Andreas Bosson och Christoffer Björk blev hjältar för AIK.
HockeyAllsvenskan

Andreas Bosson en vinnare i AIK-debuten – får stopp på Moras segersvit

AIK ställde inlånade Andreas Bosson mellan stolparna i söndagens match mot Mora.
Då stod debutanten för en stark insats och hjälpte AIK att få stopp på Moras segersvit när bortalaget vann med 3-2.

Mora har varit grymma i Smidjegrav Arena den senaste tiden med nio raka hemmasegrar och 34-17 i målskillnad på de nio matcherna. Samtidigt har de även tagit sju raka vinster i alla matcher. Under söndagen ställdes Mora mot tabellfyran AIK och då bröts också sviterna.

AIK kunde nämligen vinna med 3-2 sedan debuterande målvakten Andreas Bosson blivit en av hjältarna direkt i sin första match i HockeyAllsvenskan.

AIK satte tonen direkt och inledde riktigt starkt men första perioden blev mållös då Morakeepern Waltteri Ignatjew höll tätt. I den andra perioden fortsatte AIK föra spelet och slutligen kunde de också spräcka finländarens nolla.

Christoffer Björk målskytt för AIK

Christoffer Björk, assisterad av junioren Loke Johansson, satte 1-0 till AIK som alltså tog ledningen i Dalarna. För 18-årige Johansson var det hans första poäng i HockeyAllsvenskan. AIK ledde skotten med hela 24-10 efter två spelade perioder men det var fortsatt “bara” 0-1 efter 40 spelade minuter.

– Än så länge så är det en bra bortamatch. Det är mycket jobb kvar men vi ska fortsätta på den inslagna vägen, säger målskytten Björk till TV4 Play i pausen.

Mora var dock inte alls nöjda med spelet under två perioder.

– Jag tycker att AIK äger matchen med puck. Vi blir ganska överkörda där. Sedan tycker jag att det är uddlöst från vår sida, säger Måns Carlsson

Andreas Bosson hjälte i sin AIK-debut

Det blev sedan avvaktande spel i starten av den tredje perioden där de båda lagen kände lite på varandra.

AIK hade ställt Andreas Bosson mellan stolparna som är inlånad från Forshaga i Hockeyettan och 24-åringen fick därmed debutera i HockeyAllsvenskan. Bosson stod då för ett starkt intryck och räddade det han skulle.

Efter halva perioden kunde AIK sedan också utöka till 2-0 och vem höll sig framme om inte Christoffer Björk igen. Han letade sig in framför mål där han kunde stå helt fri och styra in pucken efter passning av Oskar Magnusson

Bosson skulle dock inte få hålla nollan i debuten utan Mora fick in en reducering genom norske talangen Noah Steen som sköt 1-2 med ett skott i krysset. Moras kvitteringsjakt kom dock av sig och i stället kunde Oscar Nord sätta 1-3 med lite drygt två minuter kvar och såg ut att säkra vinsten för bortalaget. Men Det skulle bli dramatiskt då Noah Steen styrde in 2-3 precis i slutet. Målet videogranskades för hög klubba men det godkändes och reduceringen var ett faktum.

Mora jagade ett 3-3-mål men då stod Bosson pall och höll tätt för att se till att AIK kunde ta tre poäng. Det är AIK:s fjärde raka vinst och de drar därmed ifrån Mora i tabellen.

– Jag är nöjd med hur otroligt trygga vi är i vårt sätt att agera där ute. Defensivt, spelet utan puck och allt från forecheck till hemgångar och spelet i egen zon är väldigt bra från vår sida. Det är jag väldigt nöjd med, säger AIK-coachen Anton Blomqvist

Moras dubbla sviter på sju vinster och nio raka hemmavinster tar därmed slut. Det är deras första förlust hemma i Dalarna sedan 29 november då just AIK vann med 5-4 efter förlängning.

Mora – AIK 2–3 (0-0,0-1,2-2)

Mora: Noah Steen 2.
AIK: Christoffer Björk 2, Oscar Nord.

TV: Elias Pettersson reagerar på OS-beskedet