag tycker skulle vara schysst så det finns lite prispengar där när du vinner den ligan. 
– Jag tycker inte heller playout-systemet där ett lag från SHL och ett från Hockeyallsvenskan möttes i bäst av sju var så tokigt. Vinner du inte mot ett lag från Hockeyallsvenskan i bäst av sju ska du inte heller spela i SHL. Det är min uppfattning och ”fair play”. Det här tycker jag att man måste titta över, avslutar Leif Strömberg.


TV: Liam Öhgrens första NHL-mål

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL