Patrick Galbraith.
Foto: Bildbyrån
Nyhet

Patrick Galbraith avslutar karriären efter säsongen

ANNONS

Patrick Galbraith blev stor hjälte när Karlskrona skrällde sig upp till SHL 2015. 
Men nu meddelar målvakten via sin klubb SønderjyskE att han avslutar karriären efter årets säsong. 

En av Danmarks största målvakter genom tiderna tackar för sig. 

Under tisdagen meddelar nämligen Patrick Galbraith via sin klubb SønderjyskE att han kommer att avsluta sin hockeykarriär efter att årets säsong är färdigspelad. 

37-åringen är främst känd i Sverige för sin tid i Karlskrona HK där han var med och spelade upp klubben i SHL 2015. 

– Det är uppenbart att det är mycket känslor inblandade när vi måste säga hej då och tacka av en så stor dansk idrottsprofil som Patrick Galbraith. Han förtjänar alla positiva superlativ i fullo, säger klubbdirektören Klaus Rasmussen på SønderjyskEs hemsida och fortsätter: 
– Jag är glad och stolt över de många år som vi har haft äran och glädjen att ha en så stor idrottspersonlighet i vår klubb. Samtidigt är det också tydligt att vi alla respekterar Patricks beslut att det är läge att avsluta karriären nu. Vi kan bara uttrycka vår största tacksamhet och respekt för vad Patrick har betytt för klubben och även för dansk ishockey. Vi sänder de varmaste och bästa hälsningar till Patrick och hans familj när de går vidare i livet.

Storspelade när Karlskrona gick upp till SHL

Patrick Galbraith spelade sex säsonger inom svensk ishockey där han representerade Björklöven, Leksand, Frölunda, Oskarshamn och Karlskrona. Han var framför allt en toppmålvakt i HockeyAllsvenskan under flera säsonger och han fick en speciellt hög status i Karlskrona. Han flyttade till KHK 2013 och var en av de bästa målvakterna i ligan. 

Under säsongen 2014/15 höll han en otroligt hög nivå och var en stor orsak bakom Karlskronas succé. I kvalet till SHL storspelade Galbraith med 95,7 i räddningsprocent och 1,56 GAA på fyra matcher då KHK skrällde sig upp till SHL för första gången i klubbens historia. I SHL gick det dock sämre för Galbraith som inte vann en enda match med KHK, blev utkonkurrerad och lämnade klubben. Totalt har dansken gjort 17 SHL-matcher med Frölunda och Karlskrona i sin karriär. 

Förutom spel i Sverige och Danmark har målvakten även spelat hockey i Slovakien, Finland, Tyskland och England. Galbraith var en självklar landslagsmålvakt för Danmark och spelade tio VM samt var uttagen till den historiska OS-truppen 2022 med det danska landslaget.

 


TV: Experten om Elias Lindholm-trejden

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games