Jonas Ahnelöv
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån
Intervju

Jonas Ahnelöv valde Slovakien: "Ville inte spela i Sverige"

ANNONS

Jonas Ahnelöv fick inte vara kvar i Leksand. Fyra år blev inte fem och efter att ha varit kontraktslös en bit in på säsongen valde veteranen till sist att hoppa på ett utlandsäventyr - i slovakiska Slovan Bratislava,
– Jag tycker det skulle vara roligare att spela utomlands i stället för att harva runt i hallarna där jag spelat 1000-tals matcher, berättar han för hockeysverige.se.

Jonas Ahnelöv fick förra våren beskedet att det inte skulle bli någon fortsättning i Leksands IF. Något som fick klubbar runt om i Sverige att gnugga händerna av tillfredställelse, att här kunde man få till sig en landslagsspelare i jakten på en plats i SHL. Nu kom det att dröja till mitten av december för 36-åringen från Huddinge att hitta en ny klubbadress, slovakiska Slovan från Bratislava. 

Trots att det inte blev någon fortsättning i Leksand ser han tillbaka på den tiden med positiva ögon. 
– Det var en kul tid. Familjen trivs bra vi och bor kvar där uppe. Idag är det vår ort som vi bor på, berättar Jonas Ahnelöv för hockeysverige.se efter en av lagets träningar. 
– Vi ska snart hyra ut huset i Huddinge, så vi fortsätter att hålla till där uppe. Fyra år har gått väldigt snabbt. 

Hur var att flytta från en storstad till en mindre ort som Leksand trots allt är?
– Självklart är det lite mindre och utbudet är inte så jättestort, men det finns allt vi behöver ha. Bara för att man bor i Stockholm går man inte ut och äter sju dagar i veckan. 
– I stället blir det som en kul utflykt att dra ner till Stockholm någon helg, köra på och få det livet som är där för att sedan åka upp igen och få det lugna. Det är lite mer familjärt där uppe. Det känns som alla känner alla och det är bara kul. 

“Gör mig ingenting - Leksand ville leta upp andra spelare”

Foto: Ronnie Rönnkvist

Trots fyra bra säsonger, om än en del skador, stod det i våras klart att  han inte skulle få något nytt kontrakt av Leksand. 
– Det gör faktiskt inte mig någonting. Leksand ville leta upp några andra, bra yngre spelare. Ska jag var helt ärlig är jag väldigt glad över att vara här och det funkar kanonbra. 

Det tog en ganska lång tid innan du hittade en ny klubb, varför blev det så?
– Jag ville avvakta eftersom jag inte visste vad som skulle hända och ske. Om jag skulle fortsätta eller hur det skulle bli. Det var en massa lag som hörde av sig, men jag sa att jag inte ville bestämma något ännu eftersom det inte bara är att flytta med familj och allt. Det är också ett stort beslut att vara borta från familjen. Anledningen till att det drog ut på tiden lite var för att jag inte ville stressa fram något. 

“Hockeyn är kanske något snäpp sämre”

Det talades om Brynäs, Djurgården och Södertälje för Jonas Ahnelöv, men det var egentligen inte så aktuellt enligt den tidigare OS-backen. 
– Jag ville egentligen inte spela i Sverige och om jag skulle testa på något mer så var det utomlands. 
– Jag tycker det skulle vara roligare att spela utomlands i stället för att harva runt i hallarna där jag spelat 1000-tals matcher, höll jag på att säga… Det är kul att komma till ett annat land och se hur det är här eller vart man åker någonstans.



Hur blev det aktuellt med just Slovakien och Slovan Bratislava?
– Dom hörde av sig och sa att man var intresserade av mig. Klubben hade pratat med Marek (Hrivik) och (Peter) Cehlárik efter att ha hört om mig. 
– Sedan fick jag ett bra bud här nerifrån. Då var det bara att snacka ihop sig med familjen, flytta hit och köra i gång. 

Foto: Bildbyrån.

Jonas Ahnelöv har så här långt svarat för tre mål och totalt sju poäng på tio matcher. 
– Första tiden har varit kanonbra och det kul att jag få spela allting. Det är sköna grabbar i laget och en bra stad, så jag har ingenting att klaga på.
– Hockeymässigt har det fungerat väldigt bra. Det är lite skillnad jämfört med SHL med lite mindre rinkar, vilket kan vara bra då jag nu blivit lite äldre så jag inte behöver åka så mycket, säger Ahnelöv med ett skratt och fortsätter:
– Hockeyn kanske är något snäpp sämre än SHL. Annars tycker jag att det är många bra spelare här också. 

“Får se om jag orkar och har den sista kraften”

Vad håller ligan för nivå?
– Det är väldigt svårt att säga. Jag har bara spelat i SHL och jag skulle, som sagt var, säga att den ligger just under SHL.



Hur är det socialt att bo i Bratislava?
– Det blir mycket ”Face time” med familjen. Sedan hänger jag mycket med andra importerna. Vi går ut, käkar tillsammans och gör allt det här gamla klassiska. 
– Staden är kanonbra. Det kanske inte så mycket att se nu den här årstiden, men på sommaren är den guld. Ska man ut och gå här finns det massor att se, Old Town och så vidare. 

Foto: Bildbyrån.

Du är 36 år och har skrivit kontrakt gällande den här säsongen. Hur går tankarna framåt?
– Av det jag fått höra nu är det att dom vill att jag ska fortsätta här, men vi får se. Jag ska åka hem efter säsongen och ta ett beslut med familjen för att sedan se vad som händer och sker. 
– Jag får tänka under sommaren och se om jag orkar och har den här sista kraften kvar. 

Kan du se dig själv jobba inom hockeyn efter du lagt skridskorna i papperskorgen?
– Ja, det skulle jag absolut kunna göra. Självklart. Det är vad jag kan och jag var ingen snilleblixt i skolan direkt, avslutar Jonas Ahnelöv. 


TV: Leksandsstjärnan slår tillbaka mot kritiken



 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games