DJURGÅRDEN – MORA
Jakob Ragnarssons självmål gjorde att Mora vann andra semifinalen.
Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Mora kvitterar semifinalserien – efter Jakob Ragnarssons dråpliga självmål

ANNONS

Mora kvitterar semifinalserien mot Djurgården. 
De vinner den andra matchen på Hovet med 3-1 efter ett olyckligt självmål av DIF-backen Jakob Ragnarsson. 
– Det är ju ett skitmål, en riktig turstuds, säger Carlsson till TV4 efter segern. 

I den första matchen så vann Djurgården efter en snabb vändning i tredje perioden – men nu var Mora ute efter revansch på Hovet. 

Bortalaget lyckades också kvittera serien då de vann med 3-1 efter ett sent powerplay-mål. Det står nu alltså 1-1 i matcher inför att serien vänder upp till Dalarna. 

Det blev inte samma hetta i kvällens match men återigen var det Mora som kom ut bäst och skapade chanser utan att göra mål. Djurgården fick sedan två powerplays i slutet men utan att heller komma till så många heta lägen. 

Det var då fortsatt 0-0 efter 20 minuters spel i den andra semifinalen. 

– Vi gör en bra första period, första 15 minuterna i varje fall. Men sedan får de två ganska billiga utvisningar i mitt tycke. Det är som det är, vi jobbar på, säger Moras Anthon Eriksson till TV4. 

Djurgården var då frustrerade över hur spelet såg ut i första perioden. 

– Jag tycker att vi känns lite rädda med pucken. Det känns som att vi skvätter iväg pucken, vi kan ta mycket mer ansvar med pucken så känner jag. Jag tycker att det är en ganska dålig period av oss, vi får ändra på det här nu, säger Ludvig Rensfeldt i första pausen.

Djurgården tog ledningen – efter målvaktens passning

Djurgården inledde mittperioden i powerplay och fick då också utdelning redan efter 33 sekunder. Pucken gick ner till målvakten Viktor Andrén som var på alerten och skickade upp en passning till Marcus Krüger som stod på offensiv blålinje. Krüger spelade då över till Daniel Brodin som åkte in och sköt 1-0 i nättaket bakom Moras målvakt Waltteri Ignatjew

Men efter målet så tog Mora nästan över matchbilden helt och fick även chansen i powerplay två gånger om. 

Den andra gången så ledde det också till ett mål. Chad Yetman missade avgörandet i kvartsfinalen mot AIK men gjorde comeback nu när semifinalen började och i sin andra match tillbaka blev han målskytt. Kanadensaren sköt ett skott som gick in högt bakom Andrén. 

Måns Carlsson stod framför målet och skymde sikten för Andrén när målet kom och 1-1 stod sig sedan perioden ut. 

– Nu är det inte lika kul när Ljunggren är borta för då får jag inte lika mycket puck. Jag tror att jag står hyfsat för en gångs skull. Chad har ett jävla skott så det är bara för mig att göra det bra för dem, säger Carlsson och fortsätter: 
– Det är lite liknande som i förra matchen, vi gör två bra perioder. Vi ligger på men missar våra lägen, därför står det bara 1-1. 

Självmål av Jakob Ragnarsson avgjorde för Mora

Det var vidöppet inför den tredje perioden och där blev det hafsigt spel från de båda lagen som hade svårt att få kontroll på pucken. I stället slarvade de båda lagen och tappade puck flera gånger. 

Mora var sedan nära ett ledningsmål då vikarierande lagkaptenen Måns Carlsson kom i ett fritt läge och träffade kryssribban med mindre än sex minuter kvar av perioden. 

Precis i slutminuterna fick Mora ett drömläge att sätta ett segermål då de fick chansen i powerplay. Med 91 sekunder kvar tog bortalaget då ledningen efter en olycklig situation där Djurgårdsbacken Jakob Ragnarsson slog in pucken i eget mål för 1-2. Roope Laavainen var sist på pucken bland Moraspelarna och kreddades för målet. 

Djurgården tog då direkt timeout och försökte pusha för ett kvitteringsmål. Men i stället kunde Laavainen lägga in 1-3 i tom kasse för sitt “andra mål” i matchen. 

– Någonstans tycker jag att vi får med oss studsarna. Det är ju ett skitmål kan man säga, en riktig turstuds, men vi kanske får med oss de studsarna nu när vi har gjort mycket rätt de här två matcherna så det var jäkligt skönt, säger Carlsson till TV4 efter segern. 

DIF-tränarens frustration: “Ska jag säga det igen?”

Djurgårdstränaren Michael Holmqvist var då frustrerad efter förlusten. 

– En tuff match där jag tycker att Mora har en stor fördel i starten. I fem mot fem-spelet är det ganska jämnt, men det är special teams som avgör, säger Holmqvist till TV4 och blir sedan irriterad när han får frågan vad som behöver bli bättre i special teams: 
– Ska jag säga det igen? Ni frågade ju förut också. Jag säger att tempot, pucktempot, viljan att agera med pucken, viljan att vara med och spela allihop, viljan att vara ett hot och att flytta pucken med ett jävla tempo. Det behöver bli bättre. 

Mora vinner därmed den andra semifinalen på Hovet och det är nu helt lika inför att serien vänder för två matcher uppe i Dalarna. 

Djurgården – Mora 1–3 (0-0,1-1,0-2) 

Djurgården: Daniel Brodin. 
Mora: Roope Laavainen 2, Chad Yetman.


TV: Målvaktstränaren om VM-målvakterna

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL