Valdemar Vesterlund blev målskytt i Juniorkronornas förlust.
Landslag

Andra raka förlusten för Juniorkronorna – så gick det i kvällens landskamper

Juniorkronorna förlorar andra raka matchen i Slovakien.
Samtidigt inleder båda U16-landslagen – killar och tjejer – med segrar i sina turneringar.

Tre Kronor förlorade sin match i kväll mot Finland med 2-1 efter förlängning – men det gick desto bättre för juniorlandslagen.

Däremot slutade kvällens match med förlust även för Juniorkronorna. U19-landslaget – med spelare födda 2005 – spelade sin andra match för turneringen i Slovakien efter att ha förlorat premiären mot Finland med 2-1 efter övertid.

Den här gången stod Schweiz för motståndet – men det blev nederlag återigen för U19-killarna.

Efter en mållös första period så gick Schweiz upp till en 2-0-ledning i den andra perioden. Sverige reducerade dock genom debutanten Valdemar Vesterlund, till vardags i Tingsryd. Han assisterades av Rögles Felix Nilsson

I den tredje perioden så kunde Juniorkronorna sedan också kvittera då de fick chansen i powerplay. HV71:s Herman Träff satte 2-2 efter att ha blivit framspelad av Isac Hedqvist (Luleå) och Wilhelm Hallquisth (HV71).

Men med mindre än sex minuter kvar att spela så gjorde Schweiz 3-2 vilket även blev slutresultatet. Leksands Marcus Gidlöf vaktade kassen och räddade 31 av 34 skott i förlusten.

***

Det gick däremot bättre för Sveriges U16-tjejer mot Schweiz. Under fredagen inleddes turneringen i Ulricehamn och det blev seger direkt för svenskorna.

Matchen såg ut att bli ganska lik Juniorkronornas match under kvällen då schweiziskorna tog ledningen med 2-0 i andra perioden efter en mållös första period.

Men den här gången lyckades Sverige vända. Tilde Grillfors (Leksand) satte reduceringen efter assist av Lovisa Petruska (Karlskoga) och Malva Lindgren (Örebro). Med bara sex sekunder kvar av mittperioden så kom även 2-2 av TV-puckens poängdrottning Matilda Österman (Nyköping).

I den tredje perioden så säkrade också U16-tjejorna segern då Ebba Westerlind (Vänersborg) blev målskytt efter passning av Tillie Ytfeldt (Leksand). Segersiffrorna blev alltså 3-2 och målvakten Tilde Wyckman (Oskarshamn) räddade 17 av 19 skott i vinsten.

***

Även U16-killarna stod för seger under fredagen. De inledde i dag en turnering nere i Tjeckien och startade alltså med vinst i premiären mot Finland.

Sverige fick en drömstart på matchen och gick upp till en 3-0-ledning redan i första perioden. Örebros rekordman Elton Hermansson klev fram och gjorde både 1-0 och 2-0. Assisten till målen kom först från Oscar Olsson (SDE) och sedan av Oscar Holmertz (Linköping).

Innan periodpaus gjorde Sverige även 3-0 då Rögles Nils Bartholdsson blev målskytt efter passning från Ludvig Andersson (Örebro) och Mikael Kim (Rögle).

Finland kom sedan tillbaka och reducerade två gånger om – bland annat efter ett mål av Wilmer Kallio som är son till SHL-ikonen Tomi Kallio. Men Sverige kunde hålla undan och vinna med 3-2 för att inleda turneringen starkt.

Milo Tjärnlund (Rögle) inledde matchen i målet och höll nollan då han räddade alla 13 skott han fick på sig. Kevin Törnblom (Örebro) klev sedan in mellan stolparna och stoppade 16 av 18 skott resten av matchen.

TV: Liam Öhgrens första NHL-mål