HV71 vann trots kollapsen.

HV71 vinner rivalmötet mot Linköping – trots raset: “Får inte hända”

HV71 ledde med 3-0 mot rivalen Linköping i tredje perioden men kollapsade och tappade till 3-3.
Trots det reste sig laget och vann med 4-3 i förlängningen – efter ett kontroversiellt mål.
– Vi får lita på att de som dömer kan, säger LHC-tränaren Klas Östman till TV4.

Eftersom Rögle vann på eftermiddagen lades pressen över på HV71 att vinna kvällens rivalmöte mot Linköping för att avståndet upp till säker mark inte skulle öka.

Linköping hade vunnit fem av sex matcher mot HV sedan Jönköpingslagets återkomst till SHL men i kväll gick HV71 segrande ur rivalmötet med 4-3 efter förlängning.

Det blev en jämn och tajt första period där båda lagen hade chanser att ta ledningen men det var fortsatt 0-0 efter 20 minuter trots 10-10 i skott.

HV71 gick upp till 3-0

I den andra perioden kom dock målen – och det var hemmalaget HV71 som fick utdelning. Backtalangen Hugo Fransson återkallades från Nybro i december och sköt sitt första SHL-mål i karriären precis innan årsskiftet. Nu kom också det andra målet med ett skott från blålinjen.

Några minuter senare fick HV spela powerplay och då kom nästa mål då Oliwer Kaski skickade in 2-0 och hemmalaget hade en tvåmålsledning efter 40 spelade minuter.

– Jag tror pucken tar på skridskon på LHC-spelaren så det är flyt men det är kul att den gick in. Vi har gjort det bra annars. Det går lite fram och tillbaka, mycket målchanser åt båda håll. Det är en riktigt rolig match och vi har lite övertag och tar vara på våra chanser, säger Hugo Fransson till TV4 i pausen.

Linköping behövde dock steppa upp sitt spel.

– Båda lagen blandar och ger kan man säga. Vi har något långt anfall men skapar kanske inte så mycket. Sedan får de ett långt anfall efteråt. Det ser ut lite så och vi behöver lite mer spets mot mål, säger Markus Ljungh

HV71 fick dock en drömstart direkt i tredje perioden då Isac Brännström kom i ett fritt läge mot LHC-målvakten Marcus Högberg och Brännström lade in pucken vid bortre stolpen för 3-0 i Jönköping.

Kollaps av HV – då kom LHC tillbaka

Bara några minuter senare fick dock Linköping chansen att spela powerplay och då kunde bortalaget också reducera då Patrick Russell petade in 3-1 för att ge LHC hopp i matchen.

Lite mer än halvvägs in i tredje perioden kom även 3-2 då poängkungen Ty Rattie klev fram och sköt en ny reducering högt över HV-målvakten Joni Ortio. Stjärnan förlänger därmed sin poängsvit till nio matcher. Bara två minuter senare lyfte LHC sitt spel igen och lyckades kvittera då Patrick Russell sköt in sitt andra mål i matchen.

3-0 hade blivit 3-3 på tio minuter och det väntade förlängning i matchen. Linköping vann skotten med hela 15-2 i tredje perioden.

HV71 vinner efter kontroversiellt mål

Men trots att de hade tappat en tremålsledning så reste sig HV71 och lyckades vinna ändå med 4-3 sedan Henrik Borgström skjutit det avgörande målet – men det var inte utan kontrovers.

Precis i samband med målet krockade nämligen Isac Brännström med Linköpings målvakt Marcus Högberg. Domaren dömde först bort målet men efter videogranskning godkändes målet då det bedömdes att Ty Rattie knuffade in Brännström i målvakten.

LHC-spelarna var irriterade efteråt och sökte upp domarna för att få en förklaring kring varför målet godkändes. Tränaren Klas Östman var dock diplomatisk i sin syn på situationen efter förlusten.

– Rattie är en fantastisk ishockeyspelare men så förbannat stark har jag aldrig sett honom i en närkamp. Ibland går de besluten åt fel håll och ibland går de åt rätt håll. Vi får lita på att de som dömer kan, säger Östman till TV4.

HV71 vann därmed med 4-3 och tar två viktiga poäng i jakten att komma upp på säker mark. Det är också lagets tredje raka seger och det är första gången den här säsongen som de har vunnit tre matcher i rad.

– Vi spelade 40 bra minuter men sedan började vi släppa bakåt och det måste vi se till att fixa så att vi kan ta tre poäng i stället. Vi får lite panik och det får såklart inte hända. Det ska vi se till att fixa, säger Oscar Fisker Mølgaard efteråt.

HV71 – Linköping 4–3 OT (0-0,2-0,1-3,1-0)

HV71: Hugo Fransson, Oliwer Kaski, Isac Brännström Henrik Borgström.
Linköping: Patrick Russell 2, Ty Rattie.

TV: Rasmus Dahlins snyggaste aktioner 2023/24