Foto: Bildbyrån (Montage)
SHL

Där gick det fel för Örebro - enligt Jonas Andersson: "Jättemärkligt"

ANNONS

Johan Hedberg har lämnat och Niklas Eriksson har klivit ner i båset, men vad var det som gick fel? Och hur går Örebro vidare? Hockeysverige.se tar hjälp av Jonas Andersson för att bland annat svara på dessa frågor.
– Det går inte att säga något annat än att han har misslyckats där, säger SVT:s expert. 

Efter 32 spelade matcher och endast 43 poäng fick Örebro nog. Under söndagen fick den nye tränaren Johan Hedberg sparken och in på hans position kliver ett bekant ansikte i Niklas Eriksson. Något som inte förvånad SVT:s expert Jonas Andersson.

– Nej, inte som att det har sett ut på slutet. Örebro har varit det formsvagaste laget. Där och då var jag absolut inte förvånad, men jag är däremot förvånad över hur de har hanterat det här sett till förra säsongen, säger han. 

Det Jonas Andersson är inne på är det faktum att man petade åt sidan Niklas Eriksson trots att han tagit laget till en fjärdeplats och semifinal i SM-slutspelet under förra säsongen. 

– Om du ska ha en framgångsrik klubb över tid så behöver du ha kontinuitet, och då behöver du satsa på rätt ledning och coacher så att du slipper byta ut och göra förändringar hela tiden. Det är en nyckelfaktor som alla topplagen har. Örebro har vuxit fram och etablerat sig i toppen, så därför var det förvånande hur de hanterade Niklas Eriksson förra året. Det är väl mer att det går tillbaka dit, förklarar Andersson. 

Tycker du att det är rätt beslut? 
– Här och nu skulle jag nog säga det eftersom resultaten har varit så pass dåliga. Det är nästintill omöjligt att inte agera och om någonting så går de tillbaka till den kontinuitet de faktiskt hade.

Förklaringen till dippen: “Varit mänsklig”

Frågan är då, vad har gått fel? Jonas Andersson menar att spelarmaterialet inte är mycket bättre än den placering man nu har. Upp till den niondeplats han tippade dem på inför säsongen är det endast två poäng.

– Jag upplevde som spelare att när du inte är inne i omklädningsrummet så vet du inte exakt vad som händer. I vissa fall är det uppenbart att coachen har tappat spelartruppen och i andra är det något annat som du inte riktigt vet om. I det här fallet är det ganska mycket, om man kollar statistiskt och spelmässigt, som ser ganska ok ut. Jag hade inte Örebro som ett topplag inför säsongen. Jag hade dem som nia baserat på att jag tycker att spelartruppen inte är tillräckligt bra. De gjorde det jäkligt bra inledningsvis, framförallt defensivt och vann mycket matcher. 

Fick Johan Hedberg tillräckligt bra förutsättningar? 
– Nej, kanske inte... backsidan är ändå stark. Där har du klassbackar som Philip Holm och Samuel Johannesson som jag gillar skarpt, men de tappade Kristian Näkyvä, Linus Öberg, Leo Carlsson, Marcus Hardegård och sen Jonathan Lekkerimäki som försvann under JVM. Sen var Rodrigo Abols ett jättetapp, men den stora grejen om man ska ha en förklaringsmodell är att Jhonas Enroth ensam har vunnit matcher åt Örebro tidigare, men på slutet har han för första gången varit mänsklig. Det är såklart att det slår jättehårt. Det är första gången som han är under 90 i räddningsprocent sedan han kom. Han har haft det tufft senaste månaderna. Det är en jätteskillnad, säger Jonas Andersson. 

Jhonas Enroth. Foto: Bildbyrån.

Var vill du se Hedberg framöver?  
– Jag får stort förtroende och har stor respekt för Johan Hedberg. Han har visat i Mora att han är en duktig coach också. Jag skulle gärna se att han får chansen i SHL. Det är en tuff värld, SHL är generellt sett för snabba med tränarbyten. Du borde hitta rätt och sedan håll fast. Hedberg har ett CV som pratar för sig själv. Jag hoppas vi får se honom tillbaka genom en ny chans. 

När Niklas Eriksson fick kliva åt sidan för att ge plats åt Hedberg fick han istället ta över som sportchef i Örebro. Nu kliver han ner i båset igen för att vända på skutan därifrån istället. 

Hur tror du det hela kommer påverka honom och laget?  
– Det här är lite problemet. På kort sikt får du ofta en effekt på tränarbyten. Det har vi sett i Rögle, men även med HV71. Nu har Niklas Eriksson varit kvar i organisationen och aldrig riktigt lämnat, så du får kanske inte samma injektion. Samtidigt finns det en tilltro, många spelare är kvar och de vet hur framgångsrika de varit under Eriksson. Därav är det som verkligen är konstigt för mig hur de hanterade situationen förra året när de gjorde sig av mer Eriksson, men ändå behöll honom i ledningen, jättemärkligt.

Gjort av med flest huvudtränare: “Misslyckats där”

I och med denna kris som klubben tagit sig till nu har kritiken även riktats mot general managern, Stefan Bengtzén som nu är den sportchef/general manager i SHL som förbrukat flest huvudtränare under de senaste sju åren. Något som Expressens Adam Johansson påpekade efter beskedet. Frågan är om fokus kanske borde hamna där istället? 

– Absolut och han var den första att lägga sig platt och säga att det var ett misstag. Det går inte att säga något annat än att han har misslyckats där. Om det är något jag skulle prioritera som sportsligt ansvarig i en klubb, så är det att man har en kontinuitet. Med det sagt måste du du också vara säker på att du har rätt ledning för att inte ha en kontinuitet som är fel. Det är bara att kolla på de klubbar som gjort det bra över tid. Växjö som gjort det superbra, Färjestad har också haft en trygg ledning, Skellefteå och Frölunda likaså. Det finns klubbar som gör det väldigt bra, säger Jonas Andersson. 

Härnäst väntar ett torsdagsmöte hemma mot Oskarshamn för Örebro. Blir det förlust även där kan strecket börja komma ännu närmre. I nuläget har man sex poäng ner dit och till HV71.

– Kollar du rent statistiskt så måste målvaktsspelet upp. Spelmässigt måste de upp med special teams, de är sämst om du räknar ihop Power Play och Box Play. Defensiven i fem mot fem ser ganska bra ut, men i offensiven måste de hitta mer. Där kan Lekkerimäki vara en faktor. Sen vill de säkert värva, men problemet är att alla vill det. Det är lättare sagt än gjort och det finns inte så många spelare på marknaden, säger Jonas Andersson och fortsätter: 
– Jag tror att de kommer reda ut det till slut. Det är möjligt att de kan ta sig en runda i slutspelet också. De har inte laget för att gå hela vägen, men är tillräckligt bra för att hålla sig kvar. Det är så jag ser på det nu. Ska de göra en push måste de ha in mer kraft framåt. 

Är det någon förstärkning du skulle vilja se? 
– En center, en ”Abols typ” som driver spelet. Det vore en drömförstärkning. Sen behöver de lita på att Enroth hittar tillbaka till det han presterat under så lång tid. 

Rodrigo Abols lämnade Örebro för Rögle. Foto: Bildbyrån.

"Inget radikalt behöver göras"

I och med denna lösning som Örebro kommit fram till där Niklas Eriksson klivit ner i båset, finns en öppning i sportchefsstolen. Eriksson kommer dubbeljobba en tid framöver, men sen ska man blicka framåt. Jonas Andersson menar att man inte bör ändra för mycket efter denna dipp som hösten varit. 

– Jag tror det är viktigt att komma ihåg att Örebro faktiskt har gjort det jäkligt bra över lång tid. Jag vet ju hur bra rykte deras hockeygymnasium har, de har fått fram Leo Carlsson vilket ger ringar på vattnet. De har hittills gjort i stort sett allt rätt för en relativt ung SHL förening. Jag tror inte man ska ändra så mycket. De har en identitet med en defensiv struktur som har fungerat väldigt bra för den. 
– Det är inget radikalt som behöver göras egentligen. De har varit på rätt väg. Ibland är det lätt att få för mycket panik som organisation när du har kort sikt. Det finns ingen förening som inte har lite dippar på vägen, avslutar Jonas Andersson.


TV: Lucas Elvenes om tiden i HV71: "Mådde skit"


 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games