Claes Endre vinkades av isen utav SSK-tränaren Magnus Bogren.
HockeyAllsvenskan

Mardrömsstart för Södertälje i 08-derbyt – Claes Endre utbytt

Södertälje kom till kvällens 08-derby mot AIK som HockeyAllsvenskans formstarkaste lag.
Men då chockades SSK och AIK tog ledningen med 3-0 inom tolv minuter – vilket ledde till att målvakten Claes Endre blev utbytt.
AIK vann sedan matchen med 6-3.

Blott tre förluster på sina 19 senaste matcher och tre raka segrar sedan nyår. Det var Södertäljes facit inför kvällens drabbning mot AIK på Hovet.

Men under onsdagskvällen fick SSK en mardrömsstart på 08-derbyt. AIK rivstartade nämligen och tog ledningen redan efter 46 sekunder då Gerry Fitzgerald gav hemmalaget ledningen.

Åtta minuter senare kom 2-0 genom Richard Gynge och halvvägs in i första perioden så drog SSK-forwarden Stelio Mattheos på sig en utvisning efter att ha kört in i AIK-målvakten Antoine Bibeau. Då kunde Ole Einar Engeland Andersen skjuta AIK:s tredje mål i powerplay och AIK hade alltså gått upp till en 3-0-ledning inom tolv minuter.

Claes Endre blev utbytt för SSK

Södertälje bytte då målvakt då den förre AIK-keepern Claes Endre fick lämna kassen och i stället klev Tomas Sholl in mellan stolparna. Då fick Södertälje stopp på blödningen och 3-0 stod sig perioden ut.

– Det är inte Endres fel, han förtjänar inte det. Man måste göra en förändring och då gör man oftast ett målvaktsbyte. Det är inte Endres fel att det står 3-0 i matchen men man måste göra någonting för att väcka laget, säger TV4:s expertkommentator Mikael “Daggen” Eriksson och fortsätter:
– Totaldominans av AIK måste jag säga. De kommer ut och sätter prägel på den här perioden, vinner i princip varenda kamp och stänger ner hela mittzonen samtidigt som offensiven verkligen är effektiv.

I början av den andra perioden fick AIK chansen att utöka ledningen via ett straffslag och Zion Nybeck var då kylig och fintade ner Sholl innan han lade in 4-0 till hemmalaget.

I slutet av den andra perioden kunde Södertälje snygga till siffrorna då Linus Videll sköt 4-1 i powerplay. SSK fick sedan mer kontakt eftersom Stelio Mattheos reducerade ytterligen en gång och ställningen var 4-2 efter 40 spelade minuter.

I den tredje perioden kunde dock AIK stänga matchen. Richard Gynge satte sitt andra mål i matchen för 5-2 och visserligen lyckades Södertälje reducera igen.

AIK fick sedan byta målvakt då Antoine Bibeau klev av och lämnade matchen och Tobias Normann kom in i stället. Men det påverkade inte AIK som kunde sätta 6-3 i tom kasse och ta en prestigeseger i 08-derbyt.

AIK – Södertälje 6–3 (3-0,1-2,2-1)

AIK: Richard Gynge 2, Gerry Fitzgerald, Ole Einar Engeland Andersen, Zion Nybeck, Alfred Barklund.
Södertälje: Linus Videll, Stelio Mattheos, Viktor Liljegren.

TV: Elias Lindholm om 'nya' Calgary