Anton Blomqvist och Daniel Muzito Bagenda.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Blomqvists svar på AIK-profilernas kritik: "Får stå för dem"

ANNONS

"Veva med handväskorna efter slutsignal är bara barnsligt” uttryckte AIK-profilen Mats Thelin.
Nu ger huvudtränaren Anton Blomqvist sitt svar efter det uppmärksammade bråket. 
– Jag är nöjd med hur vi agerar mentalt, säger han till hockeysverige.se.

HOVET (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det stora bråk som bröt ut efter Moras avgörande i match fyra rörde upp en hel del känslor. Inte minst efter disciplinnämndens beslut att stänga av fem spelare, tre i AIK och två i Mora. 

Mycket av kritiken har riktats mot nämnden och det hårda straff man delade ut mitt i den heta kvartsfinalen, men även AIK och dess spelare har fått sig en släng av sleven.

”Att inte kunna tygla humöret på denna nivå är beklämmande. Det finns mycket att jobba på med den mentala biten, både lagmässigt och individuellt”, skriver Mats Ulander som var en nyckelspelare när AIK tog SM-guld 1982 och 1984, i ett Facebook-inlägg, 

Även Mats Thelin, vars tröja hänger i taket på Hovet fyller i:

”Man har 60 minuter på sig att spela hårt och tufft, det borde räcka! Kan tänka mig att frustrationen rinner över när man inser att man inte gjort det tillräckligt bra! Veva med handväskorna efter slutsignal är bara barnsligt”

Efter en ny övertidsförlust i femte perioden ger AIK:s huvudtränare, Anton Blomqvist, sitt svar. 

– Det får stå för dem. Jag kan inte kommentera vad andra sagt, det blir svårt för mig. Just den situationen har vi lagt bakom oss. Det är vad det är. De har tagit sitt beslut och det brukar bli lite lotteri åt båda hållen. Vi satt och väntade, fick det vi fick och hanterade det, säger han efter 3–4-förlusten på Hovet.

Finns det mycket att jobba på med den mentala biten?
– Nej det skulle jag inte säga. Jag är nöjd med hur vi agerar mentalt och jag tycker att vi håller en bra nivå. 

Pratade ni om det hela inför idag? Hur ni skulle hantera det?
– Det är väl klart att vi behöver hålla oss kalla. Det är en fysisk serie. Vi har spelat fem matcher och ju längre serien går är det något vi kommer tjäna på. Vi är trygga i vårt fysiska spel. Det känner vi är bra. 

Daniel Muzito Bagenda bedöms ha startat bråket och fick därmed det längsta straffet, men exakt varför forwarden blev så pass sur har inte riktigt framkommit.

Det såg ut som att en Mora-spelare skrek något, vad var det som hände?
– Det är väl det som händer. Jag vet inte vad som personen i fråga säger. Jag har pratat med Bagenda och vet vad som hänt, men återigen har vi lämnat situationen, säger “Blomman”. 

Måstematch väntar: “Vi vet förutsättningarna”

Nu väntar en måstematch för AIK uppe i Mora. När man kliver ut på isen under onsdagen krävs en seger för att utjämna matchserien och ta den till en match sju på Hovet under fredagen. 

– Det finns inte så mycket att gå på. Antingen är det sista matchen eller så spelar vi vidare hemma på fredag. Vi vet förutsättningarna. Vi behöver vinna, säger Blomqvist. 

Men det hade kunnat se mycket annorlunda ut. I det femte mötet såg AIK ut att ha avgjort sent i den tredje perioden. Målet från Alfred Barklund dömdes bort och efter slutsignalen kritiserade både Barklund och “Blomman” domarna beslut. 

– Jag tycker att de tar ett felaktigt beslut, men det är mänskligt. Oavsett vad jag gör är det lättare att förhålla sig till mig om jag håller en jämn nivå. Sen är det bättre om jag är klappkass rakt igenom, för då vet du att jag är det, eller om jag håller hög nivå rakt igenom. Det är det som blir lite missvisande, säger AIK-tränaren (läs mer om detta här).


TV: Lasse Johansson om segern mot Leksand

 

Den här artikeln handlar om: