HV71 ÄR KVAR I SHL
Simon Önerud och Anton Strålman går en osäker framtid till mötes.
Foto: Bildbyrån
Intervju

Simon Önerud och Anton Strålman svarar om framtiden: “Öppen för det”

ANNONS

HV71 stannar kvar i SHL efter 5-0-vinsten mot Oskarshamn i den sjunde kvalmatchen. 
Det innebär att det blir en osäker framtid för ärrade profilerna Simon Önerud och Anton Strålman som båda har utgående kontrakt. 
– Jag är öppen för att fortsätta, säger Önerud.
– Detta kan ha varit karriärens sista match, jag har ingen aning, säger Strålman.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE) 

En riktigt, riktigt tung säsong för HV71 är nu över men den fick ändå ett lyckligt slut för Jönköpingslaget.

I och med 5-0-segern i den sjunde och helt avgörande matchen så står det nu klart att HV71 spelar i SHL även nästa säsong.
– Det är en hemsk serie att spela, man mår inte bra längs vägen och framför allt inte efter senaste matchen. Men vi lyckades kanalisera vår energi idag och göra vår bästa match. Jäkligt skönt, säger Simon Önerud efteråt.

Önerud var med när HV71 åkte ut ur SHL 2021 men nu fick han vara med och bli en av hjältarna för att hålla laget kvar i toppligan då han stod för två assist i långfredagens rysare. 
– Man mår inte så bra i det här men man får försöka “fake it till you make it”. Intala sig själv att det bara är hockey även om det är så mycket mer. När man väl kommer ut på planen så lyckas man fokusera på att spela hockey i stället för allt runt omkring. Det är klart att det är en jäkla mental anspänning. Det är starkt av oss när det står på sin spets här att vi lyckas göra vår bästa match här i kvalet, säger Önerud.

“Inte mycket som får en 37-årings hjärta att pumpa”

Anton Strålman är en annan veteran och viktig spelare för HV71 som också var väldigt nöjd efter segern som gör att HV blir kvar i SHL.
– Det är skönt såklart, det är det, säger han och fortsätter: 
– Vi sade det innan att om vi gör bra saker om och om igen och är noggranna i vårt spel så kommer vi ha bra chans att vinna ikväll och jag tycker att vi gör det från första nedsläpp. Vi spelar en riktigt bra match rakt igenom. Vi sätter mycket tryck på dem, får puckarna djupt och begår inga misstag. 

Backveteranen har varit med om det mesta i karriären då han har spelat över 900 NHL-matcher, varit med i två Stanley Cup-finaler samt vunnit VM-guld. Men att spela kval för en klubbs överlevnad har varit en ny upplevelse. 

Strålman menar dock att han har njutit av situationen. 
– Det har varit jättekul. Det är inte så mycket som får en 37-årings hjärta att pumpa när man har spelat en lång karriär. Det var väldigt roligt att få gå ut och spela en match sju här med fantastisk stämning. Jag hade bara roligt. 

Segern i den sjunde och avgörande matchen mot Oskarshamn är också något som Strålman rankar högt i sin karriär. 
– Jag har upplevt mycket men det är klart att det är väldigt roligt. Man spelar ju hockey för att det är kul och det här var kul. 

Blir det en till säsong tillsammans med André Petersson i HV71 för Simon Önerud? Foto: David Wreland/Bildbyrån

Simon Önerud ger besked om framtiden: “Öppen för det”

HV71 blir kvar i SHL och nu väntar därmed ett nybygge för att inte hamna i samma situation nästa säsong. Två spelare som då går en osäker framtid till mötes är just Simon Önerud och Anton Strålman.

Önerud fyller 36 år inför nästa säsong och fick först inget kontrakt inför den här säsongen. Han kom dock in på tryout till följd av en skada på Herman Hansson under försäsongen och sedan förlängdes avtalet för resten av säsongen. 

Men klubbikonen som har gjort över 500 matcher i HV-tröjan vet nu inte om han blir kvar eller inte och han har inte heller något svar på frågan om sin framtid. 
– Så långt har inte jag tänkt. Jag har levt i nuet, jag är jäkligt glad och lättad att HV spelar i SHL nästa säsong. Mer än så vet jag inte

Om du får frågan av HV, vad säger du då?
– Jag tycker att hockey är skitkul så jag är öppen för det, säger Simon Önerud

Anton Strålman värvades till HV71 inför årets säsong efter att ha gjort över 900 matcher i NHL. Backprofilen, som fyller 38 år inför nästa säsong, går nu också mot en oviss framtid. 

För honom var detta första säsongen i Sverige sedan 2006/07 och han har då trivts bra i SHL. 
– Det har varit väldigt kul, jag återkommer till det hela tiden: att jag spelar hockey för att det är roligt. Vi har jobbat i uppförsbacke mycket men jag tycker att vi har gjort ett väldigt bra jobb med att ha en positiv atmosfär, ha kul varje dag och jobba för varandra. I kväll gav det resultat.

Frågan är om Strålman nu har fått blodad tand för SHL?
– Ja, det är en jättebra liga. Det är tajt och svårt att vinna matcher, framför allt borta som vi har upplevt. Det har bara varit kul. 

Anton Strålman kan lägga av med hockeyn efter att ha spelat kvar HV71 i SHL. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Anton Strålman kan lägga av: “Får se vad som händer”

Nu går alltså Anton Strålmans kontrakt ut och här svarar han också om framtiden. 
– Jag har inte tänkt så mycket. Vi får se vad som händer. Men jag tycker att jag kan prestera på en nivå som jag tycker är acceptabel och så länge det är så, då tycker man att man kan köra på. Men vi får se.

Under säsongen har Strålman, som är fyrabarnspappa, pendlat från Skövde till Jönköping varje dag för att spela i HV71 men också kunna spendera så mycket tid som möjligt hemma med familjen.
– Allting är ju relativt med vad jag är van vid, eller vad vi är vana vid som familj. Det här har väl varit lite av det bästa av två världar att få spela ishockey på en väldigt hög nivå samtidigt som man får mer familjetid. Det har varit väldigt bra så sätt. Men vi får se. Det är en dynamik och hockeyn är inte helt lätt med att ha en stor familj inblandad. Vi får se vad som händer.

Om du fortsätter spela, är det HV som gäller då? 
– Jag har inte funderat någonting på det. Vi får se, jag tar det som det kommer. 

Kan det här ha varit den sista matchen i karriären? 
– Det kan det ha varit, jag har ingen aning. Jag vet inte, avslutar Anton Strålman


TV: HV71 firar kvalvinsten

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games