SKELLEFTEÅ – FRÖLUNDA
Joel Lundqvist snackar upp semifinalen mellan Skellefteå och Frölunda.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Michael Erichsen/Bildbyrån
SM-slutspelet

Joel Lundqvist om semifinalen mellan Skellefteå och Frölunda: “Tror det blir 4-3”

ANNONS

I dag inleds den glödheta semifinalen mellan Skellefteå och Frölunda. 
Frölundaikonen och TV4-experten Joel Lundqvist ger här sina tankar inför matchserien.
– Jag tycker att Frölundas tyngd passar bättre i slutspelet. Jag tror att det blir 4-3 (i matcher) till Frölunda, säger Lundqvist till hockeysverige.se. 

Frölunda har haft två dagar på sig att ladda om batterierna efter kvartsfinaldramat mot Leksand. En matchserie som avgjordes efter sju matcher. Dessutom i förlängning. Frölunda ställs mot Skellefteå som vann med 4-0 i matcher mot Linköping och har fått vila upp sig sedan kvällen den 28:e mars.

Joel Lundqvist kallas ofta kaptenernas kapten efter att ha haft den rollen i Frölunda sedan 2009. Inför säsongen 2023/24 valde han att avsluta sin karriär som spelare för att i stället bli expert på TV4. Givetvis har han följt slutspelet på nära håll och då inte minst Frölunda mot Leksand eftersom det är den enda kvartsfinalserien som inte slutat med 4-0 i matcher. 
– Det har varit en väldigt tät och intensiv matchserie med två lag som spelar lite liknande med ett extremt fokus på försvarsspel och att hålla varandra på utsidan, säger Joel Lundqvist till hockeysverige.se och fortsätter:
– Bra målvaktsspel från båda lagen frånsett några enskilda incidenter. Det har inte varit något finlir utan verkligen slutspelshockey. Lite logiskt att det blev sju matcher med sudden för att skilja lagen åt. 

Hur har du upplevt nivån på själva spelet?
– Tätt och intensivt. Det blev inte mycket utrymme för öppningar i spelet och det krävdes rätt mycket för att skapa lägen och bryta mönstret. 
– Klart att när det blir ett så bra försvarsspel krävs det mycket av offensiva spelarna för att öppna upp ytor eller hitta en öppnande pass. 
– Ett avgörande som den passningen Jayden (Halbgewachs) slår till (Mikael) Ruohomaa är vad som krävs för att luckra upp sådana här matcher. 

Sju matcher och dessutom förlängning, hur tror du killarna i Frölunda känner sig fysiskt och inte minst mentalt?
– Oftast ger det så mycket att vinna sådana här matcher. Klart att man då får en skjuts. 
– Fysiskt, klart det är viktiga dagar med återhämtning och att verkligen få ladda om. Det har varit intensiva matcher och såklart det tagit fysiskt, men mentalt ger det väldigt mycket energi och en boost framåt att få vinna en sådan här serie. 
– Vi får se, men det kan vara att Frölunda i början av serien har en fördel av det, men i sju matcher mot Skellefteå, där dom har kunnat spara lite kraft, kan såklart vara en faktor i slutändan. 

Det har varit tuffa bataljer mellan Skellefteå och Frölunda under säsongen. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

“Där har Skellefteå en klar fördel”

Vad ser du Skellefteås styrkor är som lag?
– Farten, kreativiteten i det offensiva spelet, powerplay som varit ofantligt bra. Klart att (Jonathan) Pudas varit ett stort avbräck där. Just när det kommer till powerplay har Skellefteå en klar fördel och att det fungerar är en viktig del i ett slutspel. 
– Vi får se om Frölunda får ordning på sitt eftersom det varit ett minustecken.

Frölundas styrkor?
– Jag tycker att Frölunda har en bra bredd i sitt lag nu och en tyngd, vilket gör att dom kan spela en hård och tät ishockey som dom gjorde mot Leksand. 
– Jag tror det är där det kommer ligga, att Skellefteå kommer använda sin fart för att spela sig ur den här pressen Frölunda har.
– Frölundas styrka tycker jag, som sagt var, framför allt ligger i deras tyngd att spela. Vi får se vilka som kommer driva sitt spel bäst. 

Robert OHlsson och Roger Rönnberg ställs mot varandra återigen. Foto: Ronnie Rönnkvist

Tipset: “4-3 till Frölunda”

Du känner båda coacherna väl, Roger Rönnberg och Robert Ohlsson, hur tänker du kring den duellen?
– Det finns lite historik där. Både från när dom mötts och då dom jobbade tillsammans. Roger och Robban kan varandra väl. Klart att tränarna är en viktig del, men det är på planen matchen ska avgöras. 
– I jobbet inför och hitta saker hos motståndarna, det är självklart där dom ska kliva fram och förstärka saker till sina lag. Det blir såklart en liten match i matchen, men som jag sa så ska det avgöras ute på isen.

Vilket lag av Frölunda och Skellefteå tar sig till finalen?
– Jag tycker att det är extremt svårtippat. Det är inte osannolikt att det blir sju matcher även här. 
– Trots allt tycker jag att Frölundas tyngd, mera hårdhet i spelet, passar bättre i slutspelet. Om jag ska tippa ett resultat tror jag att det blir 4-3 (i matcher) till Frölunda, avslutar Joel Lundqvist.


TV: "Fimpen" goes expertkommentator

Den här artikeln handlar om: