STOCKHOLMSDERBYT
AIK tystar Hovet – nollade Djurgården.
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

AIK tystar Hovet – vinner andra raka Stockholmsderbyt

ANNONS

Hovet var fullständigt med 8 094 djurgårdare inför söndagens derby. 
Då såg AIK till att tysta publiken genom att vinna med 3-0 och nolla ärkerivalen. 
– Vi hade en plan för att förstöra festen och det tycker jag att vi gjorde, säger målvakten och matchhjälten Tobias Normann till TV4. 

För första gången på tio år spelades ett Stockholmsderby mellan Djurgården och AIK på Hovet. Alla 8 094 åskådare var då också Djurgårdsfans – men AIK lyckades tysta publiken. 

AIK vinner nämligen sitt andra raka derby genom att besegra ärkerivalen med 3-0 sedan målvakten Tobias Normann räddat alla 32 skott han fått på sig och hållit nollan för första gången i HockeyAllsvenskan

När matchen började så klev AIK fram och var det bättre laget i första perioden. Efter drygt fem minuters spel kunde även bortalaget ta ledningen då Zion Nybeck stod för en soloprestation och skickade upp pucken i krysset bakom DIF-målvakten Viktor Andrén

Nybeck har därmed gjort poäng i sex raka derbyn då han har 4+3 på de matcherna. AIK ledde också med 1-0 efter 20 spelade minuter. 

– AIK är det laget som är i förarsätet, både i spelet med och utan puck. En fin period av AIK men jag tror inte Djurgården är nöjda med hur de genomför första perioden, säger TV4:s expertkommentator Johan Tornberg

Om Djurgården vore missnöjda med första perioden så var AIK desto nöjdare. 

– Vi styr matchen, har mycket tid i deras anfallszon och skapar många vassa lägen. Det är kul att spela de här matcherna, jag trivs bra. Det är speciellt när det bara är hemmafans. Det blir en konstig inramning men det är kul att kunna tysta dem, säger Zion Nybeck till TV4.

AIK utökade – sedan tog Djurgården över

I den andra perioden fick AIK ett tidigt powerplay men fick inte alls spelet att stämma. Under PP-spelet tappade laget även viktige centern Kristoff Kontos som klev av efter en tackling och verkade ta sig mot axeln. 

AIK skapade i princip ingenting i powerplay men precis efteråt kom AIK-produkten William Ignberg Nilsson loss och kunde sätta 0-2. 

Efter målet lyfte dock Djurgården sitt spel och började spela mer intensivt och satte mer press på AIK. Det ledde till att AIK-tränaren Anton Blomqvist valde att ta timeout. 

Det fick dock ingen effekt utan Djurgården tog över mer och mer i slutet av den andra perioden och skapade flera heta chanser men AIK-målvakten Tobias Normann stod emot och höll nollan. Skotten i den andra perioden var 16-6 till Djurgården men tack vare Normann behöll AIK sin 2-0-ledning. 

– 2-0-målet för AIK sätter igång Djurgården som gör en bättre andra period och skapar fler chanser. Men det kommer att krävas mycket av Djurgården att vända på det här, säger Johan Tornberg

Målskytten Ignberg Nilsson var då rejält kritisk mot spelet i mittperioden. 

– Det är så dåligt här i andra. Vi blir totalt översköljda. Vi blir stressade, jag vet inte vad det är. Men det är jävligt skönt att vi nollar dem ändå, säger han i pausen.

Tobias Normann spikade igen för AIK

Tredje perioden inleddes mer avvaktande då lagen begränsade möjligheterna för varandra och AIK hade mer kontroll på tillställningen jämfört med den andra perioden. AIK höll Djurgården på utsidan vilket gjorde att hemmalaget på Hovet inte kom till några heta chanser i första halvan av perioden. 

AIK spelade stabilt och gav inte Djurgården chansen att komma tillbaka in i matchen. När Djurgården väl fick något läge fanns också målvakten Tobias Normann som stod på huvudet. 

Under matchens sista minuter lyfte Djurgården laget i jakten på en reducering. Tränaren Michael Holmqvist tog då timeout och plockade även ut målvakten Viktor Andrén för en extra anfallare. Det ville sig dock inte bättre än att AIK-kaptenen Richard Gynge kunde sätta 3-0 i tom kasse direkt från tekning i egen zon. 

– Det blev en bra söndag. Vi hade en plan för att förstöra festen och det tycker jag att vi gjorde. Vi spelar bra, jättebra i egen zon. Vi är jobba att möta om vi får ordning på defensiven, säger Normann till TV4. 

Efter att Djurgården vunnit fyra av de fem första derbyna lagen emellan sedan 2022 så tar AIK nu sin andra raka derbyseger mot DIF. I december vann AIK med 3-1 och nu blev alltså 3-0 till de svartgula. 

Djurgården – AIK 0–3 (0-1,0-1,0-1) 

Djurgården: – 
AIK: Zion Nybeck, William Ignberg Nilsson, Richard Gynge.


TV: Calle Odelius ger tre anledningar till att Djurgården går upp

Den här artikeln handlar om: