Foto: Bildbyrån
Intervju

Kalle Holm: "Alltid vetat att jag har behövt ta den långa vägen"

ANNONS

Nybro lånade in Kalle Holm från Dalen i Hockeyettan. Nu, en dryg månad senare, är 21-åringen deras “go to”-kille på backsidan.
– Jag har alltid haft ganska stora mål för mig själv och ett jäkla driv, berättar succébacken för Hockeysverige.se.

Kalle Holm har blivit lite av en succéjoker för Nybro i slutet av säsongen. Han lånades in från Dalen för två matcher i mitten av januari, men har nu spelat 14 matcher och varit en av lagets mest spelade backar. Nu är det inte första gången han spelar i Hockeyallsvenskan utan säsongen 2021/22 spelade han sex matcher för HV71.
– Jag minns den chansen som något otroligt lärorikt, roligt och som en stor dröm att få tillhöra HV71, min moderklubb, berättar Kalle Holm för hockeysverige.se kvällen innan dagens möte med AIK. 

HV71 avancerade till SHL igen. Trots att han varit utlånad en del under säsongen till Tranås och Dalen känner han ändå en viss delaktighet i avancemanget. 
– På ett sätt ja, men på ett annat sätt nej. Jag tycker ändå det och det var en otroligt häftig upplevelse och en resa HV71 skulle ha, säger 21-åringen som var med om firandet efter avancemanget. 
– Jajamensan. Det var otroligt kul. Vi flög inte med upp till Umeå utan vi var ett gäng som stannade hemma i Jönköping och kollade på matchen. Därefter samlades vi i arenan och firade lite med folk och personal på kontoret. 
– När laget sedan skulle landa hade vi tagit bussen upp dit för att ta emot laget. Sedan var det party hela natten, skrattar Kalle Holm

Foto: Bildbyrån. Kalle Holm i HV71.

Efter avancemanget blev det ingen fortsättning för honom i HV71 utan i stället spel i Hockeyettan för Dalen. 
– Den säsongen vi gick upp varierade jag mycket mellan HV71:s A-lag, J20 och Dalen. Jag fick en ganska stor roll i Dalen och var även med i kvalserien den säsongen. Jag avslutade dessutom min säsong där ute. 
– Därefter kände jag själv att jag behövde göra en eller ett par säsonger till i seniorhockeyn. Göra mig redo för att ta nästa kliv i karriären. Då blev Dalen att ganska solklart val. Dels för Pelle Gustafsson var där dels för att jag kände igen miljön och den biten. 

Hur upplevde du din utveckling som spelare efter att du kommit till Dalen?
– Jag har alltid haft ganska stora mål för mig själv och ett jäkla driv. Jag tror inte att jag varit den spelaren som haft den lättaste vägen och inte den killen som tillexempel först skulle upp till ett A-lag. 
– Jag har alltid vetat att jag har behövt ta den långa vägen, kämpa på och också vetat att det hårda jobb jag lägger ner kommer ta mig långt. 

Hyllningen från Tommy Samuelsson: “Ruggigt bra.”

I mitten av januari fick så Kalle Holm frågan om han ville stärka upp Nybro under ett par matcher. 
– Efter en träning fick jag frågan av min tränare i Dalen om jag ville bli utlånad under två matcher till Nybro. Jag har känt rätt länge att jag varit redo att ta nästa kliv så att åka ner dit och spela två matcher var inget att tveka på. 

Och nu har du spelat 14 matcher…
– Det gick ganska bra direkt. Jag kom ner dit, pratade snabbt med Tommy (Samuelsson) som jag även haft i HV71. Vi snackade lite kort om att vi spelade ungefär på samma sätt som vi gjort i HV71, detaljer och att jag sedan bara skulle ut och njuta. 
– Jag tog chansen och började med att göra första matchen bra, så även den andra. En väldigt skön start på utlåningen. 

Ånyo Tommy Samuelsson, hur var den känslan?
– Otroligt kul. Tommy är en väldigt bra tränare. Vi kände varandra sedan tidigare så Tommy vet vad jag går för och jag hur han vill driva ett lag. 

Tommy Samuelsson sa bland annat i en intervju med hockeysverige om Kalle Holm:
– Han går en ljus framtid till mötes. Får han nåt kilo till på sig, får träna och kanske nån säsong till i allsvenskan. 
– Han har vissa fördelar som bra skridskoåkare, bra skott och rajtskytt, jag vet inte… finns det några lag som söker såna? Han är ruggigt bra. 

Foto: Ronnie Rönnkvist och Bildbyrån. Tommy Samuelsson imponeras av Kalle Holm.

Kalle Holm:
– Ja, jag läste det. Fina ord. Klart att det ger en extra ”boost” att tränaren höjer och ser mycket i mig. 

Tommy Samuelsson var även delaktig, som tränare, i att Kalle Holm inte tog en plats i HV71:s A-trupp SHL-säsongen 2022/23. 
– (Skratt) Jag vet inte riktigt vad jag ska svara på det, men HV71 hade en dialog och det bästa för mig var att röra på mig. 

“Förberedd på att ta nästa kliv”

Hur ser du på din tid i Nybro så här långt?
– Det känns otroligt skönt att vara här. Jag får spela mycket och har fått ett stort förtroende så jag trivs otroligt bra i Nybro. 

Nybro är nykomlingar, men är ändå med och kämpar om en plats i play in. En stor anledning till framgången beskrivs av många som den tajta grupp man är på och vid sidan av isen. 
– Styrkan är att vi har en ganska klar bild över hur vi ska spela. Alla är där ute för att tävla och ta nästa kliv i sin karriär. Det här är vad som gör att ett lag blir bra. 
– Sedan har vi flera ledare i laget samtidigt som vi pushar varandra till att ta nästa steg. 

Hur var steget för dig att ta från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan?
– Steget var kanske inte riktigt så stort som jag tror att många andra kan tycka. Jag kände att jag var rätt förberedd på att ta nästa kliv. 
– Jag fick testa på Hockeyallsvenskan under säsongen i HV71 och kände att jag inte riktigt var redo just då. Sedan har jag jobbat på delar i mitt spel och förberett mig för att klara av att spela på den här nivån. 

Du är nu utlånad från Dalen till Nybro, vad är sagt om din nästa säsong?
– Jag har dålig koll. Det jag vet är att jag ska spela här resten av säsongen. Vad som händer efter det har jag faktiskt inte någon stor aning. 

Har Nybro pratat med dig om en eventuell förlängning?
– Nej, inte med mig. Jag vet inte om Nybro tagit kontakt med min agent, men dom vill nog att jag fortsätter fokusera på slutet av den här säsongen innan dom i så fall kopplar in mig i det.


TV: Det bästa från Jaromir Jágrs karriär

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games