JVM-FINALEN
Foto: Bildbyrån
Junior-VM

Magnus Hävelid och Filip Bystedt om omtalade situationerna

ANNONS

Det tog i slut i finalen mot USA för Sverige. Men det var inte helt utan kontroverser. I den andra perioden körde Rutger McRoarty över Felix Unger Sörum – men slapp utvisning helt. Sen utbröt det också ett storbråk på slutsignalen.
– Jag tycker det är en blindside, säger Sveriges förbundskapten Magnus Hävelid om tacklingen.
– Det är fult att göra så mot några som har förlorat. Man kan vara bättre vinnare än så, säger Filip Bystedt om USA:s beteende innan slutsignalen. 

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Sverige mötte ett bättre lag i finalen och förlorade också med 6-2 mot USA. Men det var inte en final fri från kontroverser.

Likt matcher tidigare i turneringen hamnade domarna i fokus efter reviews och domslut. Där USA exempelvis fick en 2+2:a för hög klubba med sig i den tredje perioden, när Sverige blev utan ett powerplay för en liknande situation tidigare i matchen.

Men den största kontroversen var ändå tacklingen på Felix Unger Sörum. Leksandstalangen blev tacklad från sidan, mitt i skottögonblicket. Forwarden åkte hårt ner i isen och fick också ont av smällen.

– Jag tycker det är en blindside. Han tycker den är schysst, jag kan inte se att den är schysst. Mitt när han ska skjuta i skottögonblicket också, säger Magnus Hävelid.

“Jag är lite förvånad över domarna”

Sverige protesterade starkt men till skillnad från tidigare i turneringen valde domarna att inte granska tacklingen. Spelet fortsatte därför i fem mot fem.

– Den är inte respektfull. Jag är lite förvånad över domarna. De pratar ihop sig och tittar på den också, då får man på nåt sätt acceptera det.

Även i SVT väckte tacklingen reaktioner.

– Det är klart, det är inte lätt att vara domare, men i den här sekvensen tycker jag inte att Unger Sörum kan försvara sig. Jag tycker definitivt att det här är en utvisning. Det är inte en tackling rakt mot huvudet men han är i ett skottillfälle och det blir lite av en blindside. Jag tycker att det är en tvåa, säger experten Håkan Loob och fortsätter:
– Han träffar Unger Sörum på axeln först så det är ingen direktträff mot huvudet för om det hade varit det så hade det definitivt varit en femma och ett matchstraff. Jag tycker ändå att tacklingen är så pass våldsam att det borde vara en tvåminutare.

Jättebråket i slutet

I slutet av matchen brakade det också lös efter att en USA-spelare gav Jonathan Lekkerimäki ett par efterslängar. Anton Johansson och Lane Hutson råkade då rejält i luven på varandra och hamnade i ett handgemäng.

Där det också slutade med att Johansson och Noah Östlund fick lämna planen efter varsina 2+10:or.  

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är fult att göra så mot några som har förlorat. Man kan vara bättre vinnare än så tycker jag. De åker och buar mot våra fans och det ska ingen få göra mot oss på vår hemmaplan. Det är osportsligt, säger Filip Bystedt efter matchen.

Märkte du under matchen att det blev allt hetare känslor?
– Ja, absolut. Vi har mött dem förut, vi gillar inte dem och de gillar inte oss. Det är en jäkla batalj som spårade ur på slutet, det var inget oväntat. Det blir mycket känslor.


TV: Rasmus Dahlins snyggaste aktioner 2023/24

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL