Mora vinner borta mot Djurgården.
HockeyAllsvenskan

Mora vinner på Hovet – fjärde raka segern mot Djurgården

Mora har Djurgårdens nummer den här säsongen.
Efter kvällens straffvinst på Hovet har Mora vunnit alla fyra matcher lagen emellan den här säsongen.
– Det gick fram och tillbaka och var en tuff match så det var skönt att vi kunde få resultatet med oss, säger matchhjälten Chad Yetman till TV4.

Mora IK hade vunnit alla tre tidigare möten med Djurgårdens IF den här säsongen. Under onsdagskvällen såg Mora till att förlänga den sviten efter att ha vunnit med 5-4 efter straffläggning.

Djurgården startade matchen bäst och kunde även ta ledningen med 1-0 via en spelvändning efter sex minuters spel. David Blomgren sköt ett skott som besegrade Morakeepern Waltteri Ignatjew för DIF-forwardens femte mål den här säsongen.

I slutet av perioden fick Mora spela powerplay och då kom även 1-1. Glödhete forwarden Chad Yetman blev målskytt och kanadensaren har därmed gjort åtta mål och 17 poäng på de tolv senaste matcherna.

Det var alltså likaläge efter 20 spelade minuter.

– Vi kommer ut ganska starkt och får tryck på dem i anfallszon. Sedan tycker jag att de tar över lite ju längre matchen går och sedan får de in en puck i PP här på slutet. Vi får ta med oss hur vi startade och göra på samma sätt i andra, säger målskytten Blomgren till TV4.

Mora ville dock höja spelet till mittperioden.

– Lite fram och tillbaka. Det är chanser åt båda hållen men vi måste vara mer noggranna kring linjerna i mittzon, säger backen Joseph Berger

Mora-dominans i andra – men fortfarande oavgjort

Det lyckades de även med. Mora var det klart hetare laget i den andra perioden och hade flera långa anfall där de satte press ner mot Hugo Hävelid i Djurgårdsmålet. Det gav också utdelning då lagkaptenen Daniel Ljunggren klev fram och gav bortalaget ledningen i powerplay.

Mora fortsatte pressa på men när Djurgården fick spela powerplay i slutet av perioden så skickade Olle Liss in 2-2 efter assist av nyförvärvet Kalle Loponen. Finländaren noterades då för sin första poäng i sin andra match i DIF-tröjan.

– De hade några långa byten på oss där så det var skönt att vi kan kvittera och ha likaläge inför sista. Vi behöver minimera tiden i egen zon och spela lite rakare och enklare. Vi har mycket kvar att hämta i anfall och måste börja någonstans, säger Liss i pausen.

För Moras del handlade det mestadels om att fortsätta på samma sätt som i andra perioden.

– Absolut, vi får en hel del tryck i deras zon och skapar en hel del lägen. Det gäller att vi är försiktiga med pucktapp för de ställer om snabbt, säger Ljunggren.

Dramatisk tredje period

Men i den tredje fick Djurgården en drömstart. Efter knappa två minuter kunde nämligen DIF sätta 3-2 för att återta ledningen. Albin Grewe fick pucken efter en uppåkning av 17-årige talangen Linus Eriksson och Grewe sköt då in pucken i nät. Grewe flyttade från Mora till Djurgården inför säsongen och blev nu målskytt mot sitt tidigare lag.

Djurgården fick strax därpå spela powerplay men i stället för 4-2 kom då ett 3-3-mål av Mora. Bortalaget stack upp i en kontring där Filip Björkman spelade över till Leksandslånet Arvid Eljas som satte 3-3. I samband med målet skadades DIF-målvakten Hugo Hävelid och han fick då hjälpas av isen. I stället hoppade Viktor Andrén in mellan stolparna.

Några minuter senare fick Djurgården på nytt chansen i powerplay och då kom även ett nytt ledningsmål. Ludvig Rensfeldt klev fram och sköt 4-3 efter att halva perioden hade spelats.

Mora jagade en kvittering i slutet av matchen också en puck över mållinjen. Daniel Ljunggren lade pucken mot mål efter en drabbning men strax dessförinnan hade LLinus Eriksson kraschat in i stolpen vilket gjort att målburen lämnat sin position. Efter videogranskning kunde domarna dock fastställa att pucken inte passade mållinjen på rätt sida stolpen om målburen hade varit på sin plats.

Precis i slutet tog Mora ut målvakten i jakten på ett 4-4-mål och det kom även. Med 19 sekunder kvar studsade en retur ut till Chad Yetman som slog in kvitteringen och han har därmed gjort fyra mål och fem poäng mot Djurgården den här säsongen.

Daniel Ljunggren blev straffhjälte

Det blev alltså förlängning på Hovet och där fick Mora en drömchans att avgöra då de fick spela powerplay. Bortalaget lyckades dock inte göra något segermål i övertiden utan i stället väntade straffar.

Daniel Ljunggren gjorde då mål i den tredje straffrundan och när Linus Klasen tappade pucken i Djurgårdens sista straff så stod det klart att Mora tar bonuspoängen. En av de stora hjältarna i segern blev Chad Yetman

– Det var ett viktigt mål och jag var väldigt glad att se den gå in. Vi har gjort så hela säsongen och vi är väldigt självsäkra i sex-mot-fem. Det var bara tur att jag var där och kunde slå in den, säger Yetman till TV4 efter segern och fortsätter:
– Det var mycket utvisningar där på slutet, de gjorde mål i powerplay och vi hade chanser i PP också på slutet. Det gick fram och tillbaka och var en tuff match så det var skönt att vi kunde få resultatet med oss.

Mora vinner alltså alla fyra matcher mot Djurgården den här säsongen. Sedan Djurgården åkte ner till HockeyAllsvenskan 2022 har Mora vunnit sex av åtta matcher lagen emellan. Mora och Djurgården ligger då båda på 82 poäng i HockeyAllsvenskan.

Djurgården – Mora 4–5 SO (1-1,1-1,2-2,0-0,0-1)

Djurgården: David Blomgren, Olle Liss, Albin Grewe, Ludvig Rensfeldt.
Mora: Chad Yetman 2, Daniel Ljunggren 2 (inklusive avgörande straff), Arvid Eljas.

TV: Det bästa från Mika Zibanejads säsong