VM I UTICA
Mira Hallin.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
Intervju

Mira Hallin gör VM-debut – som 17-åring: "Klart jag blev överraskad"

ANNONS

Damkronorna har en medelålder på 22 år i årets VM-turnering i amerikanske Utica. En av tre spelare som är född 2006 är MoDos VM-debutant Mira Hallin.
– Klart jag blev överraskad, men mest glad och taggad, säger Hallin till hockeysverige.se.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Mira Hallin är en av svensk stora framtidsnamn.

Hon fick bland annat flera röster då juryn till EliteProspects Award korade SDHL:s bästa junior. Vinnare blev i år hennes barndomskamrat, Ebba Hedqvist. Tidigare i år gjorde hon dessutom sitt andra raka U18-VM. Inte nog med det, nu är hon med i Ulf Lundbergs trupp till VM i Utica.

– Det ska såklart bli jättekul att få följa med och spela VM. Jag ser fram emot det jättemycket, säger Mira Hallin som blev överraskad då förbundskaptenen meddelade att hon skulle med till USA. 
– Klart jag blev överraskad, men mest glad och taggad. Jag tycker att det ska bli spännande.

Mira Hallin. Foto: Bildbyrån

Har spelat i Damkronorna under säsongen

Mira Hallin har trots att hon ännu bara är 17 år spelat i Damkronorna den här säsongen, men att komma med till VM var inget hon hade räknat med även om hon hoppades på att få chansen.

– Jag har såklart tänkt på VM, men ingenting som var självklart. Jag hoppades på att komma med. Nu kom jag med, vilket jag är glad för. 

Vad tror du har gjort att du kom med till VM?
– Den frågan är svår, men Uffe brukar prata om att jag har ett avigt spel. Han kanske även gillar att jag mest kör och inte tänker så mycket. 

Mira Hallin svarade under säsongen för nio mål och totalt 14 poäng på 32 matcher. I slutspelet blev det fyra mål och totalt fem poäng på tio matcher. 

– Det gick lite trögt i början, men nu mot slutspelet gick det bättre. Jag har fått ta lite mer plats i laget, vågar skapa mer chanser och har gjort fler poäng. 
– Jag skulle säga att det jag utvecklat mest under säsongen är att hålla i pucken mer. Inte skicka i väg den så mycket utan våga hålla i den själv också.

Spelade U18-VM i våras

Tidigare i år var alltså Mira Hallin med på U18-VM där laget den här säsongen inte vann någon medalj.

– Det var såklart kul att spela U18-VM även fast vi inte kom så långt som vi velat. Självklart var det en häftig upplevelse och jag ser tillbaka på det som fina minnen.

Ni tog er till final 2023, vad fattades det här året för att ni skulle ta en medalj?
– Vi jobbade hårt, men det där sista lilla saknades, att sätta dit pucken när vi fick lägena. Det studsade fel helt enkelt, säger Mira Hallin som även har många fina minnen från U18-VM i Östersund. 
– Nu har det gått ett tag och jag har hunnit smälta det vi gjorde där. Det är bara glada minnen därifrån. Ett silver är jättebra även om vi ville ha guldet, men klart jag är stolt över silvret.

Mira Hallin under U18-VM i Zug. Foto: Bildbyrån

Fem spelare under 20 år i VM-laget

Damkronorna åker med ett ungt lag till VM i Utica. Inte mindre än fem spelare har inte hunnit fylla 20 år när turneringen drar i gång. Lägg därtill tre spelare som fyllde 20 år förra året.

– Gångerna jag varit med tidigare har jag trivts i gruppen. Alla är schyssta. Vi har en bra energi under träningar och matcher, även vid sidan av. Jag skulle säga att det är en bra grupp.

Har det talats någonting om ifall du och Ebba Hedqvist ska spela tillsammans under VM?
– Nej, det är inget vi lägger någon energi på. Under säsongen i MoDo har vi spelat tillsammans lite fram och tillbaka. Ibland har vår tränare rullat runt lite på kedjorna. 
– Ebba spelade dessutom back i slutspelet då vi hade lite tunt på backsidan när några var borta.

När ni båda är i samma kedja, i vad ligger den speciella kemin mellan er båda?
– Kanske att vi vet vart vi har varandra. Vi har spelat i samma klubb sedan vi började med hockey, alltid varit runtomkring varandra och spelat tillsammans.

Ebba Hedqvist och Mira Hallin. Foto: Bildbyrån

"Minns att hon började slåss med min brorsa"

Vad är ditt första minne av Ebba Hedqvist?
– (Skratt) Jag minns inte mycket så långt tillbaka, men jag minns att hon på någon träning började slåss med min brorsa. Det blev lite bråkigt.

Hur tajta har du och hon varit genom åren?
– Vi har såklart varit tajta, hängt mycket på hallen tillsammans, men även hemma hos varandra. Vi har även gjort andra saker ihop utöver hockeyn. Till exempel spelat golf. 
– Det har alltid varit skönt när man farit i väg att då haft med sig henne eftersom det då nästan blir lite som man är hemma. 



I VM-truppen hittar vi ytterligare fyra spelare från MoDo i form av Wilma Sundin, Ebba Hedqvist, Linnéa Andersson och Lina Ljungblom

– Klart att det är jätteskönt och vi har väldigt kul tillsammans hemma i klubben. Jag känner mig trygg med alla fyra och det är lätt att snacka med dem. 

Fem spelare från samma lag, vad säger det om MoDo?
– Att MoDo har utvecklats genom åren. Fem spelare är ganska mycket och att vi i MoDo gör ett bra jobb för att just utveckla spelare, avslutar Mira Hallin.


TV: Här överraskas Ebba Hedqvist med Eliteprospetcs Award

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games