Max Lindroth.
Europa

Max Lindroth historisk – snabbaste hattricket i Liigas historia

Max Lindroth skriver ny Liiga-historia i sin sjunde match för TPS Åbo.
Backen sköt nämligen ett hattrick under matchens första 9:40 minuter – vilket är det snabbaste hattricket från matchstart i ligans historia.
Han sköt sedan även ett fjärde mål i matchen som TPS vann med 6-0.

I slutet av januari stod det klart att Max Lindroth lämnar Frölunda och i stället flyttar till Finland för spel i TPS Åbo

Han har då fått en succéartad start i sin nya klubb med åtta poäng på sex matcher innan kvällens drabbning mellan TPS och SaiPa. Lindroth väntade fortfarande på att göra sitt första mål – och i kväll kom det.

Lindroth spräckte målnollan redan efter 46 sekunder och bara drygt fyra minuter senare sköt han även 0-2 i matchen. Efter 9:40 minuters spel klev Lindroth fram igen med sitt tredje mål i matchen för att fullborda ett hattrick redan inom matchens tio första minuter.

Max Lindroth sätter nytt rekord i Liiga

Enligt Jatkoaika är det nytt rekord i Liiga. Lindroths tre mål är det snabbaste hattricket från matchstart någonsin i ligans historia, nio sekunder snabbare än det tidigare rekordet som sattes av Antti Saarela 2021.

Svensken är också den blott andre backen någonsin (och först sedan 1980) att fullborda ett hattrick efter att tidigare inte ha gjort mål i Liiga. Han är även den förste TPS-backen att skjuta ett hattrick sedan 2002.

Vann med 5-0 – FYRA mål av Lindrorth

Max Lindroth var dock inte färdig där. Utan i tredje perioden klev backen fram ännu en gång och sköt sitt fjärde (!) mål i matchen. Efter att inte ha gjort ett enda mål på sex matcher i TPS Åbo sköt Lindroth alltså fyra mål i kväll.

Han blev då först någonsin i ligans historia att göra sina fyra första Liiga-mål i en och samma match. Svensken är också den förste backen att skjuta fyra mål i en match sedan 1985.

27-åringen har därmed totalt gjort tolv poäng (4+8) på sju matcher sedan flytten till TPS Åbo. Innan dess hade han endast gjort fem poäng (2+3) på 34 matcher i SHL med Frölunda.

TPS vann bortamatchen mot SaiPa med hela 6-0 och Lindroth gjorde alltså fyra av målen.

TV: Skellefteå AIK förlorar CHL-finalen