Niklas Eriksson.
Bildbyrån
SHL

Niklas Eriksson backar från sitt pöbel-uttalande – "Olyckligt"

ANNONS

Efter supportrarnas banderoller som krävde både Johan Hedberg och Stefan Bengtzéns avgång, gick Niklas Eriksson ut och tog avstånd från det. Hans uttalande fick efteråt en hel del kritik. Nu svarar han på detta.
– Att jag uttryckte mig och sa pöbeln, det var olyckligt och det vill jag ta tillbaka, säger tränaren till Nerikes Allehanda.

Vid hemkomsten efter bortaförlusten mot Frölunda förra torsdagen möttes Örebros spelarbuss av en banderoll. “Dags att agera – skicka hem JH till Tegera” stod det. Supportergruppen NVC Tifo låg bakom banderollen som var riktad till Örebros ledning. Tre dagar senare fick Johan Hedberg sparken.

Under matchen mellan Örebro och Malmö i lördags sattes ytterligare en banderoll upp. Denna gången riktad mot Örebros general manager Stefan Bengtzén. “Du uppfyller ej kraven, låt karriären gå i graven. Avgå Bengtzén” löd budskapet.

Det var när Niklas Eriksson, som även tidigare varit huvudtränare för Örebro, tillträdde vid posten som han kommenterade banderollerna.

– Det här är personliga påhopp. Det har ingenting med idrott att göra, det är pöbeln som håller på med sånt, sa den nygamle Örebro-tränaren i en intervju.

Väckte starka reaktioner

Uttalandet orsakade starka reaktioner hos supportrarna, och fick supportergruppen NVC Tifo att publicera ett öppet brev där de kritiserade Erikssons uttalande. I brevet understryker supportrarna att det inte handlar om några personliga påhopp, utan riktade sig mot personernas lämplighet i yrkesrollerna. De har även i sitt brev bjudit in tränaren till ett möte.

Max Larsson från NVC Tifo tycker att Niklas Erikssons uttalande var olämpligt och att det var ett konstigt ordval och utvecklade vidare.

– Ingen av banderollerna har handlat om personliga påhopp, det har handlat om personernas yrkesval. Det har absolut inte varit något personligt mot någon av dem, säger Max Larsson till Nerikes Allehanda.

Även den största supportergruppen, 14-3, är kritiska till Erikssons uttalande. Deras ordförande, Tim Edner, tycker att det var fel att säga så om supportrarna, men poängterar att det inte förändrar deras förtroende för honom som tränare. Båda supportergrupperna hoppas nu att Eriksson ska förklara sitt uttalande. 

Backar: “Olyckligt”

När Eriksson fick chansen att svara på kritiken till NA backade han från ordvalet “pöbeln”, men han väljer att fortfarande stå kvar för innebörden av det han sagt. 

– Man kan tycka vad man vill om människor, men det är ändå människor där i grund och botten. Jag tycker som jag sa tidigare. Sen att jag uttryckte mig och sa ”pöbeln”, det är olyckligt och det vill jag ta tillbaka, säger Eriksson till NA.

Att supportrarna menar att budskapen på banderollerna var riktade mot de som yrkespersoner och inget personligt, väljer Eriksson att inte kommentera. Men han understryker att han står för det han sa.

På torsdag spelar Örebro sin första match efter att deras nygamle huvudtränare tillträtt.


TV: Elias Lindholm om 'nya' Calgary

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games