Niklas Johansson och Kyle Topping.
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Niklas Johansson svarar efter Västerås försäljningar: “En rejäl förändring”

ANNONS

Västerås sålde fyra spelare på deadline efter fiaskosäsongen. 
Nu svarar då sportchefen Niklas Johansson på reaktionerna efter utförsäljningen. 
– Vi har sedan tidigare känt ett behov av att få till en rejäl förändring, säger han på klubbens hemsida

Inför säsongen hade Västerås IK ambitioner om att gå upp till SHL. Men efter en fiaskosäsong ligger nu laget tolva i HockeyAllsvenskan med fem poäng upp till slutspel. 

Under deadlineveckan valde då klubben att göra radikala ändringar i sin spelartrupp. Tidigare har Amil Krupic fått lämna för spel i Södertälje och på deadlinedagen sålde Västerås fyra av sina tongivande spelare då backen Kalle Loponen (Djurgården), skyttekungen Kyle Topping (MoDo), toppcentern Nick Hutchison (AIK) och Trevor Mingoia (Vålerenga), som värvades genom en supporterinsamling tidigare under säsongen, alla såldes. 

Samtidigt plockade VIK in tre spelare då målvakten Niklas Lundström anslöt tillsammans med finska duon Hugo Rikkilä och Jasper Lindsten.

På klubbens hemsida kommenterar nu Västerås IK beslutet att sälja av flera av lagets främsta spelare: 

”Vi har utvärderat vår helhetsposition, var vi befinner oss sportsligt i tabellen, lagets formkurva, skadesituation och energinivå. Likaså hur status ser ut ekonomiskt. Vi har även haft ett önskemål från vår sportchef att förändra balansen i laget och i den mån det är möjligt byta offensiv kraft mot mer tvåvägs- eller defensiva egenskaper. Med alla dessa aspekter inräknade tog vi ett beslut att lyssna till eventuella bud på spelarmarknaden för att se vilka möjligheter det skulle ge oss”, skriver Västerås i ett uttalande som är signerat av ordförande Pär Södergren och kassör Nicklas Öhrlund. 

“Det känns verkligen i hjärtat”

Västerås uppges ha fått in flera miljoner kronor i klubben till följd av försäljningarna. Klubben nämner inga summor men menar att “nivån på de ekonomiska buden” spelade in i beslutet att sälja av spelarna. 

”När vi ställde de ekonomiska helhetslösningarna för spelarna ut, kontra kostnaden för de tre spelarna in, värderade vi även det ekonomiska nettot som en affär som stärker klubben även ekonomiskt.”

Även sportchefen Niklas Johansson kommenterar försäljningarna i ett uttalande på Västerås hemsida

– Vi har sedan tidigare känt ett behov av att få till en rejäl förändring. Tack vare en skral spelarmarknad med högt intresse för våra spelare öppnades en möjlighet att genomföra det. Då tog vi tillfället i akt att göra den förändringen vi anser nödvändig. Det som verkligen känns i hjärtat är försäljningen av Topping. En kanonkille som gjort det väldigt bra. Den affären gjorde vi inte gjorde av sportsliga skäl, utan rakt av ekonomiska. Det var för mycket pengar med i bilden, vilket gjorde att det som egentligen var ett väldigt svårt beslut trots allt blev enkelt, säger Johansson. 

Ger inte upp säsongen: “En nystart”

Med åtta omgångar kvar att spela ligger Västerås på tolfte plats i HockeyAllsvenskan och de har tolv poäng upp till en slutspelsplats. Klubben slår dock tillbaka mot att de skulle ha gett upp säsongen i och med försäljningarna. 

“Verkligen inte. Sportsligt genomförs den här ombalanseringen av truppen för att öka våra möjligheter att avsluta grundserien starkt och ta oss till åttondelsfinal. Utifrån endast två segrar på de 15 senaste matcherna, varav för närvarande sju raka förluster, upplever vi genom vår dialog med sportstaben att det här kommer frigöra energi till spelartruppen och bli en nystart som bara kan göra oss bättre som lag”, skriver klubben uttalandet från Pär Södergren och Nicklas Öhrlund.


TV: Det bästa från William Karlssons säsong

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
söndag 26 maj
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL