Adela Sapovalivova sänkte Sverige.
Foto: Bildbyrån
U18-VM

Sverige sänktes av MoDo-talangen: "En lärpeng"

ANNONS

Sverige kommer inte att kunna bjuda på en repris från förra årets succéturnering. Under torsdagen besegrades man av Tjeckien i kvartsfinalen – efter två mål från MoDo-talangen Adela Sapovalivova. 

Förra året tog sig Sverige hela vägen till final i U18-VM. Den bedriften kommer man inte kunna upprepa i år.

Under torsdagsförmiddagen spelades kvartsfinalen mot Tjeckien, där Sverige trots en bra start på matchen drog det kortaste strået. MoDo-forwarden Adela Sapovalivova agerade stor segerorganisatör för Tjeckien med sina två fullträffar i matchen som Sverige förlorade med 2–4.

– Tjeckien får ut exakt det man vill av sina toppspelare. Sverige får inte till det. De kändes ganska loja och trötta. De fick inte till stämmet och kemin, säger experten Maria Rooth i SVT.

Tappade ledningen

Drygt 15 minuter in i den första perioden lyckades Sverige öppna matchens målkonto. Detta efter att AIK-talangen Isabelle Leijonhielm fått pucken i mittzon innan hon skrinnade över isen och fintade bort sin tjeckiska försvarare innan hon med en backhand lyfte in ledningsmålet.

Glädjen blev emellertid kortvarig, då Tjeckiens lagkapten Adela Sapovalivova, till vardags hemmahörande i MoDo, ordnade en kvittering mindre än en minut senare. Innan perioden var över hade Tjeckien även vänt på matchen, då Sverige slarvat i egen zon varpå Tereza Plosova frispelades till mer eller mindre öppet mål av Anezka Cabelova.

Kvitterade i slutakten

Efter en mållös andraperiod tryckte Sverige på för en kvitteringspuck i den tredje perioden och till slut kom även kvitteringen. Fint framspelad av Isabelle Leijonhielm kunde Ella Hellman åka sig till ett friläge innan hon distinkt tryckte in 2–2-kvitteringen.

Den ledningen höll i sig i drygt fyra minuter innan Tjeckien återtog ledningen – och därefter orkade Sverige inte resa sig. Sapovalivova sköt sitt andra mål i matchen till 3–2 innan Linda Vocetková kort därefter pricksköt 4–2.

– Det här är en lärdom för de svenska spelarna, konstaterar Rooth.
– Det är supertufft. Jag ser det i ögonen på tjejerna. De har mer att få ur sig än vad de fick i dag. Det är en lärpeng – utan tvekan.

Turneringen är inte slut för svensk del, då det väntar placeringsmatch senare i veckan.


TV: Mikael Backlund överraskas av familjen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games