Filip Bystedts drömdebut i AHL

Filip Bystedt debuterade i AHL i natt. Då stod den svenske junioren för 2+1 direkt.

2022 draftade San Jose Sharks Filip Bystedt som 27:e spelare totalt. Sommaren 2023 skrev Bystedt NHL-kontrakt, men han lånades ut till Linköping. Där blev det 17 poäng på 47 matcher i SHL den här säsongen, för JVM-centen.

Efter LHC:s uttåg mot Skellefteå åkte Bystedt över till Nordamerika för att avsluta säsongen i AHL - och i natt gjorde han debut. Det blev en debut som minst sagt blev lyckad.

Först var det han som kvitterade till 3-3 i matchen mot San Diego Gulls, i slutet av den andra perioden. Sen var det han som sköt 4-3, ungefär halvvägs in i den tredje. Det stannade inte där heller, utan Bystedt hann också med en assist på Ethan Cardwells 5-4-mål senare i perioden.

2+1 i debuten, alltså.

Matchen slutade 5-5 och gick till straffar, och där missade Bystedt och hans lagkamrater sina straffar. San Diego satte å sin sida en straff och vann matchen.

Bystedts landsman Magnus Chrona vaktade San Joses kasse. Han släppte in fem mål på 33 skott.

*****

En annan svensk som hade en riktig drömmatch var Jonatan Berggren. Den tidigare Skellefteåstjärnan slog till med ett hattrick, när Grand Rapids vann med 5-4 mot Chicago Wolves.

Berggren gjorde 1-1, reducerade till 3-2 - och kvitterade sedan matchen till 4-4 med bara 13 sekunder kvar av den tredje perioden. Han var inte heller klar där, utan spelade också fram Brogan Rafferty till avgörandet i förlängningen.

Totalt har han producerat 23+29 på 45 matcher.

*****

Samuel Fagemos sanslösa säsong fortsätter. I natt sköt han två nya mål i Ontario Reigns 5-4-seger mot Henderson Silver Knights. Fullträffarna innebar mål 38 och 39 för säsongen, och Samuel Fagemo är nu bara ett mål ifrån att som första svensk göra 40 mål i AHL.

Samuel Fagemo har dessutom gjort sina 39 mål på bara 44 matcher. Han toppar skytteligan, trots att han missat drygt 20 matcher av säsongen.

Adam Gaudette, som ligger tvåa, har gjort 38 mål på 60 matcher den här säsongen.