Mikael "Daggen" Eriksson tror att Brynäs lyckas ta sig tillbaka till SHL.
Bildbyrån
Intervju

Mikael "Daggen" Eriksson om Brynäs chanser att gå upp: "Fortfarande favoriter"

ANNONS

Brynäs går som tåget och har gjort så mestadels av säsongen. Senast mot AIK tog laget sin sjätte raka seger och har så gott som säkrat seriesegern i HockeyAllsvenskan. TV4:s expert Mikael “Daggen” Eriksson berättar för Hockeysverige.se vad som gör Brynäs så bra, och hur han ser på deras chanser att gå upp.
– De är stora favoriter, det är det mentala som de måste ta sig igenom, säger “Daggen”.

I HockeyAllsvenskan fortsätter Brynäs IF gå riktigt starkt. Den senaste vinsten mot AIK innebar sex raka segrar, och det gjorde man dessutom utan kaptenen Johan Larsson och stjärnan Jack Kopacka

TV4:s expert Mikael “Daggen” Eriksson berättar här för Hockeysverige.se vad han tycker om Brynäs säsong såhär långt, deras chanser att ta sig upp till SHL och vilka eventuella hinder som finns.

Brynäs tog ju sin sjätte raka seger när de vände mot AIK. Vad säger man om en sådan stark vändning? 
– Jag tycker AIK gör en jäkligt bra match. Men jag är imponerad över tålamodet i Brynäs. De ligger under med 2-0, kommer tillbaka och de pumpar liksom på på samma sätt. Det finns ett självförtroende och sen finns det en jäkla bredd i det laget, som har gjort att Brynäs är det bästa laget i serien. Imponerande seger såklart, säger “Daggen” Eriksson.

Har Brynäs börjat varva igång inför slutspelet nu?
– Jag tycker hela säsongen har varit bra för dem. Sen hade de en dipp, som alla lag har. Men jag tycker man har kommit starkt ur den. Jag tycker hela säsongen att det har varit Brynäs som har varit det bästa laget. Nu när de har fått tillbaka Tyler Vesel och Tyler Kelleher så blir det en helt annan bredd och de blir tyngre att möta, med Simon Robertsson i den kedjan också. Forwardsuppsättningen är tung, och bredden blev bara bättre på slutet när de fick tillbaka de spelarna. 

Det bästa laget över 48 omgångar

“Daggen” Eriksson är inte förvånad över Brynäs klara ledning i serien, men han tycker att det är ett race bland topp-sex platserna i år.
– Jag tycker Brynäs fortfarande är favoriter att gå upp, men jag hade dem som serieetta innan säsongen också. Jag tycker de har uppfyllt alla kriterier för att vara där uppe, som jag trodde också. 

Är det ett tecken på att Brynäs är väldigt bra, eller att konkurrenterna är svagare än väntat?
– Nej, jag tycker framförallt konkurrenterna ser starkare ut och det säger väl att Brynäs har varit jäkligt bra. Överlag över 48 omgångar har det varit det bästa laget. Jag tycker att de under säsongen har hittat olika sätt att vinna matcher på. Det är det bästa laget, och över 48 omgångar så är det Brynäs som har hittat en jämnhet på bäst sätt. 

Vad ligger bakom att de trots allt stormar mot seriesegern? Vad har varit nycklarna?
– Det är bara att titta på forwardsuppsättningen, på vad de har där. Nu var inte Kopacka med mot AIK, men de har alltså honom i en tredjekedja. Det säger en hel del om vilken forwardsuppsättning de har. 

När det kommer till eventuella frågetecken hos Brynäs är det främst två saker som Eriksson lyfter fram. Den ena är målvaktssidan.
– Nu ska jag ge Jared Coreau lite längre tid, men jag har inte fått det där lugna stabila intrycket av honom, som jag hade velat ha om jag var Brynässupporter. Jag tycker dock att Damian Clara har varit jäkligt bra nu på slutet. Men målvaktssidan är ett litet, litet frågetecken. 

Anton Rödin är en av Brynäs nyckelspelare, enligt “Daggen” Eriksson. Foto: Bildbyrån.

"Då gäller det att Brynäs är starka mentalt"

Det andra frågetecknet, som Eriksson också tror är det största, är den mentala biten. Om Brynäs kommer klara av att hantera pressen och favoritskapet.
– Jag tänker såhär: De är stora favoriter. Det är det mentala som de måste ta sig igenom. Kolla på HV som jag var med och mötte i HockeyAllsvenskan. Jag tycker de var ett steg till, och ändå är det så tajt att de går hela vägen. Jag tänker, hur reagerar Anton Rödin, Greg Scott, Miks Indrasis och de här stjärnspelarna när det går lite emot? För det kommer vara perioder i slutspelet när det går emot och det gäller att vara stark mentalt och vara förberedd på vad som kommer. Det är väl den utmaningen jag tycker de har. Men för mig är det Brynäs att slå i ett slutspel.

För de som var med när laget åkte ut, kan det vara en hjälp eller en nackdel mentalt?
– Både och tror jag, det beror på hur starka de är. Men jag tror man måste vara förberedd på det. Det ska bli jäkligt intressant att se Rödin, Bertilsson och de här när det blir lite tuffare matcher. Jag tycker till exempel att jag hade velat se lite mer från AIK, men sen kanske man inte vill blotta sig, med att ligga på Rödin på ett helt annat sätt. Om man ska slå Brynäs, så måste man få de spelarna ur balans. Och då gäller det att Brynäs är starka mentalt.

Några speciella spelare du vill lyfta fram?
– Om vi tänker bort Kopacka, som jag tycker har varit överlägsen, och är ett av de bästa nyförvärven i serien, så är jag faktiskt imponerad över vad Anton Rödin har gjort den här säsongen. När man kollar mot AIK så tycker jag att han är fenomenal i den matchen. Inte bara att han gör två mål, men hur han stänger ner matchen också. Jag tycker det finns en glöd i hans ögon.

Kan något lag stoppa Brynäs?
– Självklart, det tror jag verkligen. Jag tror det finns fem lag i i topp-sexan där som kan stoppa dem. Men Brynäs det lag som jag tror kommer att gå upp. Men det kommer vara en mental press, hur hanterar man den? Jag tycker ändå Brynäs har skött säsongen jäkligt bra. 
– Men det kommer bli en helt annan sak i slutspelet, och det ska bli kul att se om man kan hantera det, säger Mikael “Daggen” Eriksson avslutningsvis.


TV: Tidigare NHL-målvakten hyllar Samuel Ersson 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL