HockeyAllsvenskan

Kristers Steinbergs - från Valbo J18 till Brynäs A-lag på ett år

ANNONS

Förra säsongen spelade Kristers Steinbergs i Valbos J18-lag. Nu har han vunnit i HockeyAllsvenskan. En utveckling han inte direkt såg framför sig.
– Nej, det gjorde jag inte. Det har gått jättesnabbt, säger han.
– Han är lugn och trygg, berömmer tränaren Niklas Gällstedt.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter nio raka matcher med Damian Clara i kassen var det idag dags för Kristers Steinbergs att debutera för Brynäs. Han stoppade 19 av 22 skott när laget vann med 4-3 efter förlängning mot Tingsryd.

Kristers Steinbergs kom till Sverige från danska Aalborg inför förra säsongen - och spelade då nästan uteslutande i Division 2-klubben HC Valbos J18-lag, Nu, ett år senare, har han gjort hockeyallsvensk debut för Brynäs.

– Jag har suttit på bänken några matcher och tänkt på om “idag blir dagen” det händer. Och idag blev det den dagen, säger den danske målvaktstalangen efter debuten.
– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös, men jag tycker jag hade huvudet på rätt ställe. Det kändes bra. Det är ju bara en hockeymatch. Det är så jag försöker tänka. Tänker du för mycket blir det inte bra.

“Vi hade en tydlig plan”

Hade du kunnat se det här framför dig inför säsongen?
– Nej, det hade jag inte. För ett år sen var jag i Valbos J18-lag, och nu gör jag A-lagsdebut med Brynäs. Det har gått jättesnabbt.

Kan du förklara den snabba resan?
– När jag kom till Sverige hade vi en tydlig plan. Om det går bra i Valbo skulle jag vidare till Brynäs. I Brynäs skulle jag bara kämpa på, och sen skulle vi se vad som händer.
– De sa till mig att de kanske skulle ge mig en match efter jul och nyår, så jag har varit beredd hela tiden. Jag har funderat på när dagen skulle komma.

Går det att agera på samma sätt i målet i Valbos J18-lag som i HockeyAllsvenskan? Eller är det som en helt samma sport?
– Jag tycker man kan jobba på samma sätt. Jag har det tankesättet. Man måste hålla sig lugn och spela sitt spel, spela som man ska spela. 
– Jag har fått en liten tid att vänja mig vid att vara i Brynäs också, eftersom jag spelat i J20-laget. Så det har inte varit för drastiskt.

“Han gör det bra”

Kristers Steinbergs fick beskedet att han skulle stå i samband med morgonvärmningen.
– Anthon (målvaktstränaren Hansson) sa att om jag hade fått reda på det igår så hade jag kanske inte kunnat sova, säger 18-åringen med ett leende.

Brynäs saknar alltjämt seniormålvakt. Det är de två 18-åringarna Damian Clara och Kristers Steinbergs som man har att tillgå.
– Pressen som han (Clara) haft på sig har varit så enormt stor. Jag har inget annat än respekt för honom. Jag gillar honom jättemycket. Han är jättetrevlig och har verkligen tagit in mig.

Niklas Gällstedt sade efter presskonferensen att han inte visste om Brynäs skulle ha någon ny målvakt på plats till bortamatchen mot Björklöven på måndag, men ville också berömma Steinbergs insats.
– Han gör det bra, vi kan inte belasta honom för målen. Han såg lugn och trygg ut, sade Brynäs huvudtränare.


TV: Elias Lindholm om sitt nya lag


 


 


 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL