Damian Clara och Brynäs fick jubla efter segern.
Foto: TV4/Skärmdump
HockeyAllsvenskan

Brynäs vinner över Nybro – efter Damian Claras storspel

ANNONS

Brynäs drygar ut sin serieledning i HockeyAllsvenskan. 
Under söndagskvällen vann Gävlelaget mot Nybro i retrotröjor – efter en fin insats av målvakten Damian Clara. 
– Vi har ett jättebra målvaktsspel. Clara är jätteduktig i kassen, säger assisterande tränaren Anders “Masken” Carlsson till TV4. 

Brynäs IF har varit i riktigt fin form med åtta vinster på de tio senaste matcherna – och de fortsätter också den starka trenden. 

Under söndagskvällen kunde nämligen Gävlelaget ta ytterligare tre poäng i HockeyAllsvenskan efter att ha besegrat Nybro Vikings med 4-1. 

Brynäs hade en hyllningskväll för att fira att det är 60 år sedan klubben vann sitt första SM-guld och de spelade därmed i retrotröjor. Brynäs drog då tillbaka åren med en fin insats. 

Hemmalaget klev ut och var det bättre laget tidigt och kunde även ta ledningen efter tio minuters spel då Miks Indrasis höll sig framme och drog in pucken via köksvägen. Pucken passerade precis mållinjen och godkändes efter videogranskning. 

Brynäs var snäppet bättre under de första 20 minuterna och 1-0 stod sig perioden ut. 

– Det är helt okej tycker jag. Spelet i anfallszon är bra och vi kan skapa men de är snabba på att vända så det får vi se upp med, säger Linus Ölund till TV4 i pausen.

Skotten var 9-5 i den första perioden. 

– Vi gör det helt okej. De har mycket offensivt men jag tycker att vi håller dem bra på utsidan. Sedan skulle jag vilja att vi utmanar dem mer och skapar lite mer offensivt, säger Nybros Daniel Ljungman.

Damian Clara storspelade för Brynäs

I den andra perioden lyfte dock Nybro upp sitt spel och började utmana mer. Men det ledde till att Brynäs kunde kontra och veteranen Greg Scott sköt då in 2-0 bara tre minuter in i mittperioden. 

Nybro tog dock över spelet mer och mer då de stundtals skapade press ner mot Brynäsmålet men Damian Clara stod emot. Den nyblivne 19-årige målvakten gav ett stabilt intryck mellan stolparna och gjorde flera fina räddningar. 

Brynäs hade då 2-0 efter 40 spelade minuter. 

– Det är en tuff match, rätt så mycket försvarsspel men vi håller dem utanför. Vi behöver försöka få lite mer spelvändningar på dem så kan vi kanske få in en kasse här, säger Växjölånet Filip Eriksson

Nybro vann dock skotten med 12-6 i den andra perioden och Brynäsbacken Johannes Kinnvall var då kritisk kring lagets insats. 

– Jag tycker inte att vi har gjort en bra match hittills. Vi är alldeles för odisciplinerade i spelet och för oödmjuka med pucken. Vi måste upp, vi behöver vara ännu mer noggranna, säger Kinnvall. 

Skyttekungarna Indrasis och Kopacka avgjorde

När den tredje perioden började så fortsatte Nybro sin jakt på ett reduceringsmål men Clara fortsatte imponera mellan stolparna och han höll tätt trots att bortalaget fick chansen i powerplay ett par gånger. 

Men det blev ingen nolla för Brynäsmålvakten. Med tre minuter kvar kom nämligen Filip Eriksson i ett friläge och lånet från Växjö gjorde inga misstag utan lade in pucken mellan benen på Clara. Eriksson har nu gjort sju poäng på fem matcher sedan utlåningen till Nybro. 

Trots målet så blev det ingen vidare kvitteringsjakt för bortalaget. Bara 43 sekunder senare kunde nämligen Brynäs sätta 3-1 då Anton Rödin stod för en fin aktion och kunde spela över till Miks Indrasis som kunde lägga in pucken i öppet mål för sitt 20:e mål den här säsongen. Slutresultatet skrevs sedan till 4-1 sedan Jack Kopacka gjort mål i tom kasse. Kopacka och Indrasis ligger nu etta och tvåa i HockeyAllsvenskans skytteliga. 

Nybro vann skotten med 28-23 men Damian Clara spelade bra för Brynäs med 27 räddningar. Det är tredje gången den här säsongen som Brynäs och Nybro möts och alla tre gångerna har det slutat med 4-1 till hemmalaget med två vinster för Brynäs och en vinst för Nybro. 

– Det var inte vad vi hade önskat. Jag är jättenöjd att vi vinner matchen men spelmässigt var det en av våra blekaste insatser. Vi hade ingen energi, vi slarvade och det måste se mycket bättre ut om vi ska vinna fler matcher i den här ligan, säger assisterande tränaren Anders “Masken” Carlsson och fortsätter: 
– Nybro skapar fler chanser än vad vi gör men vi har ett jättebra målvaktsspel. Clara är jätteduktig i kassen. 

Brynäs fortsätter vinna och övertyga i HockeyAllsvenskan vilket gör att de nu leder tabellen med tolv poäng ner till Södertälje och Djurgården som ligger tvåa och trea. 

Brynäs – Nybro 4–1 (1-0,1-0,2-1) 

Brynäs: Miks Indrasis 2, Greg Scott, Jack Kopacka. 
Nybro: Filip Eriksson.


TV: Fem svenskar uttagna till All Star-helgen: "Ett kvitto"

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 17 maj
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL