Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån (Montage)
Intervju

Sverige jagar guld i ungdoms-OS: "Nu har vi gett oss chansen"

ANNONS

Sverige är i final i ungdoms-OS. Efter semifinalkrossen av Tyskland berättar Morgan Johansson och hans kaptener om turneringen - och blickar mot guldet. 
– Om alla kramar ur det sista så kommer Japan behöva vara bra för att slå oss, säger förbundskaptenen till hockeysverige.se.

Sverige har tagit sig till final i ungdoms-OS efter att besegrat Tyskland i semifinalen med 6–1. I finalen ställs Sverige mot Japan, klockan åtta i morgon bitti svensk tid. Hockeysverige.se gav några frågor att svara på inför finalen till Förbundskaptenen Morgan Johansson. Han samlade kaptenerna, Ida Melin, Tillie Ytfeldt och Malva Lindgren, för att det gemensamt svara på frågorna. 

Hur stort är intresset för turneringen på plats?
– Bra intresse. Mycket folk på matcher och en bra stämning. Bra arrangemang kring allt, många funktionärer som styr upp allt. Bra omklädningsrum och hallen vi spelar i är magiskt bra med 10 000 sittplatser.

Vad är det som tagit er till final som ni ser det? 
– Nyckelpunkterna är att vi är ett lag som har gjort detta tillsammans. Alla har tagit sin roll och fullföljt den på ett bra sätt. 
– Alla i hela truppen inklusive ledare satte upp en målsättning om att ta ett guld och nu har vi gett oss chansen att göra detta genom att vi tagit oss till final.

Hur skulle ni beskriva styrkan i gruppen? 
– Det finns mycket men en viktig del är att vi är många olika individer där alla bidrar med något både på och utanför isen. Alla är viktiga på sitt sätt, allas egenskaper behövs och vi kompletterar varandra bra. Lite som när man skall baka en kaka.

Hur låter er korta sammanfattning av era prestationer i turneringen?
– Vi började mot Norge och där gjorde vi en helt ok match, vi växer ju längre matchen lider och tar en komfortabel seger med 5-1. 
– Andra och sista matchen i gruppen vann vi mot Japan på straffar med 2-1. Denna match är det ställningskrig och vi hittar inte riktigt nycklarna till att låsa upp deras starka försvar. Trots detta är vi spelmässigt bättre än i första matchen. 
– Semifinalen mot Tyskland är vår klart bästa match där vi totalt kör över våra motståndare. Vinner skotten stort och har ett stort spelövertag. Matchen slutade 6-1. Sammanfattat så har vi som lag blivit bättre och bättre och som verkligen anammat vår spelidé. Vi har blivit det laget som vi vill vara och det är otroligt jobbigt att möta oss.   

Sverige jublar under semifinalen mot Tyskland. Foto: Bildbyrån.

Japan väntar i finalen: “Vi gör det, TILLSAMMANS”

Japan i final, hur går tankarna inför den?
– Det kommer bli en tuff match mot ett Japan som har ett otroligt strukturerat försvarsspel och spelare en kontringshockey som är sylvass. Vi kommer att ge allt och spela vår jobbiga hockey. Vi lever efter vårt budskap. ”Det är jobbigt att spela och träna med U16 landslaget men det är ännu jobbigare att spela mot oss”

Vad talar för OS-guld?
– Om alla kramar ur det sista så kommer Japan behöva vara bra för att slå oss. Vi kommer att sälja oss dyrt för att klara av vår målsättning och vi gör det, TILLSAMMANS!

Visserligen saknas en del nationer, med OS-final, vad säger det om återväxten i svensk hockey?
– Återväxten är mycket god och vi ser att populationen ökar med en rasande fart. Bredden kommer att öka konkurrensen och detta innebär att alla måste tävla mera för att ta sig till ett landslag. Om framgångarna ökar kommer det med all sannolikhet innebära att intresset ökar för vår härliga idrott hockey.
– Avslutningsvis så vill alla spelare och ledare här borta i Korea göra allt för att framgången skall bli så stor som möjlig för att bidra till nyrekryteringen. Detta är vårt uppdrag och vi har tagit detta på allra största allvar.   

Här kan ni följa Ungdoms OS och finalen: Gangwon 2024 | Winter Youth Olympic Games (olympics.com)


TV: Mästarcoachen efter segern: "Man är rörd för dem"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games