Zion Nybeck och AIK vann igen i Stockholmsderbyt.
HockeyAllsvenskan

Zion Nybeck är AIK:s derbykung – sänkte Djurgården igen

Hovet var fyllt med 8 094 AIK:are för grundseriens sista Stockholmsderby.
Då gick AIK ut och besegrade Djurgården med 3-0 efter ännu ett derbymål av Zion Nybeck.
– Man kan inte spela som Djurgården gör, de ger bort matchen, säger TV4-experten Fredrik Söderström.

Förra säsongen vann Djurgården tre av fyra derbymatcher mot AIK. Nu är det ombytta roller.

AIK vinner nämligen fredagens Stockholmsderby med 3-0 vilket innebär att de har vunnit tre av fyra matcher mot Djurgården den här säsongen. AIK nollar också därmed Djurgården för andra raka matchen.

I den första perioden var dock Djurgården det hetare laget då de skapade en hel del chanser och men AIK-målvakten Tobias Normann stod återigen för en toppinsats.

Det var heta känslor i derbyt med den hel del gruff och irritation i båda lagen. Bland annat åkte Marcus Krüger på en tackling i mittzon trots att pucken inte var i närheten vilket ledde till ilska bland DIF.

Trots 18-4 i skott för Djurgården så var det fortsatt 0-0 efter 20 spelade minuter.

– Vi är det klart bättre laget i första perioden så det gäller att bara tugga på så kommer målen att komma också, säger Albin Grewe till TV4 i pausen.

AIK var dock inte nöjda med spelet i första perioden.

– Jag tycker att det är dålig hockey från alla berörda parter på isen. Vi har 40 minuter för att förändra det, säger Daniel Muzito-Bagenda

Zion Nybeck gör mål i ännu ett Stockholmsderby

När den andra perioden började kom Marcus Krüger inte ut med resten av laget utan var kvar i omklädningsrummet.

Utan Krüger föll Djurgården ihop. De slarvade med pucken i egen zon vilket ledde till att Christoffer Björk norpade åt sig pucken och kunde forcera in den i målet efter två minuter.

Bara fem minuter senare upprepade sig temat då Djurgården tappade pucken och Richard Gynge passade till Zion Nybeck som gjorde 2-0. Djurgården tog då timeout.

Zion Nybeck har blivit en derbykung för AIK då han nu har gjort poäng i sju raka derbyn mellan AIK och Djurgården. Han har gjort fem mål och åtta poäng på de sju matcherna.

Timeouten gav ingen effekt för Djurgården utan när laget fick powerplay så drällde Linus Klasen med pucken i egen zon och William Ignberg Nilsson kunde då komma fri och både skjuta och sedan lägga in sin egen retur för 3-0 efter två perioders spel.

– Det är otroligt skönt. Vi har lirat några matcher mot varandra nu så det var skönt att få hänga dit den mot Djurgården. Det är fantastiskt kul, det är bara att kolla inramningen och vilket stöd vi har, säger målskytten Björk i pausen.

Experten Fredrik Söderström ifrågasatte då Djurgårdens spel då misstag låg bakom alla målen.

– Man kan inte spela som Djurgården gör, de ger bort matchen. Samtliga tre mål kommer ur slarv från Djurgården. De kan inte släppa till de situationerna för det förvaltar AIK, det blir precis den matchbilden som AIK vill ha, säger Söderström.

Tredje raka derbysegern för AIK

AIK hade god kontroll på tillställningen i den tredje perioden och ledningen kändes egentligen aldrig hotad.

Med stöd av 8 094 AIK-supportrar på Hovet kunde AIK också se ut resten av matchen och hålla nollan igen. I förra Stockholmsderbyt vann AIK med 3-0 och nu blev det samma siffror. Tobias Normann har därmed hållit nollan i två raka derbyn, i förra matchen räddade han 32 skott och den här gången stoppade han 34 skott.

Djurgården vann det första mötet lagen emellan den här säsongen men därefter har AIK klivit upp och tagit tre raka derbyvinster. AIK rycker också i tabellen då de nu ligger tvåa i HockeyAllsvenskan, tre poäng före Djurgården på fjärde plats.

AIK – Djurgården 3–0 (0-0,3-0,0-0)

AIK: Christoffer Björk, Zion Nybeck, William Ignberg Nilsson.