Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån (Montage)
Intervju

Stella Sjöberg valde Luleå - då kom lyftet: "Varit jättebra för mig"

ANNONS

Flyttlasset gick från Stockholm till Luleå och inom kort kom lyftet. 
Nu är Stella Sjöberg med och utmanar om två (!) SM-guld i sin nya klubb. 
– Mitt mål är att fortsätta utvecklas på samma sätt, säger 16-åringen till hockeysverige.se.

Stella Sjöberg spelade 16 matcher med SDE förra säsongen. Till den här säsongen valde hon att flytta norr över. Närmare bestämt till Luleå där hon fått en snabb utveckling och redan spelat 18 matcher. Hon har även som född 2007 spelat i U18-landslaget. Nu väntar ett spännande avslut av säsongen för 16-åringen från Danderyd. 

– Mitt mål resten av den här säsongen är att få fortsätta träna med damlaget och fortsätta utvecklas på samma sätt som jag gjort i början av den här säsongen. Men också vinna SM-guld med damjuniorlaget.

Du har chansen att vinna två SM-guld. 
– Ja, precis, säger Stella Sjöberg med ett skratt då hockeysverige.se får en intervju med henne. 

Vad har den största omställningen varit att flytta till Luleå?
– Jag skulle säga att bo själv, men också att träningsmängden har ökat. Idag tränar jag mycket mer än vad jag gjorde innan. 
– Första dagarna var det kanske lite ensamt. Nu har jag skaffat många kompisar här som jag kan vara med. Det blir också mest att jag är med mina kompisar vid sidan av. Annars skulle jag säga att det bara är hockey. Hur ser dagarna ut för dig?
– Idag har jag ”HG”. Efter det har jag träning med damerna och fys på eftermiddagen. 

Stella Sjöberg är inte ensam i Luleå att ha ett förflutet i SDE. I Luleå spelar även Astrid Lindeberg och Klara Kenttälä
– Det var en trygghet att veta att dom var på plats och kunde ta hand om mig här uppe om jag behövde hjälp med något. 

Vad har största omställningen varit hockeymässigt jämfört med tiden i SDE?
– Som jag sa, träningsmängden. Framför allt kör jag mer fys nu. Det är vad jag skulle säga är största skillnaden. 
– På isen är det inget jag direkt tänkt på som skiljer. Kanske att det är ett lite högre tempo, men inte så stor skillnad ändå. 

Stella Sjöberg i landslagströjan. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Nu har du spelare så som Jenni Hiirikoski, Emma Nordin, Anna Kjellbin, Ronja Savolainen, Sara Grahn och så vi vidare runt om i din vardag, vad har det betytt för din utveckling?
– Jag tror att det har varit jättebra för mig att träna och spela med dem. Man lär sig mycket genom att träna mycket med sådana spelare. 
– Det jag utvecklat mest skulle jag säga är spelförståelse och den tekniska biten, fått ett bättre skott och tar snabbare beslut. 

Hur var det att spela mot din tidigare klubb, SDE?
– Jag har spelat två matcher mot SDE här hemma och ska jag vara ärlig kändes det lite konstigt i början, men det var kul att få träffa gamla lagkompisarna. 

Blev det något surr mellan er?
– Ja, lite på isen och efter matchen, säger Stella Sjöberg med ett lätt skratt. 

Vill ha revansch - efter petningen: “Besviken på mig själv”

Stella Sjöberg var länge aktuell som underårig att vara med i U18-VM, men ställdes åt sidan inför turneringen. Däremot finns möjligheten att vara med nästa år då turneringen spelas i Finland.
– Klart att jag vill vara med där. Jag tog inte en plats i år, men jag siktar på att träna och spela mig till en plats nästa år. 
– I år var jag med på alla turneringar till JVM. Det har verkligen varit jättekul och lärorikt att få chansen att spela för Sverige. 
 
Var det en besvikelse då du inte kom med?
– Klart att jag var besviken på mig själv, men sedan var det bara att ta nya tag. Det var inte så mycket mer jag kunde göra än att fortsätta träna. 

Är känslan att du vill ha revansch nästa år?
– Ja, verkligen, avslutar Stella Sjöberg.


TV: Analys av Elias Lindholms trejd

Den här artikeln handlar om: