TRE KRONOR - SCHWEIZ
Filip Larsson blev en vinnare i Tre Kronor-debuten.
Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån
Intervju

Filip Larsson blev en vinnare i Tre Kronor-debuten: “Jäkligt kul att få vara med”

ANNONS

Filip Larsson fick göra Tre Kronor-debut under lördagens match mot Schweiz. 
Leksandsmålvakten hade då både mamma och storebror på läktaren för att se hans första match med landslaget. 
– Det gjorde det lite extra speciellt att de kunde ta tåget och ta sig hit. Det betyder mycket för mig, säger Larsson till hockeysverige.se.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE) 

Tre Kronor följde upp 4-1-vinsten mot Tjeckien i torsdags med att besegra Schweiz med 5-2 under lördagen.  

Inför matchen gjorde förbundskapten Sam Hallam en rad förändringar – bland annat fick Filip Larsson chansen i kassen i stället för Marcus Högberg. Larsson fick därmed göra Tre Kronor-debut. 
– Det var väldigt kul att få göra det här på hemmaplan och att så många var här. Det var jäkligt kul att få vara med om det och ha familj på läktaren och så, säger målvakten till hockeysverige.se efteråt. 

Den 25-årige stockholmaren hade både mamma och storebror på plats i Löfbergs Arena för att se honom göra sin debut i Tre Kronor. 
– Det var säkert många som kollade på tv också. Det vara bara kul och gjorde det lite extra speciellt att de kunde ta tåget och ta sig hit. Det betyder mycket för mig. 

Smög det fram lite nerver innan matchen eller hur var känslan innan du åkte ut på isen? 
– Litegrann kom det ju närmare matchstarten kom men det var ändå ganska lugnt. Jag kände mig trygg och såg mest fram emot att spela.

Filip Larsson: “Hade varit kul att få nollan”

Leksandsmålvakten har gjort succé i SHL den här säsongen vilket ledde till att han fick dra på sig landslagströjan. I debutmatchen räddade han då 16 av 18 skott.
– Jag tycker att jag spelar ganska stabilt och bra. Det var inte så mycket att göra på första målet. Jag ser inte först och sedan dyker pucken upp så jag ser den sent. Andra målet är lite skymning och väldigt nära målet så jag tycker inte att det var så mycket att göra åt målen utan jag spelade stabilt och gör det bra. 

För Tre Kronors del blev det också en relativt bekväm vinst med 5-2 sedan laget redan gått upp till 5-0 efter 29 minuters spel. 
– Vi är ganska överlägsna och klart det bättre laget. Vi har en 5-0-ledning redan efter två perioder och jag tycker att vi stänger ner matchen på ett bra sätt. Det är synd att vi släpper in två mål där i tredje, kanske mest för min skull för det hade varit kul att få nollan, men vi vann matchen vilket var skönt, säger Larsson. 

Hur blir det för dig som målvakt när ni anfaller så mycket och du får en hel del “dötid” i väntan på att motståndarna ska anfalla? 
– Det gäller mest att vara redo hela tiden för man vet att lagen kan trappa ner på fokus och då kan det ofta dyka upp lägen som normalt inte sker. Det kanske kommer frilägen eller någon slarvig passning. För mig gällde det bara att vara extra beredd när läget väl kom.

Succén i Leksand ledde till Tre Kronor-debuten. Foto: Bildbyrån

Från Kristianstad till Tre Kronor – på ett år

Filip Larsson har haft en annorlunda karriärsbana. Efter att ha imponerat i både juniorligan USHL och på collegeligan NCAA i USA försökte Larsson slå sig in hos Detroit Red Wings organisation men där hade han det tufft i AHL och fick mestadels spela i farmarligans farmarliga ECHL. 

Han vände sedan hem till Sverige för spel i HV71 2021 och var en del av laget som gick upp till SHL men flyttade sedan till Kristianstad. Efter att ha gjort stor succé i KIK, där Larsson var en av HockeyAllsvenskans bästa målvakter, värvades han till Leksands IF. Där har 25-åringen återigen gjort succé och varit en av SHL:s bästa målvakter. 

Han har alltså gått från spel i Kristianstad till spel i Tre Kronor inom loppet av ett år. 
– Det har gått snabbt men det är bara kul att få vara här, säger Larsson. 

Nu när det har gått så bra för dig i Leksand och sedan fått debutera i landslaget, kan du njuta av en sådan här stund eller hur ser du på det? 
– Det är jag nog ganska dålig på utan man brukar bara tänka på vad som kommer härnäst och fokusera på det. Snart släpper man den här matchen och sedan fokuserar man på nästa och blickar framåt mot Leksand där det drar ihop sig till slutspel. Det är svårt att njuta liksom utan man har mest fokus på nästa match hela tiden. 

Under morgondagen spelas “finalen” i Beijer Hockey Games mellan Sverige och Finland. Än är det inte klart vem som ska få vakta kassen i den matchen. 
– Det har vi inte pratat om men det är klart att jag vill stå. Det är ju extra speciellt mot Finland också så det tror jag är en match som alla vill spela, avslutar Filip Larsson.


TV: Det bästa från Linus Ullmark 2023/24

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games