Anton Rödin klev fram för Brynäs.
Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Anton Rödin klev fram för Brynäs – vände och vann mot AIK

ANNONS

Brynäs saknade både lagkaptenen Johan Larsson och skyttekungen Jack Kopacka i toppmötet mot AIK. 
Men då klev Anton Rödin i stället fram med två mål när Brynäs vann på Hovet med 4-2 för att ta ett stort kliv mot seriesegern i HockeyAllsvenskan. 
– Hela laget jobbar på hårt, sliter och gör allt för varandra, säger segerskytten Noel Nordh till TV4 efter vinsten.

Under söndagseftermiddagen spelades ett toppmöte i HockeyAllsvenskan mellan AIK och Brynäs på Hovet där Brynäs i princip skulle kunna säkra seriesegern vid vinst. 

Det lyckades de också med då Brynäs vann matchen mot AIK med 4-2 och kliver då upp på 100 poäng den här säsongen. 

Brynäs började matchen bäst och hade mycket av pucken men det var ändå hemmalaget AIK som skulle lyckas ta ledningen. I numerärt underläge så kunde AIK komma i en kontring där Zion Nybeck hade pucken på sin klubba. 

Nybeck spelade dock över till Oskar Magnusson som kunde skjuta in 1-0-målet direkt. Brynäs fortsatte föra spelet men Antoine Bibeau stod för en fin insats i AIK-målet och 1-0 stod sig efter första perioden. 

– Jag tycker att vi gör 20 bra minuter. Det var skönt att sätta dit den. Det var ett tag sedan, målen har kommit sällan i år. Det var en otroligt bra pass av Zion och jag försökte bara sätt den och så gick den in, säger Magnusson till TV4 i pausen.

Rödin bröt måltorkan – målskytt två gånger om

Det var fortsatt tydlig fördel för Brynäs som hade flera bra chanser men Bibeau stod emot. AIK stack då upp och kunde sätta 2-0. Richard Gynge spelade upp till Alfred Barklund som sköt direkt och pucken styrdes in bakom Brynäsmålvakten Jared Coreau

AIK hade skaffat sig en tvåmålsledning men Brynäs gav inte upp för det. Anton Rödin hade inte gjort mål på elva matcher – men då både lagkaptenen Johan Larsson och skyttekungen Jack Kopacka är avstängda så klev Rödin fram. 

33-åringen klev då fram två gånger om. Först reducerade han i powerplay med ett snärtigt skott upp högt bakom Bibeau. Med bara en minut kvar av mittperioden så var det Rödin som blev målskytt igen. Han sköt återigen högt och prickade krysset för 2-2 precis innan pausen. Skotten efter två perioder var 32-12 (!) till Brynäs men det ändå likaläge efter 40 minuters spel. 

– Det är en tajt match men det flyter på bra. Det är starkt av oss att komma tillbaka. Överlag så tycker jag att vi maler på och har mycket tid i anfallszon men behöver kanske komma till lite bättre lägen, säger Rödin. 

AIK hade dock tappat sin 2-0-ledning och det var oavgjort inför tredje perioden. 

– Vi blir lite nedtryckta stundtals men vi hanterar det bra tycker jag fram till de sista minuterna. Brynäs är skickliga så om man ger dem lite utrymme så brukar det smälla, säger Barklund.

Brynäs avgör i tredje – tar sjätte raka segern

Till den tredje perioden bytte AIK målvakt då Bibeau klev av och Tobias Normann i stället klev in mellan stolparna, I starten av perioden fick AIK sedan spela powerplay. Brynäsbacken Karlis Cukste delade ut en sen tackling på Christoffer Björk långt efter att Björk släppt pucken och domarna tog en femminutare på isen. Efter videogranskning ändrade de dock sitt beslut till två minuters utvisning för interference. 

Brynäs redde dock ut utvisningen och kunde då också lyfta upp sitt spel. Oliver Tärnström och Noel Nordh kombinerade vilket ledde till ett direktskott från Nordh som gick in bakom Normann och Brynäs hade alltså vänt till 2-3. 

AIK jagade en kvittering i slutet av matchen men hade svårt att komma till bra lägen. De sista minuterna tog AIK ut målvakten för att få spela med en extra anfallare men det hjälpte föga. Brynäs kunde nämligen hålla undan och vinna matchen med 4-2 efter ett mål av Tyler Vesel i tom kasse. De tar därmed sin sjätte raka seger och får med sig alla de tre poängen hem till Gävle. 

– Hela laget jobbar på hårt, sliter och gör allt för varandra. Vi vinner skotten ganska stort och gör det bra där ute och får långa anfall på dem. Jag tycker att vi spelar bra i dag, säger segerskytten Noel Nordh till TV4 efter vinsten. 

Brynäs kliver därmed upp på 100 poäng den här säsongen och ligger 14 poäng före tvåan Södertälje. De har då i princip säkrat seriesegern med bara några få matcher kvar då SSK som bäst kan nå 101 poäng om de vinner resterande matcher men då behöver Brynäs samtidigt ta noll poäng på sina fyra sista matcher för att de inte ska sluta som grundserievinnare. 

AIK – Brynäs 2–4 (1-0,1-2,0-2) 

AIK: Oskar Magnusson, Alfred Barklund. 
Brynäs: Anton Rödin 2, Noel Nordh, Tyler Vesel.


TV: Tidigare NHL-målvakten hyllar Samuel Ersson

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan