Foto: Martin Jansson & Bildbyrån
Intervju

Viggo Björcks rekordkross: "Han har den där edgen"

ANNONS

Täbys supertalang Viggo Björck har stått för makalösa 98 poäng i J18 Region – som 15-åring. Med det krossade han det tidigare poängrekordet i ligan som låg på 72 poäng.
– Han är inte nöjd med att göra tre poäng utan då går han för ett fjärde och ett femte, säger klubbens J18-tränare Philip Bjuresäter till Hockeysverige.se. 

Det har varit kanske en av de bästa U16-säsongerna vi någonsin har sett. Viggo Björck har totaldominerat i Täby och har krossat poängrekordet i J18 Region samtidigt som han har imponerat med U17-landslaget. 

Täby missade den nationella serien här under våren med två poängs marginal. Men i den regionala har det varit total lekstuga - inte minst från deras stortalang född 2008.

Han har i princip gjort vad han har velat.

I J18 Region låg poängrekordet tidigare på 72 poäng och innehades av Simon Mattsson, som då spelade i Sunne och stod för den rekordnoteringen för 14 år sedan. Men nu har alltså rekordet krossats med hela 26 poäng. Tvåan i årets poängliga är Marcus Nordmark som spelade i samma kedja stora delar av säsongen…

…och han var tvåa med 34 poängs marginal.
– Det är klart att det är imponerande. Han var med redan i fjol i den nationella serien och gjorde bra avtryck under våren då. Att han skulle göra avtryck i år det fattade vi ju. Men att han har kunnat färga så mycket som han är gjort... han är inte nöjd med att göra tre poäng utan då går han för ett fjärde och ett femte, säger tränaren Philip Bjuresäter.

Noterbart är också att Björck är två år yngre än vad de äldsta i serien är. 

I den regionala serien ska man sen komma ihåg att det fanns några lag som får sägas vara väldigt svaga i jämförelse med Täby. Det var exempelvis två matcher här under våren där Viggo Björck stod för hela nio poäng i samma match.
– Det säger lite om motståndet också, får man ändå vara ärlig att säga. Men samtidigt är det ingen annan som har varit i närheten av hans poängtotal.  

“Kan skapa lägen helt på egen hand”

Oavsett vad har Viggo Björck gjort en säsong som saknar motstycke. Där han också totaldominerade i TV-pucken och hoppade över U16-landslaget för att istället spela med 07:orna.

Under Thomas Paananens ledning har det där blivit åtta poäng på åtta matcher mot internationellt motstånd där i princip alla är ett år äldre. 

Vad är det som gör honom så effektiv?
– Jag skulle säga att det är helheten. Smartness, bra avslut och passningsläggare. Han kan skapa lägen helt på egen hand. Finns det ingen att passa då gör han en snurrfint eller en dragning som oftast lyckas. Han har den där edgen att skapa lägen åt sig själv. Och det i kombination med att skapa lägen åt sin motståndare. 

Bild: Eliteprospects. Viggo Björcks rekordkross.

Under säsongen har det också blivit en stor hajp kring talangen. Med framgångarna i speciellt TV-pucken fick han mycket medial uppmärksamhet. Samtidigt har man på andra sidan Atlanten börjat prata om honom som en potentiell draftetta 2026.

Mycket att hantera för en 15-åring.
– Han har hanterat det bra. En jordnära kille som har fötterna på jorden. Han vet att det är hockey och bara för att man är bra nu betyder inte det nåt om tio år. Nu kommer nästa steg om det blir J20 då eller kanske J18 Nationell, och sen kanske A-lag efter det. Det är hans största styrka att han är med och gnuggar på hockeyskolan och kör extrapass med yngre killar. Han tycker hockey är det roligaste som finns.

Är nu klar för Djurgården

I Täby har Viggo Björck nu nått vägs ände. Efter årets SM-slutspel kommer talangen att lämna för att spela i Djurgården. Eftersom Täby inte har haft något J20-lag kan han där få chansen att ta ytterligare ett steg uppåt.

Vad ser du som utmaning för honom att gå till Djurgården?
– Det jag tycker är hans storhet är att han behärskar den nivån han hamnar på. När han kom upp som U15-spelare i J18 Nationell såg det hur naturligt ut som helst. Det är det han gjort i U17-landslaget i år också. Kommer han till J20 är han tillräckligt smart för att veta vad han behöver göra där för att bli produktiv. I sin åkning är han också jäkligt stark. Utmaningen för honom är att bättra på det där och bli större och starkare.

IFK Täby har varit Björcks moderklubb och den förening som har stått för en stor del av hans hockeyutbildning. Tidigare har vi sett dem fostra flera SHL-spelare, och även en sån som Magnus Chrona som nyligen har tagit steget in till NHL.

Nu återstår det att se exakt hur långt det kan bära för Viggo Björck
– Jag såg nån draftranking där han var högt rankad. Han själv bestämmer hur bra han blir men mitt råd till honom är att hålla sig på jorden och fortsätta kämpa på. Jag tror att det viktiga är att man inte sätter så mycket press.


TV: Magnus Chrona med jätteräddning – första vinsten i NHL-karriären

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games