Éric Castonguay.
Foto: Bildbyrån
Europa

Éric Castonguay avslutar ishockeykarriären

ANNONS

Éric Castonguay är känd för den svenska publiken efter sina år i Leksand, AIK och Tingsryd.
Nu avslutar forwarden sin hockeykarriär, 36 år gammal, och blir i stället tränare. 

Mellan åren 2015 och 2019 var Éric Castonguay en del av svensk ishockey då han spelade en säsong i SHL och tre år i HockeyAllsvenskan. 

Efter att han lämnade AIK 2019 så har kanadensaren spelat för HC Sierre i den schweiziska andraligan. Där har han varit en ledande spelare och funnits med i toppen av interna poängligan fem år i rad – men nu tackar 36-åringen för sig. 

På sin hemsida meddelar nämligen Sierre att Castonguay lägger skridskorna på hyllan efter en lång proffskarriär. Men han lämnar inte klubben. I stället blir Castonguay tränare och han kommer att vara assisterande tränare för A-laget på 50 procent samt huvudtränare för Sierres juniorlag resterande 50 procent. 

– Efter fem underbara säsonger i de röda och gula färgerna, är det dags för mig att hänga upp mina skridskor. Det är viktigt för mig att ta mig tid att tacka de människor som gjorde denna upplevelse oförglömlig, säger Castonguay i ett uttalande och tackar flera tongivande personer inom föreningen innan han fortsätter: 
– Nu vänder jag blad och ett nytt kapitel börjar, men en sak återstår: stoltheten och passionen att arbeta för den här klubben.

Var poängkung för Leksand i SHL

Éric Castonguay flyttade till HockeyAllsvenskan 2015 efter att ha gjort succé i Norge med hela 73 poäng på 41 matcher för Frisk Asker. Kanadensaren skrev då på för Tingsryd och blev omedelbart en tongivande spelare i andradivisionen. Han gjorde 40 poäng på 52 matcher och blev poängkung för ett Tingsryd som skrällde och kom tvåa i tabellen. 

Stjärnan fick sedan chansen i SHL då han värvades till Leksand som gick till högsta serien för säsongen 2016/17. Castonguay stod för 22 poäng i SHL vilket faktiskt var tillräckligt för att vinna den interna poängligan i Leksand och laget åkte sedan ut ur SHL. 

Efter degraderingen valde då poängkungen att flytta till AIK där han först stod för 44 poäng på 52 matcher vilket gav en delad andraplats i HockeyAllsvenskans poängliga. Säsongen därpå, 2018/19, var han assisterande kapten för AIK och gjorde 30 poäng innan han lämnade svensk hockey. 

I sin övriga karriär spelade Castonguay 67 matcher i farmarligan AHL samt blev fransk mästare med Rouen 2013.


TV: Höjdpunkter från Elias Petterssons säsong

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL