Foto: Martin Jansson & Bildbyrån
Framtidens stjärnor

SAMMANSTÄLLNING: Så slutade juniorserierna

ANNONS

Sista helgen för J20 och J18 har nu varit. Där vissa av lagen är klara för slutspel samtidigt som tre J20-lag kommer att behöva kvala sig kvar i den nationella serien.
Här kommer en genomgång av samtliga juniorserier.

  • Vann poängligan i topp tio-serien – med nio (!) poäng
  • Sundqvists succé i Brynäs.
  • 07-duon dominerade i Frölunda.
  • Så spelas slutspelet.

I helgen spelades de sista omgångarna av J20:s topp tio- och fortsättnings-serie och av J18 Nationell.

Det står nu klart vilka lag som går direkt till åttondelsfinal, och vilka som behöver spela en sextondelsfinal för att ta sig vidare. Samtidigt är tre lag också klara för kval där man riskerar att åka ur J20 Nationell och då istället få spela i J20 Region nästa säsong.

Här kommer en sammanställning av samtliga serier.

J20 fortsättning

De tar sig till slutspelet

I den här serien var det Örebro och AIK som imponerade allra mest. Närkingarna vann serien med en imponerande målskillnad på +62 och endast tre förluster på 20 matcher. 

Almtuna och Timrå har spelat färdigt för säsongen samtidigt som Södertälje, MoDo, Mora och Linköping gör Örebro och AIK sällskap i åttondelsfinalerna.

De får kvala 

Neråt blir det IK Oskarshamn, Västerås och Malmö som får kvala. Kruxet här är att Malmö inte kan åka ur eftersom SHL-klubbarna är skyddade från en degradering från J20 Nationell.

Oskarshamn kan ligga illa till om SHL-laget skulle åka ur samtidigt som Västerås måste bli topp-två i kvalserien för att behålla sin plats i ligan till nästa säsong. Underifrån är det främst Björklöven och Karlskoga som utmanar om en plats i J20 Nationell.

Tabellen

Foto: Swehockey.

Spelarna som stack ut

I den här serien var det föga förvånande Örebro-dominans i poängligan. Seriesegrarna hade fyra av de fem bästa i poängligan, men faktiskt hittar vi poängkungen i MoDo.

Lucas Pettersson, född 2006, gick och vann poängligan med 31 poäng före Kalle Carlsson (05), Alexander Zetterberg (06), Melvin Fernström (06) och Liam Danielsson (06). 

På målvaktssidan var det Simon Carlsson (05) i AIK som var bäst, rent statistiskt. Målvakten hade över 93 i räddningsprocent och släppte in runt två mål per match. Även MoDo:s Ebbe Lundberg (06) visade upp starka siffror.

J20 topp tio

Djurgården visade här vilken bank av talanger man har när man under våren har varit Sveriges bästa juniorlag. Stockholmarna vann serien framför Luleå och imponerade främst defensivt. Laget släppte in 52 mål på 18 matcher, vilket var färst i ligan.

Det var också en otroligt jämn liga den här säsongen då det endast skiljde sex poäng mellan ettan Djurgården och sexan Leksand.

Tabellen

Foto: Swehockey.

Spelarna som stack ut

Här har vi en ruggigt tydlig poängkung. Med hela nio (!) poängs marginal ner till tvåan tog Oskar Vuollet (05) hem poängligan. Skellefteåtalangen sköt 17 mål på 18 matcher och stod totalt för 32 poäng.

Lagkamraten Valter Lindberg (06) var tvåa på 23 poäng.

Noterbart är även att Luleås Jakob Ihs Wozniak stod för 19 poäng på tolv matcher. Stortalangen imponerade stort under våren och kan nu se tillbaka på en av de bästa U17-säsongerna i J20 Nationells historia.

Så spelas slutspelet

Det står nu också klart hur slutspelet kommer att spelas. De åtta bästa lagen i topp tio-serien fick välja sin motståndare i åttondelen, där Djurgården var först ut och valde att möta Mora.

Så här ser åttondelarna ut i sin helhet.

Djurgården - Mora

Luleå - MoDo

HV71 - Södertälje SK

Skellefteå - AIK

Växjö - Linköping

Leksand - Färjestad

Brynäs - Örebro

Frölunda - Rögle

Fetstil = valde sin motståndare.

J18 Nationell norra

I den här serien var det rivalerna Leksand och Brynäs som visade framfötterna. Gästrikarna gick och vann serien med 44 poäng, två poäng före Leksand. Det var sedan Luleå och Skellefteå som tog sig in där bakom på topp fyra och därmed är direktkvalificerade till åttondelsfinalerna.

Örebro, Färjestad, Mora, MoDo, Björklöven och Timrå är klara för sextondelsfinal. Där de två sistnämnda inte får bestämma vilken motståndare som väntar.

Tabellen

Foto: Swehockey.

Spelarna som stack ut

Leo Sundqvist (07) i Brynäs var den poängbästa spelaren i den här serien. Forwarden stack framför allt ut med sin målproduktion där det blev hela 19 mål, och totalt 31 poäng, på 18 matcher. Med det var han både mål- och poängbäst i serien.

Tvåa i poängligan var lagkamraten Emil Hedin (06) på 30 poäng, följt av Viktor Klingsell (07) på 28 poäng som hade ligans bästa poängsnitt.

Värt att nämna är också att Axel Elofsson blev poängbästa backen. Född 2008 gjorde talangen 18 poäng på 18 matcher för Örebro under vårserien.

På målvaktssidan var det Oscar Westman som imponerade med 92 i räddningsprocent och elva segrar på tolv matcher.

J18 Nationell södra

Här var det två storstadslag som imponerade stort. Frölunda och Djurgården dominerade i den här serien och gjorde upp om serieledningen. Göteborgarna drog då det längsta strået och vann med tre poäng.

Södertälje och HV71 gör Djurgården och Frölunda sällskap i åttondelsfinalerna samtidigt som SDE, Almtuna, Växjö, AIK, Linköping och Rögle får spela sig dit via sextondelen.

Tabellen

Foto: Swehockey.

Spelarna som stack ut

I den här serien finns det två hyperintressanta 07:or i Frölunda som gjorde lite som de ville under våren. Det handlar om den finska jättetalangen Max Westergård, och Ivar Stenberg. Duon stod tillsammans för 63 (!) poäng trots att de bara spelade 14 respektive 13 matcher.

Trea i poängligan hittar vi ännu en 07:a. Det handlar om Djurgårdens Arvid Drott som har tagit stora kliv under säsongen och även fått göra debut i juniorlandslaget.

På målvaktssidan var det Hugo Severgårdh (07) i Djurgården som var statistiskt bäst. Målvakten landade på över 92 i räddningsprocent och släppte in endast 2,17 mål per match.

Så spelas slutspelet

SDE, Almtuna, Växjö, AIK, Örebro, Linköping Rögle, Färjestad, Mora, MoDo, Björklöven och Timrå kommer nu alltså att spela sextondelsfinal för att få ta sig vidare. Där kommer man att möta lag som Täby som dominerade i den regionala serien.

De fetstilade lagen kommer nu att få välja sin motståndare och kommer då att få välja mellan de två sista lagen i de nationella serierna och de bästa lagen i regionserierna.

Södertälje, HV71, Djurgården, Frölunda, Luleå, Skellefteå, Leksand och Brynäs är redan klara för åttondelsfinal och kommer där att få välja mellan vinnarna från sextondelarna. Där de högst rankade lagen, som Brynäs, Leksand, Frölunda och Djurgården får välja först.


TV: Magnus Welin om talanghetsen: "Det händer inte ett skit"

Du kanske även vill läsa:
Avslöjar: Ikonens son klar för Djurgården
Avslöjar: Ikonens son klar för Djurgården
AVSLÖJAR: Stortalangen lämnar Örebro – för spel i NCAA
AVSLÖJAR: Stortalangen lämnar Örebro – för spel i NCAA
Plus Så kan intaget till HG se ut: "Det har blivit en kapplöpning” Plus Först i kön – efter explosionen: "Över min förväntan” Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL