Lars Bryggman klev fram för Pelicans.
Europa

Lars Bryggman stor hjälte – skjuter Pelicans till semifinal

HIFK var på väg att lyckas med det omöjliga och vända 0-3-underläge till 4-3 i kvartsfinalserien mot Pelicans.
Men då klev Lars Bryggman in i handlingarna och sköt två mål i slutet av den sjunde och avgörande matchen för att se till att Pelicans ändå vinner och går vidare till semifinal.

I FM-slutspelet i Liiga så såg Pelicans först ut att enkelt gå vidare till semifinal mot HIFK

Pelicans, som spelade final i fjol, vann nämligen alla de tre första matcherna och ledde serien med 3-0 i matcher. Men då vaknade HIFK plötsligt till liv och vann tre matcher, varav två efter förlängning, för att tvinga fram en sjunde och helt avgörande match i Lahtis under tisdagskvällen.

Hemmalaget tog då ledningen efter mål av tidigare Frölundastjärnan och SHL-poängkungen Ryan Lasch, assisterad av svenskarna Lars Bryggman och Patrik Carlsson. Men HIFK reste sig och chockade i starten av tredje perioden med två mål på 35 sekunder för att gå upp till en 3-2-ledning.

HIFK var då på väg att fullborda den ‘omöjliga’ vändningen medan Pelicans var på väg mot ett fiasko.

Lars Bryggman segerskytt med 63 sekunder kvar

Då klev Lars Bryggman in i handlingarna igen.

Först sköt svensken 3-3 då drygt halva tredje perioden återstod. Det gick då mot förlängning men med bara minuten kvar så dök Bryggman upp igen. Han höll sig framme framför mål och kunde lägga in 4-3 med bara 63 sekunder kvar av den sjunde kvartsfinalen för att få arenan att explodera i ett stort glädjejubel.

Pelicans höll då undan och vann med 4-3 i matchen och 4-3 i serien för att undvika ett fiasko och i stället gå vidare till semifinal. Bryggman stod för 2+1 i matchen efter att tidigare ha gjort blott 1+1 på de sex första matcherna. Ryan Lasch stod för 1+2 och Patrik Carlsson noterades för två assist i den avgörande matchen.

Lars Bryggman var den bästa svensken i Liiga under grundserien med 20 mål och 45 poäng på 59 matcher och det är 31-åringens bästa notering någonsin i karriären. Patrik Carlsson kom trea i den blågula skytteligan och sjua i poängligan för svenskar med 18 mål och 34 poäng på 47 matcher i grundserien.

I semifinalen ställs Pelicans nu mot Kärpät. I den andra serien ställs Rikard Grönborgs Tappara mot KalPa och vinnarna av serierna kommer att mötas i FM-finalen.

TV: Det bästa från Sidney Crosby 2023/24