Foto: Bildbyrån
Intervju

Klubbdirektören Richard Nylin om HV71:s kris "Försöker få mer långsiktighet"

ANNONS

HV71 är klara för kval på damsidan och för herrarna ser det ut att sluta på samma sätt. Det efter en mycket turbulent säsong i föreningen – men trots det ser tillförordnade klubbdirektören Richard Nylin ljuset i tunneln.
– Som klubb och som förening mår vi förhållandevis bra, säger han till Hockeysverige.se.

Damerna lyckades inte hålla sig kvar i SDHL utan kval utan kommer snart få kriga för att behålla sin plats i högstaligan. Samtidigt fortsätter herrlaget att gå tungt och kommer av allt att döma att få lov att kvala sig kvar i SHL.

Det efter en säsong där det mesta har hänt i klubben.

Klubbdirektören Johan Lindbom har för andra gången på ett år tagit steget ner från sin roll för att ta över tränarskapet i herrlaget, och har nu gjort det på mer permanent basis. Därför har nu Richard Nylin fått ta över rollen som tillförordnad klubbdirektör.
– Det har varit en spännande resa, får man säga. Det är både högt och lågt givetvis. Det har varit intressant absolut. Lite hopp och förtvivlan. Sen har jag haft mer fokus på organisationen vid sidan av laget.

Hur har det varit för dig i din roll?
– Lagen har jag inte varit med så mycket med. Det har varit mer om organisationen och det runtom. Jag började i HV71 16 oktober i höstas som kommersiell chef. Sen gick det inte mer än tio dagar innan Montén fick gå och Johan gick ner som tränare. Det var två veckor innan där, så det var kort.

Dubbla ångestkval kan vänta: “Inte riktigt kuggat i”

Den nya klubbdirektören har fått hantera ett hårt tryck utifrån, där inte minst herrlaget har varit hårt kritiserat från början tills nu.

Hur är statusen i HV71 just nu?
– Det som är positivt i föreningen är att vi har en fin ungdoms- och juniorverksamhet som driver på. Vi lyfter upp mycket juniorer på både dam- och herrsidan. Sen gäller det att gå in varje match med så mycket positivt som det bara går. Det gäller hela tiden att se alla spelare och individer.

Herrlaget har värvat massvis med nya spelare för att ta klivet upp och lämna bottenträsket. Men redan i början av säsongen utkristalliserade man sig som ett bottenlag, och tränarbytet har inte heller fått det att flyga. 

Samtidigt som man i SDHL endast hamnade före hopplösa AIK.
– Det är just att det inte riktigt har kuggat i hela vägen. Vi har inte fått det att synka fullt ut. Det är människor vi jobbar med och det finns en motståndare där på andra sidan. Det är tjusningen och det jobbiga med idrott, det finns en vinnare och det är bara en som kommer ut som vinnare ur det. Vi får försöka lyfta upp alla individer i laget, analyserar Richard Nylin.

“Ekonomin följer den plan vi satte”

Föreningen HV71 har också fått motta mycket spekulationer där vissa menar att man nu har den dyraste truppen i SHL-historien.

Hur mår HV71 just nu?
– Som klubb och som förening mår vi förhållandevis bra. Det har varit orsaker tidigare som har gjort att vi har tagit vissa beslut, sen om det var rätt eller fel… nu försöker vi få mer långsiktighet i strukturen.

Hur är det rent ekonomiskt för er just nu?
– Ekonomin följer den plan vi satte när vi gick in för det här året.

Rollen som klubbdirektör är fortfarande uppe för diskussion där en rekryteringsprocess nu pågår för att hitta en mer permanent lösning. Där tanken då är att Richard Nylin ska återgå till att vara kommersiell chef i föreningen.

Det har också blåst en del kring Kent Norberg, sportchef för herrlaget. Där supportrar har kommit med avgångskrav titt som tätt under säsongen. Men precis som för Peter Hammarström, sportchef i damlaget, är det i nuläget inte aktuellt att göra några personalförändringar på den positionen.
– Det är som vi alltid säger: Det är fullt förtroende, givetvis. De gör sitt yttersta varje dag. Det är styrelsen som sitter med de bollarna i dagsläget.


TV: Chris Chelios får sin tröja hissad

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games