SHL-KVALET
Frederik Dichow spikade igen för HV71.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Frederik Dichow gick från bänken till hjälte: “Upp till coacherna”

ANNONS

Efter att ha suttit på bänken i den första kvalmatchen fick Frederik Dichow chansen i målet under söndagens andra kvalmatch. 
HV-målvakten stod då för en riktigt stark match och räddade alla 28 skott för att hålla sin första nolla på SHL-nivå. 
– Jag kände bara att jag skulle gå ut och spela min bästa hockey den här säsongen, säger Dichow till hockeysverige.se. 

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter att ha förlorat den första matchen i SHL-kvalet mot Oskarshamn så var HV 71 pressade att vinna för att inte hamna i ett mycket tufft 0-2-underläge inför att serien vänder till Oskarshamn den här veckan. 

Då valde HV att byta målvakt och i stället sätta danske Frederik Dichow mellan stolparna för match två i kvalet. 

Det blev ett succédrag då Dichow spikade igen och höll nollan i 4-0-vinsten som gjorde att HV kunde kvittera serien till 1-1 i matcher. 
– Jag tycker att vi spelade en jättebra och stabil match. Vi släppte inte till så många stora lägen och spelade jättebra defensivt. Vi höll dem på utsidan hela tiden så det kändes jättebra, säger den nyblivne 23-åringen till hockeysverige.se efter segern.

Dichow hade vilat inför söndagens match då han fick sitta på bänken i både den sista grundseriematchen samt den första kvalmatchen. Men han kände sig däremot inte kall utan kunde kliva in och spela på toppnivå direkt. 

Trots att det är mycket känslor inblandat i kvalmatcherna så påverkade det inte målvakten. 

Hur var det för dig att hoppa in mitt i kvalet? 
– Jag känner till spelsystemet, jag har varit med på alla videor och jag vet vad som krävs. För mig var det bara att gå in och spela en bra match. Jag kände mig inte nervös utan jag kände bara att jag skulle gå ut och spela min bästa hockey den här säsongen. Och om jag lyckas med det så kommer det att lösa sig.

Frederik Dichow spikade igen direkt när han fick förtroendet. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Hyllar HV71:s försvar: “Jättebra jobb av grabbarna”

Oskarshamn gjorde inte en lika bra match som i fredags men bortalaget pressade fortfarande på under långa stunder där de skapade flera chanser att göra mål. Frederik Dichow var dock lugnet själv mellan stolparna och stod för flera högklassiga räddningar där han hängde med i sidledsförflyttningarna, var stabil och täckte ytorna. 

Hans 28 räddningar gjorde att han höll nollan och den var efterlängtad för dansken. Han hade totalt spelat 35 matcher på SHL-nivå tidigare utan att spika igen helt men nu kom äntligen den första nollan för burväktaren från Vojens i södra Danmark.
– Det är jätteskönt och det är min första nolla i SHL så det var dags. Det är jätteskönt att få hålla nollan men det viktigaste är att vi fick vinsten. Nu står det 1-1 i serien och vi jobbar vidare därifrån. Nu kommer det två matcher på bortaplan och då får vi vända för trenden som har vi haft på bortaplan och i stället ta två vinster.

Sedan laget blev klara för kvalspel har HV71 jobbat väldigt mycket på defensiven och att sätta ett stabilare försvarsspel. Något som verkar ha gett resultat. 

Hur tycker du att försvaret fungerade framför dig? 
– Det var fantastiskt bra idag, jag kan inte gnälla på något alls. Som jag sade innan så de höll dem på utsidan vilket gjorde mitt jobb enklare så jag kunde se skotten och vi släppte inte till mycket stora lägen. Det var ett jättebra jobb av grabbarna.

Dichow har gjort succé sedan flytten till HV71. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Dichow: “Inte jag som tar det beslutet”

I slutet av förra året hämtades Frederik Dichow in till HV71 från Frölunda och han har fått ett rejält lyft sedan flytten. Trots att HV har varit fast förankrade i botten så har landslagsmålvakten haft bra statistik under sin tid i Jönköping. 

På elva matcher i grundserien hade han 91,7 i räddningsprocent och 2,10 insläppta mål per match. Från sin debut i HV-tröjan till grundseriens sista omgång hade Dichow faktiskt fjärde bäst räddningsprocent av alla målvakter i SHL. 

Därför kom det som en stor överraskning när HV valde att satsa på Joni Ortio i den första kvalmatchen mot Oskarshamn. Ortio hade nämligen haft 87,4 i räddningsprocent under årets säsong vilket var sämst av alla ordinarie målvakter i SHL:s grundserie. 

Hur reagerade du på det? Blev du frustrerad över att inte få spela med tanke på hur bra du var i slutet av grundserien? 
– Det är inte jag som tar det beslutet. Det är upp till coacherna och vi litar på coachen och på besluten som de tar. Om de tycker att Ortio ska spela i första matchen, för att han har mer erfarenhet än mig, då står han i första matchen. Då gäller det bara för mig att försöka hjälpa laget på bästa sätt för att vi ska vinna. Det spelar ingen roll om man spelar eller inte, det enda som gäller nu är att vinna varje match.

Dichow höll dock nollan direkt när han fick chansen i kvalet och borde nu alltså få ta över förstaspaden resten av serien. 

Tycker du att du har visat att du förtjänar att få förtroendet i de kommande matcherna nu också? 
– Det tycker jag, men det är inte jag som tar det beslutet. Jag hoppas jag får fortsätta för jag gillar att spela matcher, avslutar Frederik Dichow.


TV: Hörnqvist om rollerna i Panthers och Tre Kronor

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games