Rögle är nära SM-final.
SM-slutspelet

Rögle vinner tredje raka mot Växjö – är en vinst från SM-final

Rögle BK är bara en seger från SM-final.
En slumppuck som styrdes in via Växjöbacken Keegan Lowe blev avgörande i den femte perioden och Rögle leder nu med 3-0 i matcher mot Växjö.
– Det lönar sig att skjuta brukar man säga, säger Ekeståhl Jonsson till TV4.

Rögle vann båda de första matcherna i Småland och hade därmed slagläge i semifinalen mot Växjö till kvällens tredje semifinal.

Då drabbades dock ängelholmarna av ett sent återbud då Brandon Davidson inte kom till spel trots att han var med på uppvärmningen. I stället klev Valtteri Viljanen in i laget för första gången i SM-slutspelet

I jakten på att gå upp till en 3-0-ledning i serien fick Rögle också en bra start. De fick spela powerplay tidigt och det gav också utdelning. Lucas Ekeståhl Jonsson spelade in till Rodrigo Ābols som styrde in 1-0 redan efter drygt tre minuters spel.

Rögle hade sedan stort övertag i inledningen och var nära att utöka ledningen men då stod stolpen i vägen. Mot slutet av perioden kom då Växjö tillbaka och skapade lägen men 1-0 stod sig.

Det var då också en häftig stämning i Catena Arena för den första semifinalen i Ängelholm.

– Det är gåshud. Det är den bästa stämningen i SHL. Vi får mycket energi av det och ska ta positiv energi av det. Spela med mycket fart och energi men inte tappa huvudet utan spela strukturerat, säger Abols till TV4 i pausen.

Succéjunioren satte första SHL-målet: “Otroligt skönt”

Den andra perioden blev sedan lik den första. Rögle kom ut som det bättre laget och radade upp chanser men Växjömålvakten Emil Larmi såg till att hålla nere siffrorna.

Men när Rögle fick spela powerplay så small det igen. Linus Sandin träffade först stolpen men höll sig sedan framme och slog in sin egen retur för 2-0 till hemmalaget som då hade Växjö i brygga.

Precis som i första perioden så reste sig dock Växjö och tog sig tillbaka in i matchen. Cirka en och en halv minut efter 2-0 så kunde bortalaget då reducera. Lakers kom i en spelvändning och junioren Filip Eriksson, som gjorde stor succé under en utlåning till Nybro, blev då målskytt. För Eriksson var det då hans första mål i SHL-karriären.

Växjö var sedan bättre i slutet av perioden men då höll Christoffer Rifalk tätt och det var fortsatt 2-1.

– Det var otroligt skönt, bra tajming på det, säger Eriksson om målet och fortsätter:
– Vi växer in i det mer men jag tycker att Rögle har stora delar och gör ju mål i powerplay. Det är några detaljer som vi behöver fila på.

Växjö kvitterade – ordande förlängning

Växjö behövde jaga för att få in en kvittering och även om det var Rögle som återigen var bäst i starten så växte Växjö återigen och jobbade sig in. Det ledde också till ett kvitteringsmål.

Med bara drygt fyra minuter kvar så är det 19-årige Filip Eriksson som kliver fram igen och styr in pucken bakom Rifalk för 2-2 inför slutet.

Båda lagen hade sedan möjlighet på ett segermål under de sista minuterna men det blev inget avgörande inom 60 minuter utan i stället väntade förlängning för andra gången på tre matcher i serien.

Galna räddningen i fjärde perioden

En fjärde period väntade i Ängelholm och Växjö fick då direkt en bra match att avgöra då Rögle drog på sig en utvisning redan efter två minuter och Lakers fick chansen i powerplay. Bortalaget fick då ett par jättelägen att avgöra men Rögle kunde döda av utvisningen och spelet gick vidare.

Efter knappt sex minuter fick sedan Rögle spela powerplay – efter att ha gjort båda sina mål under ordinarie tid i powerplay. Men det blev inget mål då heller.

Rögles back Adam Engström fick sedan ett jätteläge att avgöra då han fick nästintill öppet mål men då kastade sig Brian Cooper och blockerade inuti sin egen målgård.

Sedan blev Cooper utvisad och Rögle fick spela powerplay i slutminuterna. Men det blev inget mål. Precis i slutsekunderna så Anton Bengtsson ett skott som tog i ansiktet på lagkamraten Simon Ryfors som direkt gick ut i omklädningsrummet. Inga mål gjorde dock att det väntade att det blev en femte period.

Slumpmål avgör i femte perioden

Ryfors återvände inte till spel till den femte perioden men Rögle kunde ändå avgöra.

Hemmalaget fick spela ett tidigt powerplay och pucken gick då bak till Lucas Ekeståhl Jonsson på blålinjen som bara skickade iväg pucken. Den studsar då på Växjöbacken Keegan Lowe och går in i nät bakom Larmi efter 83:34 minuters spel. Rögle har nu nio raka vinster i slutspelet, den tredje längsta sviten någonsin, och har totalt tolv raka vinster.

– Det var skönt att se den studsa in på något sätt. Jag var lite rädd att deras spelare skulle ”pokea” bort den så jag tänkte egentligen bara att jag behövde kasta ner den. Det lönar sig att skjuta brukar man säga, säger Ekeståhl Jonsson till TV4.

Rögle leder alltså semifinalserien med 3-0 i matcher och är nu bara en vinst från SM-final. Växjö måste då göra det ‘omöjliga’ att vända 0-3 till 4-3 i serien, något som aldrig har hänt tidigare i svensk ishockey. Rögle kan då säkra finalplatsen vid vinst på torsdag.

Rögle – Växjö 3–2 2OT (1-0,1-1,0-1,0-0,1-0)

Rögle: Rodrigo Abols, Linus Sandin, Lucas Ekeståhl Jonsson.
Växjö: Filip Eriksson 2.

Rögle leder serien med 3-0 i matcher.

TV: Otäcka scener när domaren blir liggande på isen – fördes ut på bår