Se matchens höjdpunkter i videospelaren ovan.
Video: Viaplay
NHL

Connor McDavid når 100 assist – först sedan Wayne Gretzky

ANNONS

Connor McDavid nådde i natt 100 assist denna säsong via en passningspoäng i Edmontons storseger mot San Jose i natt. Därmed blev han den blott fjärde spelaren någonsin, och den första sedan Wayne Gretzky, att nå tresiffrigt antal assist under en och samma NHL-säsong.

Som brukligt har Connor McDavid den här säsongen öst in poäng för Edmonton Oilers. Inför nattens match mot San Jose Sharks hade superstjärnan skrapat ihop 99 assist på 74 matcher, vilket gjorde att han bara behövde göra en assist för att nå tresiffrigt antal passningspoäng under en och samma säsong.

Det lyckades han med i den tredje perioden, då han spelade fram Zach Hyman till dennes 9–1-mål i den andra perioden. McDavid blev då den blott fjärde spelare någonsin att nå 100 assistpoäng under en och samma säsong i NHL och den första spelaren att lyckas nå noteringen sedan Wayne Gretzky gjorde 122 assist under säsongen 1990/91 med Los Angeles Kings.

McDavid gör Gretzky, Lemieux och Orr sällskap

Förutom Gretzky, som gjorde 100 assist eller fler vid inte mindre än elva tillfällen under sin karriär, har även Mario Lemieux (114 assist säsongen 1988/89) och Bobby Orr (102 assist säsongen 1970/71) lyckats nå tresiffrigt antal passningspoäng under en och samma säsong.

Oilers vann till slut nattens match mot San Jose med 9–2, där ingen av Edmontons svenskar, Mattias Ekholm och Mattias Janmark, skrev in sig i poängprotokollet. I Sharks stod Fabian Zetterlund för ett av lagets mål, ett mål som spelades fram av landsmannen William Eklund.

Med två omgångar kvar av grundserien ligger Oilers på en andraplats i Pacific Division med tre poäng upp till divisionsledaren Vancouver Canucks.

Edmonton Oilers – San Jose Sharks 9–2 (4–0, 5–1, 0–1)
Edmonton: Warren Foegle 2 (19), Connor McDavid (32, Adam Henrique (24), Dylan Holloway (5), Corey Perry (12), Cody Ceci (5), Evan Bouchard (18), Zach Hyman (54).
San Jose: Danil Gusjtjin (1), Fabian Zetterlund (23).

Se matchens höjdpunkter i videospelaren ovan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL