SM-slutspelet

Tommy Salo om SM-semifinalernas målvaktsmatcher

ANNONS

Det har bullats upp till intressanta målvaktsdueller i SM-semifinalerna. Här ger den tidigare OS- och VM-guldmålvakten Tommy Salo sin syn på matchen i matchen mellan lagens sista utposter.

Det drar ihop sig till att kora svenska mästare 2024. I dag inleds semifinalspelet. I kväll möts Växjö och Rögle medan Skellefteå och Frölunda spelar sin första match i morgon, lördag. Många pratar om att målvaktsmatcherna kommer vara något som kan bli lite utöver det vanliga och avgörande. Emil Larmi mot Christoffer Rifalk samt Linus Söderström mot Lasse Johansson. Vi får anta att det kommer se ut så i alla fall. 

Hockeysverige.se tog hjälp av OS- och VM-guldmålvakten Tommy Salo för att få experthjälp då det kommer till vilka av målvakterna som sitter i förarsätet. Salo som idag driver målvaktsskolor på främst västkusten.

Växjö – Rögle

– Jag tycker att Emil Larmi kan vara lite fladdrig. Han kan göra bra saker, men även släppa in konstiga puckar eftersom han ibland är lite slarvig i sitt spel. Larmi lever på att göra jätteräddningarna, men även släppa in enkla puckar. Samtidigt har nu Rögle hittat sitt spel efter tränarbytet. 
– Min känsla är att Rögle har hittat ett lugnare spel, vilket spelarna själva också säger. Att man idag tänker mer defensivt. Samtidigt har Rifalk kommit upp med räddningar som nästan inte finns, vilket har gjort att Rögle kan vinna matcher. Det blir en tajt serie med ett öppet spel där vilket som helst av lagen kan vinna. 

Hur ser du på målvaktsmatchen Larmi mot Rifalk?
– Jag gillar båda målvakterna. Larmi har gjort bra grejer, men även konstiga saker i matcherna. Kan Rögle fortsätta spela på samma sätt man gjort tror jag att dom kan vinna den här serien. 

Christoffer Rifalk. Foto: Bildbyrån

Två av dina kompisar från OS-guldet i Lillehammer 1994, Roger Hansson och Jörgen Jönsson bossar i varsitt bås, hur tänker du kring den matchen i matchen?
– Roger och Jörgen är två kompisar som känner varandra väl. Två fina människor som antagligen kan varandra utantill. Den matchen blir spännande. 
– Jörgen är en vinnare och har alltid varit så. Klart att han vill vinna med Växjö, men han har säkert även känslor för Rögle också. 

Skellefteå – Frölunda

– Här handlar det om två bra målvakter där jag tycker att Lasse Johansson står i ett lite sämre lag. Skellefteå känns som ett lite bättre lag. 
– Linus Söderström är en målvakt som oftast står rätt i målet. Ibland behöver han göra räddningar som nästan inte finns, men det har Linus visat att han klarar. Linus är stabil och gör bra matcher hela tiden. 
– För att Frölunda ska gå vidare måste Lasse Johansson spela på sitt högsta läge hela tiden. Frölunda lever mycket på honom. Han har både det gamla målvaktsspelet i sig, men även det nya. Plus att han är vig, läser spelet bra och framför allt är en vinnande målvakt.

Linus Söderström. Foto: Bildbyrån

Hur ser du på målvaktsmatchen Söderström mot Johansson?
– Jag tycker Skellefteå leder på poäng, men blir nog som Frölunda mot Leksand, att det blir tajt här också. 

Vilka bli finalmålvakterna?
– Det är öppna serier och, som jag sa, Lasse måste spela på topp för att Frölunda ska gå vidare. I den andra semifinalen tror jag faktiskt på Rögle.


TV: Månadens snyggaste svenskräddningar i NHL

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 28 april
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games