Niklas Johansson och Kyle Topping.
Foto: Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

Niklas Johansson svarar efter Västerås försäljningar: “En rejäl förändring”

ANNONS

Västerås sålde fyra spelare på deadline efter fiaskosäsongen. 
Nu svarar då sportchefen Niklas Johansson på reaktionerna efter utförsäljningen. 
– Vi har sedan tidigare känt ett behov av att få till en rejäl förändring, säger han på klubbens hemsida

Inför säsongen hade Västerås IK ambitioner om att gå upp till SHL. Men efter en fiaskosäsong ligger nu laget tolva i HockeyAllsvenskan med fem poäng upp till slutspel. 

Under deadlineveckan valde då klubben att göra radikala ändringar i sin spelartrupp. Tidigare har Amil Krupic fått lämna för spel i Södertälje och på deadlinedagen sålde Västerås fyra av sina tongivande spelare då backen Kalle Loponen (Djurgården), skyttekungen Kyle Topping (MoDo), toppcentern Nick Hutchison (AIK) och Trevor Mingoia (Vålerenga), som värvades genom en supporterinsamling tidigare under säsongen, alla såldes. 

Samtidigt plockade VIK in tre spelare då målvakten Niklas Lundström anslöt tillsammans med finska duon Hugo Rikkilä och Jasper Lindsten.

På klubbens hemsida kommenterar nu Västerås IK beslutet att sälja av flera av lagets främsta spelare: 

”Vi har utvärderat vår helhetsposition, var vi befinner oss sportsligt i tabellen, lagets formkurva, skadesituation och energinivå. Likaså hur status ser ut ekonomiskt. Vi har även haft ett önskemål från vår sportchef att förändra balansen i laget och i den mån det är möjligt byta offensiv kraft mot mer tvåvägs- eller defensiva egenskaper. Med alla dessa aspekter inräknade tog vi ett beslut att lyssna till eventuella bud på spelarmarknaden för att se vilka möjligheter det skulle ge oss”, skriver Västerås i ett uttalande som är signerat av ordförande Pär Södergren och kassör Nicklas Öhrlund. 

“Det känns verkligen i hjärtat”

Västerås uppges ha fått in flera miljoner kronor i klubben till följd av försäljningarna. Klubben nämner inga summor men menar att “nivån på de ekonomiska buden” spelade in i beslutet att sälja av spelarna. 

”När vi ställde de ekonomiska helhetslösningarna för spelarna ut, kontra kostnaden för de tre spelarna in, värderade vi även det ekonomiska nettot som en affär som stärker klubben även ekonomiskt.”

Även sportchefen Niklas Johansson kommenterar försäljningarna i ett uttalande på Västerås hemsida

– Vi har sedan tidigare känt ett behov av att få till en rejäl förändring. Tack vare en skral spelarmarknad med högt intresse för våra spelare öppnades en möjlighet att genomföra det. Då tog vi tillfället i akt att göra den förändringen vi anser nödvändig. Det som verkligen känns i hjärtat är försäljningen av Topping. En kanonkille som gjort det väldigt bra. Den affären gjorde vi inte gjorde av sportsliga skäl, utan rakt av ekonomiska. Det var för mycket pengar med i bilden, vilket gjorde att det som egentligen var ett väldigt svårt beslut trots allt blev enkelt, säger Johansson. 

Ger inte upp säsongen: “En nystart”

Med åtta omgångar kvar att spela ligger Västerås på tolfte plats i HockeyAllsvenskan och de har tolv poäng upp till en slutspelsplats. Klubben slår dock tillbaka mot att de skulle ha gett upp säsongen i och med försäljningarna. 

“Verkligen inte. Sportsligt genomförs den här ombalanseringen av truppen för att öka våra möjligheter att avsluta grundserien starkt och ta oss till åttondelsfinal. Utifrån endast två segrar på de 15 senaste matcherna, varav för närvarande sju raka förluster, upplever vi genom vår dialog med sportstaben att det här kommer frigöra energi till spelartruppen och bli en nystart som bara kan göra oss bättre som lag”, skriver klubben uttalandet från Pär Södergren och Nicklas Öhrlund.


TV: Det bästa från William Karlssons säsong

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games