Aron Kiviharju.
Foto: IMAGO
U18-VM

Aron Kiviharju gör oväntad comeback till U18-VM – skriver finsk historia

ANNONS

Aron Kiviharju har missat nästan hela säsongen på grund av en skada. 
Men nu är 18-åringen plötsligt tillbaka och är uttagen till U18-VM – han blir då historisk som den första finska spelaren någonsin att spela tre U18-VM. 

De senaste åren har Aron Kiviharju etablerat sig som en av världens mest hajpade backtalanger då han kom upp och spelade 21 matcher för TPS Åbo redan som 16-17-åring i fjol. 

Till den här säsongen flyttade storlöftet till HIFK och skulle ta nästa kliv i Liiga men en olycklig skada på träning har gjort att Kiviharju har missat nästan hela säsongen. Han hann bara spela sju matcher i början av säsongen innan skadan. 

Men nu är den nyblivne 18-åringen plötsligt tillbaka då han har blivit uttagen i Finlands trupp till U18-VM som spelas på hemmaplan i Esbo och Vanda.

Första finländare någonsin att göra tre U18-VM

Aron Kiviharju blir då samtidigt historisk. Han är nämligen den första finska spelaren någonsin att spela tre U18-VM, och den blott tolfte spelaren någonsin. Bland de tidigare elva spelarna som spelat tre U18-VM så återfinns nuvarande NHL-stjärnor som Nico Hischier, Pavel Zacha, Jakub Vrana och Jonas Siegenthaler

De två senaste U18-VM har Kiviharju varit en av Finlands största stjärnor. Han gjorde 0+6 på sex matcher 2022 då Finland tog brons och i förra årets turnering gjorde han 0+7 på fem matcher. Hans 13 assist är delat åttonde bäst någonsin i U18-VM. 

18-påringen har rankats som en av de största backtalangerna inför sommarens NHL-draft och har tidigare framhävts som en spelare som kan gå topp tio. Men skadan den här säsongen har gjort att Kiviharju har tappat på draftrankingarna och spås nu snarare gå i slutet av förstarundan.


TV: Här överraskas Ebba Hedqvist med Eliteprospects Award

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL