Isac Skedung.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån (Montage)
Intervju

Isac Skedungs svar - efter Grewes tackling: "Vet inte vad jag hade kunnat göra"

ANNONS

Albin Grewes tackling på Isac Skedung har skapat en het debatt. 
För hockeysverige.se ger nu Västerås-spelaren sin syn på situationen och ämnet. 
– Hade den tagit i bröstet hade jag inte sagt något om det, säger Skedung.

VÄSTERÅS (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter den speciella situationen där Albin Grewes offensiva tackling träffade Isac Skedung i huvudet har många ifrågasatt hur vida ansvar på både tacklaren och den som blir tacklad. En som funderat kring ämnet är tidigare storbacken Staffan Kronwall. Under förra veckan sa han bland annat följande till hockeysverige.se:

– Jag är av den uppfattningen att alla tacklingar som sker nord/syd måste få vara okej även om den träffar huvudet, säger den tidigare storbacken till hockeysverige.se och fortsätter:
– Om vi bara ska ta i bedömningen att den träffar huvudet måste vi ta bort tacklingar. Det tror jag är en farlig väg att gå för ishockeyn. 

Staffan Kronwall fortsätter:

– När en spelare åker framåt och tacklingen sker framifrån kommer du i vissa fall träffa huvudet först. Många skridskoåkare, framför allt när dom är trötta, leder med huvudet när man kommer i en sträckt position. Då är det egentligen oundvikligt att en kontakt sker direkt mot huvudet eller via bröst till huvudet.
– Ska vi gå på den vägen vi är inne på nu, att så fort det är kontakt med huvudet, förstår jag att folk svänger ifrån. Hur ska man kunna dela ut en tackling nord/syd utan att riskera att träffa huvudet? Det är nästan omöjligt med den hastighet sporten spelas i idag och åk-ställningarna många har. Jag gillar inte alls det här. 
– Sedan ska det såklart tilläggas att det inte är någon som vill se skador i någon sport. Det är ingen som siktar mot huvudet med flit. Jag kommer aldrig tro det utan är av den åsikten att man vill dela ut en schysst tackling. Ibland tar den i huvudet, men det finns inget uppsåt att ”Nu jäklar ska jag gå mot huvudet och första hans karriär”. Jag kommer aldrig acceptera att folk tror att någon medvetet försöker skada någon annan.

Staffan Kronwall. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Kan du se att mottagaren kan göra något annorlunda då han vet att det kommer någon i ryggen som vill åt pucken?
– Hela grejen och syftet med en offensiv tackling är överraskningsmomentet. Okej, det är också ett sätt att skydda sig då man tar emot tacklingen. Vill du överraska, få motspelaren att tro du ska gå på pucken för att sedan sätta tvärstopp någon meter och sätter in en offensiv tackling…
– Den här offensiva tacklingen, som Peter Forsberg var en av första att implementerats och många tagit efter, har ”wowats”. Något som jag tycker är en häftig del av spelet. När den jagande spelaren jagar är han ofta framåtlutat och väldigt ofta tar då tacklingen i huvudet. Är man inte på sin vakt blir man överraskat och får smällen mot huvudet. 
– Jeremy Groleau fick ett matchstraff efter en offensiv tackling mot Anton Lander. Det skulle vara intressant att höra vad Anton Lander säger där. Jag tror att han är så pass ärlig mot sig själv och spelet och tänker ”Han lurade mig där, jag trodde att han skulle gå på pucken, men stannade så jag åkte på den”. Han skulle såklart också säga att den tar i huvudet. Regeln säger att man inte får tacklas i huvudet och då är det utvisning. 
– Jag skulle säga att det är en problematik i hur man ser på tacklingar nord/syd. Regeln säger att tar den i huvudet blir det matchstraff, vilket är svårt att argumentera emot eftersom den tar i huvudet. Då kanske det är regeln som behöver ses över för jag tror det är många som känner att det borde finnas ett spelsinne när man göra sådana här bedömningar, att det inte ska vara matchstraff automatiskt när det är kontakt mot huvudet. Jag vill tro att dom flesta är på den banan, att om det är nord/syd måste det få vara okej. 
– Det sker olyckor och är man inte på sin vakt ute på isen… Man måste vara beredd på alla situationer ute på isen. Jag förstår frustrationen hos alla som sitter där hemma och tittar. Jag delar den frustrationen i mångt och mycket. Djurgårdens tränare, Michael Holmqvist, sa i en intervju med hockeysverige.se att Albin Grewe gjorde precis det man lär ut till unga spelare på hockeygymnasierna för att dela ut en offensiv tackling och även skydda sig.

Staffan, borde vi ändra i utbildningen?
– 100 procent ja. Utbildningen idag är precis det Grewe gjorde. Sedan tar den i huvudet. Det finns ingenting i utbildningen som säger att den ska ta i huvudet, men utbildningsmaterialet visar klart och tydligt att han gjorde precis som man visar där. Nu mötte Grewe en spelare som var utsträckt och den tog i huvudet.

Skedungs svar: “Vet inte vad jag hade kunnat göra annorlunda”

Isac Skedung var alltså den som fick ta emot tacklingen. För hockeysverige.se ger han nu sin syn på situationen och hur han tänker generellt kring offensiva tacklingar. 

– Jag har sett situationen i efterhand. Det gick så fort där ute så jag minns inte exakt situationen från just då det inträffade.
– Pucken gick förbi honom. Han ville tackla medan jag trodde att han ska gå efter pucken. Det skulle ha varit skillnad om han hade pucken själv och gjort en offensiv tackling då. Nu gick pucken förbi utefter sargen och han ville svänga av och ge en tackling i stället för att ta pucken. Det är en svår situation och jag har kollat på den många gånger. 

Kunde du agerat annorlunda?
– Jag vet inte… Jag har, som sagt var, kollat på den en del och jag tycker det är svårt. Tacklingen tar såklart i huvudet och jag vet egentligen inte vad jag hade kunnat göra annorlunda. Det skulle i så fall att inte gå dit alls. 
– Allt går så fort där ute och jag ska såklart vara medveten om att det kan komma en tackling över hela banan. 

Hur tänker du generellt kring offensiva tacklingar, mottagare/givare?
– Du ska hela tiden vara beredd på att få en tackling då du är på isen. Det ska också vara tacklingar i hockeyn, så är det. Han som delar ut den ska såklart göra en bra tackling. 
– Nu tog den här tacklingen i huvudet på mig, men hade den tagit i bröstet hade jag inte sagt något om det, vilket jag inte heller har gjort. Det blir en speciell situation eftersom tacklingen tar i huvudet. 

Om du var den som skulle göra en offensiv tackling, hade du agerat på samma sätt som Albin Grewe?
– Jag hade tagit pucken först och efter det tacklat om han fortfarande kom emot mig. Samtidigt kanske vi inte har samma spelstil. Det är ändå svårt att säga. 

Hur mycket utbildning fick du på just tacklingar då du var ungdomsspelare och junior?
– Det var inte så mycket utbildning. Det ska vara tacklingar i hockeyn. Både som givare och mottagare ska du vara med på att det kan hända, men just i den där situationen var det svårt för mig att veta att han skulle släppa pucken för att sedan träffa mig. 

Hur mår du idag?
– Bättre och bättre. Det blev lite olyckligt där, men jag är på gång igen, avslutar Isak Skedung. 


TV: Calle Odelius: Tre anledningar till att Djurgården går upp


 

Du kanske även vill läsa:
Djurgårdens kritik: "Albin gör det han ska"
Djurgårdens kritik: "Albin gör det han ska"
Efter omtalade tacklingarna  - Kronwall vill ha en regeländring
Efter omtalade tacklingarna - Kronwall vill ha en regeländring
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch