Oskarshamn chockade Leksand – vinner efter en stark vändning

Leksand hade sex raka segrar och lyckades bryta sin dystra trend i powerplay.
Men hemmalaget tappade ändå till förlust då Oskarshamn vände 0-2 till seger 3-2 uppe i Dalarna.
– Vi blev lite för sköna och det handlar om ödmjukhet att vi tappar lite, säger Leksandstränaren Challe Berglund.

Leksands IF har gått oerhört starkt den senaste tiden med sex raka trepoängare och under lördagseftermiddagen jagade LIF ytterligare en seger då jumbon IK Oskarshamn kom på besök.

Det blev mållöst under första perioden trots att Leksand var det klart bättre laget och hade flera chanser men i den andra perioden lossnade det slutligen.

Max Veronneau spelade in till Kalle Östman som lyfte in 1-0 redan efter 97 sekunders spel i mittperioden och Leksand tog ledningen i eftermiddagens match.

Äntligen PP-mål för Leksand: “Skulle ha gjort det tidigare”

Ett sorgebarn för dalalaget den senaste tiden har varit powerplay då laget hade gått över en hel timme i rad utan att göra mål i spel med en man mer. Men mot Oskarshamn bröts äntligen den mardrömssviten.

Efter en trasslig situation vid Oskarshamns mål snappade Justin Kloos upp pucken och gick bakom mål innan han spelade fram till Lucas Elvenes. Poängkungen gjorde då inga misstag utan kunde skjuta in pucken i ett öppet mål.

Leksand hade spelat 66 minuter och 32 sekunder i rad utan att PP-mål innan Elvenes fullträff slutligen lyckades näta i powerplay.

– Faktiskt, den behövde vi verkligen. Det hade gått alldeles för lång tid. Vi skulle ha gjort något tidigare men det kom nu i stället. Det var skönt att få trycka dit den till slut, säger Lucas Elvenes till TV4 i pausen.

Oskarshamn chockade Leksand – vände och vann

Leksand tappade dock lite av spelet efter 2-0-målet och släppte in Oskarshamn i matchen vilket ledde till att Niclas Burström kunde reducera till 2-1 och skapa kontakt inför den tredje perioden.

– Efter 2-0-målet så är vi alldeles för dåliga, säger Elvenes.

I den tredje perioden jagade Oskarshamn för att få in en kvittering men Leksand stod upp på ett bra sätt och skapade också chanser för att sätta ett 3-1-mål som troligtvis hade gett dem segern.

Men det fortsatte vara mållöst och 2-1 stod sig långt in i den tredje perioden. Men efter 14 minuter kom målet – och det var Oskarshamn som gjorde det. Efter att Leksand gått bort sig i försvarszon fick David Quenneville ett öppet läge och kunde skjuta 2-2. Det var med andra ord utjämnat i matchen trots att Leksand varit det bättre laget under stora delar av matchen.

Det blev förlängning och Oskarshamn blev alltså det första laget att ta poäng av Leksand på nästan en månad.

Challe Berglund: “Vi blev lite för sköna”

Bortalaget kunde sedan också sno segern i en spelvändning där Ahti Oksanen skickade in 2-3 för att se till att Oskarshamn vinner matchen och får stopp på Leksands segersvit.

– Vi redde ut stormen och kom igång efter att vi slutade dra på oss utvisningar. Vi hade chanser men fick inte in pucken men det första målet öppnade upp allt och det hjälpte oss att lyfta spelet, säger hjälten Oksanen till TV4 efteråt.

Leksand missade därmed chansen att gå upp som tvåa i tabellen och det blir ingen sjunde seger i rad utan Oskarshamn skräller uppe i Dalarna.

– Vi borde ha avgjort matchen mycket tidigare med alla målchanser som vi skapade. Vi blir lite sköna efter 2-0 och jag vet inte hur mycket lägen vi hade. Vi blev lite för sköna och det handlar om ödmjukhet att vi tappar lite, säger Leksandstränaren Charles Berglund.

Leksand – Oskarshamn 2–3 (0-0,2-1,0-1,0-1)

Leksand: Kalle Östman, Lucas Elvenes.
Oskarshamn: Niclas Burström, David Quenneville, Ahti Oksanen.

TV: Elias Lindholms snyggaste aktioner 2023/24