Hanna Lindqvist berättar om när Jens Nielsen blev åsidosatt i Leksand.
Foto: Ronnie Rönnkvist (Montage)
Intervju

Hanna Lindqvist om oväntade tränarbytet i Leksand: “Dåligt gjort”

ANNONS

Hanna Lindqvist spelade elva säsonger i Leksand och var som bäst framme vid semifinal. 
Efter klubbens mest framgångsrika säsong någonsin, 2014/15, blev då plötsligt tränaren Jens Nielsen åsidosatt. 
– Jag skämdes över hela situationen och tyckte att det var oproffsigt, minns Lindqvist. 

På söndag kan ni läsa en längre intervju med Hanna Lindqvist i serien OLD SCHOOL HOCKEY här på hockeysverige.se. Redan idag bjuder vi på ett utkast från intervju där hon berättar om Leksands främsta säsong någonsin, men också om hur dåvarande ledare i klubben utmanövrerade framgångsrika damtränaren, Jens Nielsen.

Säsongen 2014/15 coachade tidigare storspelaren, Jens Nielsen, Leksands IF. Det kom att bli klubbens bästa någonsin då laget kom trea i tabellen och tog sig till semifinal efter att ha besegrat Brynäs i kvartsfinalen. I semin blev det sedan respass mot Linköping som vann med 2-1 i matcher. 
– Det var häftig att ta steget från kvarten. Vi hade gått dit varje år innan, men där hade det tagit slut, berättar Hanna Lindqvist och fortsätter: 
– Vi var nära att ta oss från semin mot Linköping. Vi vann första matchen på hemmaplan, men sedan förlorade vi båda matcherna borta. Den säsongen fick vi helt enkelt ihop ett bra gäng. När vi gick vidare från kvarten hade vi ändå stora förhoppningar att gå längre eftersom det aldrig hade hänt Leksand tidigare.
– Sedan var Jens bra. Vi hade respekt för honom som ledare, men kom samtidigt in med ett lugn. Det var aldrig hispigt eller att vi såg att han var nervös. Han var alltid lugnet själv och gav oss tips och råd som vi kanske inte fått från andra ledare.

Hanna Lindqvist spelade elva säsonger i SDHL med Leksand. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hanna Lindqvist: “Den bästa tränare jag haft”

Efter den framgångsrika säsongen där Leksand tog sig till semifinal kallade klubbdirektören till ett möte med spelare och ledare från damlaget. Där, inför ovetande coachen Jens Nielsen och spelarnas ögon, presenterade Kruse en ny tränare i form av Christer Sjöberg som hade coachat Borlänges herrar i Division 1. 
– Vi visste inte heller om någonting. Jag skämdes över hela situationen och tyckte att det var oproffsigt. Samtidigt visste vi absolut ingenting om nya tränaren. Både Christer och ”Jensa” stod där på mötet och sedan blev allt… Det blev oproffsigt och var dåligt gjort mot ”Jensa”. 
– Jag tyckte om ”Jensa” och han är nog faktiskt den bästa tränare jag har haft. Han var tränare när Maja Nylén Persson kom in. Hon hade talang, men framför allt gav han henne extremt mycket förtroende och vi har alla sett hur bra det blivit. 

Vad hände med laget, sammanhållning och allt efter det här med tanke på att Leksand inte tagit sig längre än kvartsfinal sedan 2015?
– Allt blev så hackigt och det kändes som vi fick nya ledare hela tiden. Vi fick ingen riktig lugn och ro. Då blir det också oro i en grupp. Sedan kom det in många utländska spelare och stommen gled isär lite.

Hela intervjun med Hanna Lindqvist finns att läsa på hockeysverige.se på söndag.


TV: Mikael Backlund överraskas av familjen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM