Urban Widén om Västerviks ekonomi.
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Privatpersoner räddar Västervik från Kronofogden – betalar skulden

ANNONS

Västervik IK:s ekonomi har varit pressad under en längre tid. 
Men nu uppger VT att en grupp privatpersoner kliver in och betalar klubbens skuld på 900 000 kronor till Kronofogden. 
– Vi kan säga att det är ett lån nu, men det kommer att övergå i en annan form, säger föreningens ordförande Urban Widén till tidningen. 

Västerviks IK har haft det tufft både på och utanför isen under ett par års tid då de har blivit jumbo i HockeyAllsvenskan två år i rad samtidigt som klubben brottats med ekonomiska bekymmer. 

Föreningen har bland annat haft stora skulder som uppgått i miljonbelopp samt haft ett ärende på Kronofogden som betalades i februari. 

Västervik har också haft en skuld på 900 000 kronor till Kronofogden som skulle betalas den här veckan, nämligen i måndags. Men skulden var fortsatt obetald under torsdagen. Men nu räddas då klubben från skulden då en grupp med privatpersoner kliver in som en fallskärm och betalar hela beloppet på 900 000 för att Västervik ska bli kvitt skulden. Det rapporterar Västerviks-Tidningen

– Vi kan säga att det är ett lån nu, men det kommer att övergå i en annan form, säger klubbordföranden Urban Widén.

Ingen oro för att inte klara elitlicensen

Enligt Västervik ska anledningen till skulden vara att klubben inte fått in pengar från kunder. Däremot har föreningen varit tvungen att anmäla momsen som är kopplad till kundfordringarna till Skatteverket, något som har lett till att skulden har blivit stor samtidigt som inkomsterna varit små. 

Västerviks ekonomi har också blivit mer ansträngd sedan ett beslut från Tillväxtverket att de behövde betala tillbaka 700 000 kronor av de två miljoner som klubben fick i coronastöd. 

– Vi har alltså en ekonomi i balans, men dåligt kassaflöde på grund av obetalda fakturor, säger Widén till VT

Västervik spelar just nu ett kval mot Östersund som avgör ifall klubben blir kvar i HockeyAllsvenskan eller tvingas degraderas till Hockeyettan. 

Enligt Urban Widén så ska det då inte finns någon oro för att klara elitlicensen om Västervik vinner kvalet och fortsätter vara en allsvensk förening. 

– Och klarar vi det här kvalet så kommer vi att hitta sponsorer och komma upp i de 1,6 miljoner som behövs för elitlicensen. Den viljan finns hos västervikare, att ha ett lag i världens bästa andraliga, säger han.


TV: Veckans fem snyggaste svenskmål enligt nhl.com

Den här artikeln handlar om: