Anton Rödin klev fram för Brynäs.
HockeyAllsvenskan

Anton Rödin klev fram för Brynäs – vände och vann mot AIK

Brynäs saknade både lagkaptenen Johan Larsson och skyttekungen Jack Kopacka i toppmötet mot AIK.
Men då klev Anton Rödin i stället fram med två mål när Brynäs vann på Hovet med 4-2 för att ta ett stort kliv mot seriesegern i HockeyAllsvenskan.
– Hela laget jobbar på hårt, sliter och gör allt för varandra, säger segerskytten Noel Nordh till TV4 efter vinsten.

Under söndagseftermiddagen spelades ett toppmöte i HockeyAllsvenskan mellan AIK och Brynäs på Hovet där Brynäs i princip skulle kunna säkra seriesegern vid vinst.

Det lyckades de också med då Brynäs vann matchen mot AIK med 4-2 och kliver då upp på 100 poäng den här säsongen.

Brynäs började matchen bäst och hade mycket av pucken men det var ändå hemmalaget AIK som skulle lyckas ta ledningen. I numerärt underläge så kunde AIK komma i en kontring där Zion Nybeck hade pucken på sin klubba.

Nybeck spelade dock över till Oskar Magnusson som kunde skjuta in 1-0-målet direkt. Brynäs fortsatte föra spelet men Antoine Bibeau stod för en fin insats i AIK-målet och 1-0 stod sig efter första perioden.

– Jag tycker att vi gör 20 bra minuter. Det var skönt att sätta dit den. Det var ett tag sedan, målen har kommit sällan i år. Det var en otroligt bra pass av Zion och jag försökte bara sätt den och så gick den in, säger Magnusson till TV4 i pausen.

Rödin bröt måltorkan – målskytt två gånger om

Det var fortsatt tydlig fördel för Brynäs som hade flera bra chanser men Bibeau stod emot. AIK stack då upp och kunde sätta 2-0. Richard Gynge spelade upp till Alfred Barklund som sköt direkt och pucken styrdes in bakom Brynäsmålvakten Jared Coreau

AIK hade skaffat sig en tvåmålsledning men Brynäs gav inte upp för det. Anton Rödin hade inte gjort mål på elva matcher – men då både lagkaptenen Johan Larsson och skyttekungen Jack Kopacka är avstängda så klev Rödin fram.

33-åringen klev då fram två gånger om. Först reducerade han i powerplay med ett snärtigt skott upp högt bakom Bibeau. Med bara en minut kvar av mittperioden så var det Rödin som blev målskytt igen. Han sköt återigen högt och prickade krysset för 2-2 precis innan pausen. Skotten efter två perioder var 32-12 (!) till Brynäs men det ändå likaläge efter 40 minuters spel.

– Det är en tajt match men det flyter på bra. Det är starkt av oss att komma tillbaka. Överlag så tycker jag att vi maler på och har mycket tid i anfallszon men behöver kanske komma till lite bättre lägen, säger Rödin.

AIK hade dock tappat sin 2-0-ledning och det var oavgjort inför tredje perioden.

– Vi blir lite nedtryckta stundtals men vi hanterar det bra tycker jag fram till de sista minuterna. Brynäs är skickliga så om man ger dem lite utrymme så brukar det smälla, säger Barklund.

Brynäs avgör i tredje – tar sjätte raka segern

Till den tredje perioden bytte AIK målvakt då Bibeau klev av och Tobias Normann i stället klev in mellan stolparna, I starten av perioden fick AIK sedan spela powerplay. Brynäsbacken Karlis Cukste delade ut en sen tackling på Christoffer Björk långt efter att Björk släppt pucken och domarna tog en femminutare på isen. Efter videogranskning ändrade de dock sitt beslut till två minuters utvisning för interference.

Brynäs redde dock ut utvisningen och kunde då också lyfta upp sitt spel. Oliver Tärnström och Noel Nordh kombinerade vilket ledde till ett direktskott från Nordh som gick in bakom Normann och Brynäs hade alltså vänt till 2-3.

AIK jagade en kvittering i slutet av matchen men hade svårt att komma till bra lägen. De sista minuterna tog AIK ut målvakten för att få spela med en extra anfallare men det hjälpte föga. Brynäs kunde nämligen hålla undan och vinna matchen med 4-2 efter ett mål av Tyler Vesel i tom kasse. De tar därmed sin sjätte raka seger och får med sig alla de tre poängen hem till Gävle.

– Hela laget jobbar på hårt, sliter och gör allt för varandra. Vi vinner skotten ganska stort och gör det bra där ute och får långa anfall på dem. Jag tycker att vi spelar bra i dag, säger segerskytten Noel Nordh till TV4 efter vinsten.

Brynäs kliver därmed upp på 100 poäng den här säsongen och ligger 14 poäng före tvåan Södertälje. De har då i princip säkrat seriesegern med bara några få matcher kvar då SSK som bäst kan nå 101 poäng om de vinner resterande matcher men då behöver Brynäs samtidigt ta noll poäng på sina fyra sista matcher för att de inte ska sluta som grundserievinnare.

AIK – Brynäs 2–4 (1-0,1-2,0-2)

AIK: Oskar Magnusson, Alfred Barklund.
Brynäs: Anton Rödin 2, Noel Nordh, Tyler Vesel.

TV: Tidigare NHL-målvakten hyllar Samuel Ersson