Ulf Lundberg och Emma Söderberg.
Landslag

Emma Söderberg storspelade – Sverige vinner över Finland

Damkronorna inleder turneringen i Tjeckien med seger mot Finland.
Det blev 2-1 till Sverige efter straffläggning sedan målvakten Emma Söderberg stått för en heroisk insats mellan stolparna och räddat 41 av 42 skott.

Efter turneringssegern hemma i Falun under december var Damkronorna nu i action igen för nästa Women’s Euro Hockey Tour-turnering i Tjeckien.

Under onsdagen inledde Sverige mot rivalen Finland och det blev en målsnål historia.

Sverige fick en tuff start på matchen då Finland rivstartade och tog ledningen redan inom de första tre minuterna. Luleåstjärnorna Ronja Savolainen och Petra Nieminen kombinerade då för att sätta 1-0 till Finland. Savolainen spelade fram till Nieminen och stjärnan åkte sedan på en soloräd och lyfte in pucken högt bakom Emma Söderberg i det svenska målet.

Finland var det bättre laget i den första perioden och ledde rättvist.

Emma Söderberg blev matchens lirare

Men i den andra perioden så lyfte Damkronorna upp sitt spel mer och mer och började utmana Finland på allvar. Sverige lyckades då skapa ett antal heta chanser men lyckades inte få in pucken. Finland var dock fortsatt lite bättre och hade flera lägen att utöka ledningen med Söderberg gjorde en bra match mellan stolparna och såg till att det fortsatt bara var 1-0 till finskorna.

När den tredje började så klev Sverige ut och inledde starkt där de hade spelövertaget och ägde pucken i långa stunder. Till slut gav det också utdelning. Thea Johansson träffade målramen och senare i samma byte fick Ebba Hedqvist pucken till skänks efter slarv av Finland och 17-åringen kunde skjuta in kvitteringen.

Sverige fortsatte sedan spela bra och hade bra chanser att sätta ett ledningsmål men ställningen var fortfarande 1-1 efter 60 minuters spel och förlängning krävdes för att få fram en vinnare. Det blev däremot inga mål utan målvakterna, Emma Söderberg i Sverige och Tiia Pajarinen i Finland, höll tätt för att tvinga fram straffar.

Emma Söderberg storspelade i matchen och räddade 41 av 42 skott samt stoppade fyra av fem straffar samtidigt som Hilda Svensson och Emma Forsgren gjorde mål för att se till att Sverige vinner matchen med 2-1. Målvakten utseddes sedan också till matchens lirare.

Sveriges nästa match i turneringen spelas på fredag och då står Schweiz för motståndet.

Sverige – Finland 2–1 SO (0-1,0-0,1-0,0-0,1-0)

Sverige: Ebba Hedqvist, Emma Forsgren (avgörande straff).
Finland: Petra Nieminen.

TV: Rasmus Dahlin om NHLs OS-besked