U18-VM
Foto. Bildbyrån / Ronnie Rönnkvist
U18-VM

Jenna Raunio: "Självklart är det skönt att ha i bakhuvudet att vi kan vinna över dem"

ANNONS

Ifjol besegrade Sveriges U18-landslag USA i JVM-semifinalen. Idag kan de upprepa bragdsegern när lagen möts i gruppspelet i en kamp om gruppsegern.
– Det finns många bra minnen från den matchen och det var riktigt häftigt att slå ut USA, säger Jenna Raunio till hockeysverige.se.

Sverige har inlett U18-VM i Zug på bästa tänkbara sätt med seger mot såväl Schweiz som Slovakien. På onsdagen, klockan 12:00, spelar Sverige mot ett av favoritlagen till att vinna hela turneringen: USA. Vinnaren i matchen vinner också gruppen.

En av Sveriges bästa spelare så här långt har varit HV71:s back Jenna Raunio
– Matchen mot Slovakien var lite som en berg- och dalbana. Vi spelade inte bra stundtals och det kändes som att vi tyckte det var roligast att spela i anfallszonen. Sedan sket vi i försvaszonen, berättar Jenna Raunioför hockeysverige.se dagen efter lagets andra vinstmatch. 
– Det var över huvud taget inte bästa matchen vi spelat, men det var bra att vi kom ihop som grupp och vann matchen även om vi inte spelade bra. 

Känslan var att ni slarvade vid offensiva blå allt för många gånger, är det här något ni har pratat om efter matchen?
– Egentligen pratade vi om alla bitar och inget speciellt så om just det. Allting måste sitta, inte bara låta det gå utan vi måste ta tag i det om ska vilja vinna. Vinna varje liten närkamp i hörnen och duellerna - även vid blå. 

“Jag är fortfarande lite feg”

Sverige vann till slut ganska komfortabelt med 6-3, men inför tredje perioden stod det 3-3 och slovakiskorna hade haft flera chanser att göra även 4-3. 
– Inför tredje perioden kom ”AK” (Förbundskapten Andreas Karlsson) in och frågade vad vi ville. Sedan gick vi tillsammans ihop som grupp och bestämde för oss att vinna det där. Att vi skulle lämna första och andra perioden bakom oss och börja köra på riktigt, köra för Sverige. 

Jenna Raunio har så här långt svarat fyra assist på lagets två matcher i turneringen och var en av lagets absoluta toppspelare mot Slovakien.
– Det var helt okej. Det är fortfarande lite ovant med egentligen allting. Det är ändå kul att vara här, men också lite skillnad mellan klubblagsspel och mina två matcher jag spelade innan, kontra spelet här i landslaget. 
– Det är ett lite annat tankesätt här och lite svårt att växa in i det på en så kort tid. Jag tycker att jag får godkänt i alla fall. 

Jenna Raunio. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Du har gått ganska länge med en problematik efter en tuff hjärnskakning och inte spelat mer än en handfull matcher den här säsongen. Har du hunnit i kapp tempomässigt och med tajmingen?
– Ska jag vara helt ärlig så har jag inte det riktigt ännu. Jag är fortfarande lite feg med ”gap” och sådant. Det känns lite konstigt att säga att jag har glömt bort, men det var länge sedan jag körde så det har varit svårt att komma in i allting på en så kort tid. 
– Jag skulle säga att det är lite svårt, men jag har växt in i det mer och mer. 

Kan de upprepa bragdsegern?

I dag väntar USA för svenskorna och Jenna Raunio har fina minnen från mötet i semifinalen förra året då Sverige vann och tog sig till final. 
– Det finns många bra minnen från den matchen och det var riktigt häftigt att slå ut USA. Nu är det ny match. USA har ett nytt lag. Vi har ett nytt lag. Vi måste komma ihop som grupp och tillsammans. Alla bitar är lika viktiga i vårt lag för att kunna vinna gruppen före USA. 
– Självklart är det skönt att ha i bakhuvudet att vi kan vinna över dem. USA har också några spelare som var med förra året, men vi har ett bra lag i år och jag har goda förhoppningar på oss. 

Vad vet du om årets USA-lag?
– Egentligen inte jättemycket. USA spelar oftast på samma sätt, är väldigt skickliga och har många bra spelare som är bra på egentligen allting. Vissa namn känner jag igen från förra året, men det är inget vi ska tänka på utan vi ska i stället fokusera på det vi kan göra. 

Foto: Bildbyrån.

Ni har vunnit era två inledande matcher, kan det finnas en form av lättnad som kan vara en fara inför mötet med USA?
– Lagen vi mött nu var duktiga, men jag vet att USA definitivt har en högre nivå och spelar på ett helt annat sätt. Mer moget och är mycket bättre över lag på allting. 
– Vi måste verkligen gå ut och visa vilka vi är om vi vill vinna gruppen. Samtidigt är det skönt att ha två vinster med oss och att vi kan vinna även om vi inte spelade bra igår. Vi har ett självförtroende med oss från våra två matcher vi haft. Det är otroligt skönt, men det är en ny match och nytt motstånd idag. 



Det har varit en mellandag och ni spelar tidigt under onsdagen, hur har uppladdningen varit inför mötet med USA?
– Det var väldigt lugnt på schemat, vilket varit väldigt skönt. Mycket vila och återhämtning. Fokusera på att äta bra och vila så vi kommer väl förberedda till matchen, avslutar Jenna Raunio. 


TV: Nylanders snyggaste aktioner under säsongen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM