Henrik Tikkanen.
Foto: Pär Olert/Bildbyrån
NHL

Henrik Tikkanen skriver NHL-kontrakt med New York Islanders

ANNONS

Henrik Tikkanen har spelat i Nordamerika sedan han lämnade Sverige 2022. 
Nu skriver han också sitt första NHL-kontrakt med New York Islanders. 

Under säsongen 2021/22 flyttade den finske målvakten Henrik Tikkanen till Sverige och skrev på för MoDo Hockey där han bildade målvaktspar med Tex Williamsson

Han spelade då 19 matcher för MoDo i HockeyAllsvenskan samt blev inlånad och fick vakta kassen i en SHL-match med Växjö under säsongen. 

Efter tiden i Ö-vik så flyttade finländaren till Nordamerika då han skrev på ett AHL-kontrakt med Bridgeport Islanders men fick endast spela i farmarligans farmarliga ECHL. Han förlängde dock AHL-avtalet med Bridgeport till den här säsongen och har då spelat i både AHL och ECHL.

Sajnas av Islanders

Det leder nu till att 23-åringen skriver sitt första NHL-kontrakt med New York Islanders. På sin hemsida meddelar “Isles” att de tecknar ett tvåårigt rookieavtal med Tikkanen. Framöver kommer han alltså att tillhöra NHL-lagets organisation i stället för att bara vara sajnad av AHL-klubben. 

Den här säsongen har Henrik Tikkanen vaktat kassen i 16 AHL-matcher där han har haft 92,7 i räddningsprocent. Han har även spelat 20 matcher i ECHL med 89,2 i räddningsprocent som facit. Han har alltså klart mycket bättre statistik i AHL än ECHL. 

Den två meter långa målvakten hade 90,3 i räddningsprocent på 19 matcher under sin tid i MoDo. Han draftades av New York Islanders i sjunderundan som 214:e spelare i NHL-draften 2020.


TV: Experternas drömspelare till VM

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL