Victoria Klimek (#27) sköt MoDo till SM-final.
Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån
SDHL

Victoria Klimek skjuter MoDo till SM-final – för första gången på tio år

ANNONS

Det blir ingen fjärde raka SM-final för Brynäs. 
MoDo vinner semifinalserien med 3-1 i matcher efter söndagens 2-0-vinst och går vidare till final för första gången på tio år. 
– Det är detta vi har velat hela säsongen men vi är inte klara än, säger storstjärnan Lina Ljungblom till SVT. 

Semifinalen mellan MoDo Hockey och Brynäs IF hade präglats av hemmavinster då laget som spelat på hemmais hade vunnit alla de tre första matcherna och MoDo ledde därmed serien med 2-1 i matcher. 

Om MoDo skulle ta sig vidare till SM-final så skulle de behöva bryta den trenden och vinna i Gävle under söndagen. 

Brynäs inledde bra och tog tag i taktpinnen under den första perioden men målvakterna stängde igen för att se till att det fortsatt var 0-0 efter 20 minuters ishockey i den fjärde semifinalmatchen.

Victoria Klimek klev fram – med dubbla mål

Till den andra perioden tog dock MoDo över matchbilden helt och hållet och sköljde över Brynäs gång på gång. Det gav utdelning då kanadensiska forwarden Victoria Klimek höll sig framme, fintade bort Brynäskeepern Klara Peslarova och gav bortalaget ledningen efter knappa fyra minuters spel. 

Drygt åtta minuter snare var Klimek i farten igen då hon fick pucken av Adela Sapovalivova och sköt in 0-2 mellan benen på målvakten. MoDo dominerade spelet och hade bud på fler mål och det enda som stod i vägen för en större ledning var målvakten Peslarova då MoDo vann skotten med hela 13-3 i mittperioden. 

Klimek hade inte gjort något mål på de första sex slutspelsmatcherna men klev nu alltså fram med två mål för att skjuta MoDo mot final. 

– Vi gjorde en okej första period men nu i andra så var det en riktig laginsats. Vi spelade mycket snabbare och höll oss till vårt spel. Jag hade tur ett par gånger och fick in pucken där med. Mina lagkamrater jobbade hårt för att ge mig pucken. Jag kommer knappt ihåg vad jag gjorde på målen men jag missade två frilägen tidigare så jag ville bara få in pucken, säger Victoria Klimek till SVT i pausen. 

För Brynäs hade de nu 20 minuter på sig att rädda säsongen annars skulle de tvingas till semester. 

– Det är inget bra. Vi får lägga jättemycket energi på att döda boxplay här och vi är slarviga i spelet med puck. Vi får långa byten på oss så vi måste upp nu. Vi ska vinna den här matchen, säger lagkaptenen Maja Nylén Persson till SVT.

Brändli håller nollan – MoDo möter Luleå i finalen

I den tredje perioden lyfte Brynäs. som väntat, upp sitt spel i jakten på att tvinga fram ytterligare en förlängning lagen emellan. MoDo spelade dock stabilt i försvaret och målvakten Andrea Brändli stod emot när Brynäs väl skapade lägen. 

Brynäs tog timeout och plockade sedan också ut målvakten för en extra anfallare i matchens sista minuter. Brändli var dock tät mellan stolparna och såg till att Brynäs inte fick den reducering som de sökte. MoDo kämpade emot och kunde hålla undan för att vinna matchen med 2-0 vilket innebär att de är klara för SM-final. 

– Det är jätteskönt såklart. Det är detta vi har velat hela säsongen men vi är inte klara än, säger storstjärnan och Guldhjälmen-vinnaren Lina Ljungblom efter segern och fortsätter: 
– Vi rullar på mycket folk. Vi har fyra bra femmor som kan skapa hela tiden medan de går hårt på många spelare. För varje match som går så har de blivit tröttare och tröttare vilket jag tycker syns idag.

Tre år i rad har Luleå och Brynäs mötts i SM-finalen men nu blir det alltså ändring på det. MoDo går till final för första gången sedan säsongen 2013/14 då de förlorade finalen mot Linköping. Nu jagar MoDo sitt första guld sedan 2012 men de får en tuff uppgift eftersom Luleå siktar på att ta sitt sjätte raka SM-guld efter att ha slagit ut Frölunda med 3-0 i matcher i sin semifinal. 

– De är människor precis som vi. Vi måste bara vara påslagna och göra bra matcher så ska det gå an, säger Ljungblom om finalmotståndet. 

Den första finalmatchen spelas på fredag nästa vecka, 15 mars, i Örnsköldsvik. 

Brynäs – MoDo 0–2 (0-0,0-2,0-0)

Brynäs: – 
MoDo: Victoria Klimek 2. 

MoDo går vidare till final med 3-1 i matcher.


TV: Alexander Wennbergs fem snyggaste mål 23/24

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games