Het, hetare, David Tomášek.
Skyttekungen är i en galen form och blev tvåmålsskytt igen i Färjestads 6-3-vinst mot Örebro.
Tomášek har därmed gjort nio mål och 16 poäng på de tio senaste matcherna.

Örebro och Färjestad klev in till kvällens SHL-match som två av ligans formsvagaste lag sett till de senaste fem matcherna och de båda jagade då ett trendbrott.

Färjestad vinner då med 6-3 efter show av David Tomášek och Örebro har nu förlorat fem hemmamatcher i rad.

Det blev en hektisk start på matchen där Örebro klev ut och var klart bäst. De har haft det tufft hemma den senaste tiden med fyra raka förluster i Behrn Arena och har haft det svårt i powerplay med blott nio PP-mål på 29 matcher den här säsongen.

Men då klev Ludvig Larsson in och gav Örebro ledningen med 1-0 i powerplay mot Färjestad. Mindre än en minut senare kom även 2-0 genom Oliver Eklind och Färjestads tränare Tomas Mitell fattade då beslut om att ta timeout.

Timeouten gav effekt då Färjestad lyfte sig och spelade som ett helt annat lag. Jonathan Andersson reducerade då innan periodpaus.

David Tomasek tvåmålsskytt för Färjestad

I den andra perioden fortsatte Färjestad spela riktigt bra och skyttekungen David Tomášek sköt 2-2 efter bara 19 sekunders spel. Senare fick Örebro spela powerplay igen och fick också utdelning igen. Hannes Björninen såg då till att återge ledningen till hemmalaget.

Ställningen var dock 3-3 efter två perioder då Tomášek klev in i handlingarna igen och sköt sitt 18:e mål för säsongen och han är därmed i en klar ledning av SHL:s skytteliga. Han har därmed också gjort nio mål och 16 poäng på sina tio senaste matcher i SHL.

– Jag tycker att vi spelar riktigt bra. Vi kämpar på men spelar lite mycket boxplay vilket är oroväckande men jag vet inte om det beror på oss eller domarna. Jag tycker att vi dominerar i den här perioden så surt att vi inte får utvisningarna med oss men skönt att vi kunde kvittera, säger tjeckiske stjärnan till TV4 i pausen.

Örebro menade dock att de kunde höja sitt spel.

– Det är en tajt match. När man spelar mot ett så offensivt skickligt bra lag så måste man vara starka defensivt. Nyckeln för oss är att ha pucken mer och vara starkare i deras zon. Vi har jobbat mycket på vårt powerplay och tittat på video och försökt förbättra det, säger Björninen.

FBK vinner efter sent ryck

Färjestad fortsatte vara det bättre laget i tredje perioden och efter 14 minuters spel kom också målet för serieledarna. Patrik Lundh klev fram och sköt 3-4 och FBK hade ledningen för första gången i matchen.

Sedan kunde Färjestad säkra vinsten då Joel Kellman styrde in 3-5 med mindre än tre minuter kvar efter en riktigt fin aktion av Joel Nyström

Segersiffrorna skrevs sedan till 3-6 efter att Per Åslund gjorde mål i tom kasse. För Örebro är det därmed fortsatt tungt då laget nu har förlorat fem raka hemmamatcher.

Örebro – Färjestad 3–6 (2-1,1-1,0-2)

Örebro: Ludvig Larsson, Oliver Eklind, Hannes Björninen.
Färjestad: David Tomasek 2, Jonathan Andersson, Patrik Lundh, Joel Kellman, Per Åslund.

TV: Carl Klingberg om lillebror Johns framgångar i NHL